11.12.15

Ο Φρόιντ Στο Μανχάταν (2009)

Είδος : Βιβλίο- Αστυνομικό,Θρίλερ

Manhattan Freud
Συγγραφέας: Λυκ Μποσί
Εκδόσεις: ΚΑΛΕΝΤΗΣ (2010)
Πρώτη κυκλοφορία: 2009
Editions Albin Michel,Paris
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Ο Φρόιντ, ο Γιουνγκ, η Νέα Υόρκη στις αρχές του 1900, τα πρώτα βήματα της ψυχανάλυσης, μασονία, ένας δολοφόνος, ιστορία και μυθοπλασία μπλέκονται στο πρώτο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα, σεναριογράφου και τηλεοπτικού παραγωγού, Λυκ Μποσί.

"Ένας πλούσιος και διάσημος αρχιτέκτονας βρίσκεται δολοφονημένος στο σπίτι του στο Μανχάταν. Μοναδική μάρτυρας του φόνου είναι η νεαρή και όμορφη κόρη του, η οποία όμως δεν είναι σε θέση να δώσει πληροφορίες στην αστυνομία επειδή πάσχει από αμνησία. Την ίδια εποχή τυχαίνει να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο γνωστός Βιεννέζος ψυχίατρος Ζίγκμουντ Φρόιντ, μαζί με το φίλο και μαθητή του Καρλ Γιουνγκ. Οι δύο ψυχίατροι θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφαρμόζοντας στη νεαρή γυναίκα τη θεραπευτική μέθοδο της ψυχανάλυσης και θα βρεθούν έτσι αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας τους: να διεισδύσουν στην ψυχή ενός κατά συρροήν δολοφόνου."

Στην πρώτη του συγγραφική προσπάθεια, ο Λυκ Μποσί αποφασίζει να διηγηθεί μέσα στην αληθινή ιστορία της επίσκεψης του Φρόιντ και του Γιουνγκ στη Νέα Υόρκη το 1909, μια δικής του επινόησης αστυνομική ιστορία, με πρωταγωνιστές του δύο διάσημους γιατρούς. Ο Φρόιντ σε ρόλο Σέρλοκ Χολμς και ο Γιουνγκ να θυμίζει κάτι από Δρ. Γουότσον.
  Λίγες πληροφορίες για την αρχή της ψυχανάλυσης αλλά και στοιχεία για την αρχιτεκτονική των κτιρίων της Νέας Υόρκης αναμειγνύονται με τη δολοφονία ενός διάσημου αρχιτέκτονα και με μασονικά σύμβολα, που οδηγούν στη λύση του μυστηρίου, το οποίο δεν αργεί να πάρει μπροστά αλλά ποτέ δεν φτάνει σε υψηλά επίπεδα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γραφή του Μποσί. Το έργο του είναι γραμμένο με απλό τρόπο και μπολιασμένο με χιούμορ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σχέση Φρόιντ και Γιουνγκ, αλλά ποτέ δεν γίνεται ένα λογοτεχνικό έργο ικανό να σε συναρπάσει με το λόγο του ή ένα αστυνομικό θρίλερ (αν προτιμάτε το διαχωρισμό) ικανό να σε εκπλήξει με τις ανατροπές του. Ανατροπές οι οποίες υπάρχουν αλλά δεν είναι καλά δουλεμένες από τον Γάλλο συγγραφέα.
  Ποια είναι η γεύση που σου αφήνει τελικά το Ο Φρόιντ Στο Μανχάταν;
  Ευχάριστη και εύκολη ανάγνωση, ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από την ψυχανάλυση, την αρχιτεκτονική και τον τρόπο ζωής του 1900 αλλά όχι ιδιαίτερα δυνατοί χαρακτήρες και μυστήριο όχι ικανό να "χορτάσει" τους αναγνώστες που έχουν εντρυφήσει στα αστυνομικά μυθιστορήματα. Συμπαθητικό αλλά δε θα σας αφήσει πολλά πράγματα να θυμάστε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου