5.9.15

Αφιέρωμα στον Γουές Κρέιβεν- Μέρος 2ο: Scream (1996)

Είδος : Τρόμου, Μυστηρίου, Σάτιρα

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ
Σκηνοθεσία:Wes Craven
Σενάριο:Kevin Williamson
Παίζουν:Neve Campbell,
Courteney Cox,David Arquette
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Την ήσυχη πόλη του Γούντσμπορο είχε ξεσηκώσει ένα χρόνο πριν η δολοφονία της κυρίας Πρέσκοτ. Ένα χρόνο μετά φαίνεται ότι ο δολοφόνος επέστρεψε και έχει βάλει στόχο την κόρη της κυρίας Πρέσκοτ, Σίντνεϋ, και τον περίγυρό της. Χαρακτηριστικό του δολοφόνου είναι οι τηλεφωνικές κλήσεις στα θύματά του πριν τα σκοτώσει και οι ερωτήσεις που τους κάνει γύρω από τις ταινίες τρόμου!


ΑΠΟΨΗ: Εκεί που οι νεανικές ταινίες τρόμου είχαν αρχίσει να μην έχουν την απήχηση που είχαν τη δεκαετία του 1980 και σε μια δεκαετία που ο τρόμος στο σινεμά είχε "κολλήσει" σε χιλιοειπωμένα μονοπάτια, έρχεται ο κύριος Κρέιβεν να ... τα περπατήσει ξανά αλλά με μια διάθεση σάτιρας του είδους. Άσε που προσέφερε και στις εταιρείες τηλεφωνίας καθώς μετά το Scream αυξήθηκαν υπερβολικά οι χρήστες αναγνώρισης κλήσεων!
  Αυτό που έκανε το Scream να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα νεανικά θρίλερ ήταν ο τρόπος χρησιμοποίησης των κλισέ. Την ίδια στιγμή που τα σατιρίζει με τους διαλόγους των πρωταγωνιστών του, την ίδια εκείνη στιγμή τα χρησιμοποιεί και το αποτέλεσμα ήταν ένα φιλμ που προσέφερε στο κοινό δύο πράγματα, τα οποία για τον Κρέιβεν ήταν απόλυτα συνδεδεμένα στον κινηματογράφο: τρόμος και χιούμορ! Η ίδια η ταινία σατιρίζει όσα συμβαίνουν στις ταινίες τρόμου βάζοντας τους πρωταγωνιστές της να σχολιάσουν τα κλισέ του είδους, όπως για παράδειγμα τον "κανόνα" ότι δε θα επιζήσεις σε μια ταινία τρόμου αν έχεις κάνει σεξ ή δε θα επιστρέψεις ποτέ αν πεις την ατάκα: "επιστρέφω αμέσως"! Πάντα κάποιος προειδοποιεί για τα κλισέ και πάντα κάποιος στην ταινία δεν υπακούει με αποτέλεσμα να είναι το επόμενο θέμα. Όλο αυτό το παιχνίδι λειτούργησε καταλυτικά για την αποδοχή του φιλμ από το κοινό αλλά και από τους κριτικούς, με το Scream να αναδεικνύεται μια από τις ταινίες φαινόμενα της δεκαετίας και να οδηγείται σε τριλογία αρχικά και πολύ αργότερα σε ένα ακόμα τέταρτο μέρος, την τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ο Κρέιβεν το 2011. 
  Το σενάριο του Γουίλιαμσον έδωσε την ευκαιρία στον Αμερικανό σκηνοθέτη να επανέλθει δυναμικά στον χώρο που τον ανέδειξε και μάλιστα ένα χρόνο μετά το ναυάγιο του ανεκδιήγητου Vampire in Brooklyn, με πρωταγωνιστή τον Έντι Μέρφι. Ο Κρέιβεν εργάζεται φανερά με κέφι και παίζει με άνεση ανάμεσα στη σάτιρα και τον τρόμο χωρίς το φιλμ να γίνεται ποτέ παρωδία αλλά μια ιδιότυπη σατιρική ταινία τρόμου με σινεφιλικές αναφορές. Κάποιες γίνονται εύκολα αντιληπτές, κάποιες θα τις καταλάβουν κυρίως οι γνώστες του είδους. Μέχρι και ο ίδιος ο σκηνοθέτης κάνει ένα σύντομο πέρασμα ως επιστάτης του σχολείου ντυμένος με τα ρούχα του Φρέντι Κρούγκερ!
  Το Scream είναι μια από τις ταινίες του Κρέιβεν που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς και προσωπικά θα πρότεινα να περάσετε και στο δεύτερο μέρος, το οποίο βρίσκω εξίσου καλό με το πρώτο, με περισσότερο χιούμορ όμως. Το 3ο και 4ο μέρος είναι ίσως τα κατώτερα αλλά παραμένουν συμπαθητικά. Πάντως ολόκληρη η σειρά συνεχίζει να σατιρίζει το είδος με έξυπνο τρόπο και φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Κρέιβεν και όχι απλώς το όνομά του στους τίτλους... Λοιπόν, εσένα "ποιά είναι η αγαπημένη σου ταινία τρόμου;"




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Κραυγή αγωνίας (1996) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου