22.9.15

The Resurrected (1991)

Είδος : Τρόμου, Φαντασίας

The Resurrected
ΠΕΙΡΑΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ
Σκηνοθεσία:Dan O'Bannon
Σενάριο:Brent V. Friedman,
H.P. Lovecraft(novel)
Παίζουν:John Terry,Jane Sibbett,
Chris Sarandon
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Από τη στιγμή που ο χημικός μηχανικός Τσαρλς ΝτέξτερΓουόρντ ανακάλυψε ένα παλιό μπαούλο, που ανήκε σε κάποιον πρόγονό του ονόματι Τζόφεφ Κάρβεν, έχει εγκατασταθεί σε ένα παλιό σπίτι στην ύπαιθρο και διεξάγει πειράματα, τα οποία προκαλούν την ανησυχία της συζύγου του. Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Τζον Μαρτς προσλαμβάνεται από την Κλαιρ Γουόρντ, για να ερευνήσει τα αίτια της σταδιακής απομάκρυνσης του συζύγου της από το σπίτι τους και τους λόγους της περίεργης μεταστροφής στη συμπεριφορά του. 


ΑΠΟΨΗ: Η μεταφορά διάσημων βιβλίων στην κινηματογραφική οθόνη ξεκίνησε πολλά χρόνια πίσω, κάπου στην αρχή της τέχνης του κινηματογράφου. Εκατοντάδες συγγραφείς "είδαν" (λέμε τώρα-κάποιοι δεν ζούσαν για να τα δουν και ίσως να ήταν καλύτερα για αυτούς...) τα έργα τους να γίνονται κινηματογραφικές ταινίες, άλλες φορές επιτυχημένες, άλλες όχι, άλλες πιστές στο αρχικό κείμενο, άλλες με μικρές ή μεγάλες διαφοροποιήσεις. Ένας από τους συγγραφείς που ήταν τυχερός και δεν είδε καμία μεταφορά κειμένων του στη μεγάλη ή μικρή οθόνη ήταν ο Χ.Φ. Λάβκραφτ. 
  Ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου και συγγραφέα ο Λάβκραφτ, δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή πάνω στον τρόπο γραφής ιστοριών τρόμου και θεωρήθηκε άξιος συνεχιστής του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Ο Λάβκραφτ ωστόσο είχε φτιάξει ένα δικό του κόσμο, αρκετά διαφορετικό από εκείνο του Πόε. Στον κόσμο του Λάβκραφτ το "κακό" βρίσκεται ήδη εδώ! Ήταν αυτό που κατοικούσε πρώτο στον κόσμο μας, εξαφανίστηκε για απροσδιόριστους λόγους και έκτοτε παραμονεύει, περιμένοντας με υπομονή να βγει ξανά στην επιφάνεια και να περπατήσει στα παλιά του μονοπάτια.  Η ατμόσφαιρα των διηγημάτων του Λάβκραφτ ήταν μοναδική. Διαβάζοντάς τα, νιώθεις να σε πλησιάζει σιγά σιγά αυτή η υποβόσκουσα απειλή που καραδοκεί πάντα στις ιστορίες του. Το σκοτάδι, η υγρασία, η έντονη μυρωδιά αποσύνθεσης, τα νιώθεις όλα να έρχονται στο δικό σου κόσμο και να σε αγκαλιάζουν. 
  Οι προσπάθειες μεταφοράς των ιστοριών του Λάβκραφτ στον κινηματογράφο αρχίζουν από το 1963 και η πρώτη ιστορία που επιλέγεται είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που βασίστηκε η ταινία που ασχολούμαστε σήμερα. Το The Haunted Palace του 1963 αποτελεί διασκευή του μοναδικού μυθιστορήματος του Λάβκραφτ, Η Περίπτωση του Τσαρλς Ντέξτερ Γουόρντ. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με το The Resurrected του 1991. 
  Ο σεναριογράφος του Alien, Νταν Ο' Μπάνον, περνά για δεύτερη φορά πίσω από την κάμερα και καταφέρνει αυτό που κατάφεραν ελάχιστοι μέχρι σήμερα. Φτιάχνει ένα φιλμ που, τουλάχιστον ατμοσφαιρικά, καταφέρνει να μεταφέρει στην οθόνη τον κόσμο του Λάβκραφτ. Το προσαρμοσμένο στην εποχή του σενάριο του Μπρεντ Β. Φρίντμαν, κρατά όσο περισσότερα στοιχεία μπορεί από τα γραπτά του Αμερικανού συγγραφέα και το τελικό αποτέλεσμα λειτουργεί ικανοποιητικά, τόσο για τους φίλους του Λάβκραφτ, όσο και για τους φίλους των ταινιών τρόμου, μυστηρίου και φαντασίας. 
  Τα περισσότερα εύσημα πρέπει ωστόσο να δοθούν στον Ο' Μπάνον, του οποίου η σκηνοθετική ματιά δίνει σάρκα και οστά στα εφιαλτικά κείμενα του Λάβκραφτ. Τα μέρη που περιγράφονται στα διηγήματά του, στο φιλμ του Ο' Μπάνον ζωντανεύουν με πειστικό τρόπο μπροστά στα μάτια μας, ενώ οι μυρωδιές αποσύνθεσης περνούν μέσα από την οθόνη μας. Αν προσθέσεις και το αστυνομικό μυστήριο, το οποίο λύνεται στο τέλος, όπως συνήθως στα διηγήματα του συγγραφέα, τότε πρέπει να δεχτείς ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό.
  Αρνητικά στοιχεία θα βρείτε σίγουρα στο φιλμ και όσο πιο πολύ το σκαλίσετε τόσο περισσότερα θα βγαίνουν στην επιφάνεια, πιθανολογώ. Αν πρέπει να αναφέρω δύο από αυτά, θα μείνω στις μέτριες και, μερικές φορές, "παγερές" ερμηνείες, οι οποίες όμως δένουν με έναν παράξενο τρόπο με τη συνολική εικόνα του φιλμ, ενώ ένα δεύτερο στοιχείο είναι το φανερό κόψιμο κάποιων σκηνών, το οποίο οδηγεί μερικές στιγμές σε απώλεια συνοχής, κάτι που όμως λίγοι θα παρατηρήσουν.
  Επίσης, σημαντικό για όσους μεγαλώναμε εκείνες τις εποχές, άξια αναφοράς τα οπτικά εφέ και το αγαπημένο αλλά ξεπερασμένο πια stop motion animation! Όσο κι αν σήμερα δε μας γεμίζουν το μάτι, για εκείνη την εποχή, η συγκεκριμένη τεχνική, παρέμενε μαγική!
  Αν είστε φίλοι του Λάβκραφτ και των σκοτεινών μεταφυσικών ιστοριών και δεν έχει τύχει ποτέ να παρακολουθήσετε το The Resurrected, αναζητήστε το! Έχω την αίσθηση ότι αν ο Λάκραφτ ζούσε, θα θεωρούσε το φιλμ του Νταν Ο' Μπάνον αξιοπρεπέστατο. Αποτελεί μια πάρα πολύ καλή μεταφορά του έργου του διάσημου συγγραφέα, χωρίς όμως να απευθύνετε μόνο στους γνώστες της δουλειάς του. 






Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
PopCorn
ALLMOVIE
The Resurrected (1991) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου