4.9.15

Αφιέρωμα στον Γουές Κρέιβεν - Μέρος 1ο: The Hills Have Eyes (1977)

Είδος : Θρίλερ, Τρόμου

ΟΙ ΚΤΗΝΑΝΘΡΩΠΟΙ-
(ΑΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ)
Σκηνοθεσία:Wes Craven
Σενάριο:Wes Craven
Παίζουν:Suze Lanier-Bramlett,
Robert Houston,John Steadman
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Μια εφταμελής οικογένεια ταξιδεύει προς την Καλιφόρνια. Στην πορεία αποφασίζει να επισκεφτεί μια έρημη περιοχή στην οποία υπήρχαν ορυχεία, βγαίνοντας έτσι από τον κεντρικό δρόμο. Από μια απροσεξία παθαίνουν ζημιά στον άξονα του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να ξεμείνουν στη μέση της ερήμου χωρίς βοήθεια. Σύντομα καταλαβαίνουν ότι κάποιος τους παρακολουθεί και όταν πέφτει το βράδυ, κάνει την εμφάνισή της μια ομάδα ανθρώπων με κανιβαλιστικές διαθέσεις. 

ΑΠΟΨΗ: Ο Γουές Κρέιβεν αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση στον κινηματογράφο του τρόμου. Οι δύο πρώτες ταινίες του (The Last House on The Left, The Hills Have Eyes) ήταν τόσο σκληρές, ωμές και προκλητικές, που προκάλεσαν εντύπωση στην εποχή τους. Το ιδιαίτερο της περίπτωσης του Κρέιβεν είναι ότι ο ίδιος καμία σχέση δεν είχε με τον τρόμο, όχι μόνο τον κινηματογραφικό αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης! Αντιθέτως, ο Κρέιβεν ήταν ένας ευγενικός τύπος που σπούδασε φιλοσοφία και ψυχολογία, δίδαξε και είχε σκοπό να γίνει συγγραφέας. Η αγάπη του για τον κινηματογράφο, όμως, τον "πέταξε" σε άλλους δρόμους. Αρχικά, όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί, σκηνοθέτησε μερικά πορνό χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, για να κερδίσει μερικά χρήματα και εμπειρία πίσω από την κάμερα και το 1972 του δίνεται η δυνατότητα να σκηνοθετήσει την πρώτη "κανονική" του ταινία, το προκλητικό The Last House on The Left. Δεν ήθελε να σκηνοθετήσει μια ταινία τρόμου αλλά δεν είχε επιλογές! Ή θα γύριζε αυτό που του έδιναν ή μερικά πορνό ακόμα! Η απόφαση πάρθηκε και τα υπόλοιπα είναι κινηματογραφική ιστορία. Πέντε χρόνια μετά ο Κρέιβεν χρειάζεται ξανά χρήματα και ελπίζει σε μια καλή πρόταση, όμως για άλλη μια φορά του ζητάνε ταινία τρόμου. Τότε, με λιγοστό προϋπολογισμό και τεράστιες δυσκολίες, ο Κρέιβεν θα δώσει ένα ακόμα προκλητικό φιλμ, το The Hills Have Eyes.
  Στην εποχή του το φιλμ του Κρέιβεν σόκαρε με την ωμότητα του και θύμισε την περίπτωση του The Texas Chain Saw Massacre, της ταινίας που γύρισε τρία χρόνια πριν ο Τόουμπ Χούπερ, τη δουλειά του οποίου ο Κρέιβεν εκτίμησε ιδιαίτερα. Οι Κτηνάνθρωποι, όπως ήταν η αρχική ελληνική απόδοση του τίτλου, είναι στην ουσία μια ιστορία που αφορά το ανθρώπινο ένστικτο της επιβίωσης. Μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας του, μέσα από τα σκληρά πολλές φορές πλάνα του, ο Κρέιβεν θέλησε να εξερευνήσει τα ανθρώπινα όρια, προκαλώντας τόσο τους πρωταγωνιστές του όσο και τους θεατές, να φτάσουν στα δικά τους. Η ερασιτεχνικές λήψεις, το απότομο μοντάζ, τα κοντινά πλάνα με την κάμερα να τρέμει, η πολλές φορές θολή εικόνα, δίνουν στο φιλμ ακόμα και σήμερα μια ιδιαίτερη γοητεία, την οποία θα αναγνωρίσουν οι φίλοι του τρόμου της δεκαετίας του 1970 και μάλλον όχι η νεότερη γενιά.
  Οι ερμηνείες των ηθοποιών με βάση τα δεδομένα δεν είναι κακές. Εξάλλου σε όλη την πορεία του ο Κρέιβεν μου έδινε την αίσθηση ότι δεν ήταν σκηνοθέτης ηθοποιών, οπότε στα πρώτα του φιλμς νομίζω ότι είναι δικαιολογημένη η αμηχανία στο χειρισμό των προσώπων. Ωστόσο, εδώ κάνουν την εμφάνισή τους δύο ηθοποιοί συνδεδεμένοι με το σινεμά τρόμου. Η Ντι Γουάλλας και φυσικά ο άνθρωπος που προσλήφθηκε αμέσως με το που έκανε την εμφάνισή του στην οντισιόν, Μάικλ Μπέριμαν! Ο Μπέριμαν, αν δε σας λέει κάτι το όνομά του, είναι ο άνθρωπος που κοσμεί την αφίσα της ταινίας με το τρομακτικό, φυσικό, παρουσιαστικό του. Ο Μπέριμαν πάσχει από υποϊδρωτική εξωδερματική δυσπλασία, νόσος η οποία επηρεάζει άμεσα την εξωτερική εμφάνιση του ατόμου. Η "φοβιστική" λοιπόν εμφάνιση του Μπέριμαν του έδωσε τη θέση στο φιλμ του Κρέιβεν και του επέτρεψε να διαγράψει μια μεγάλη πορεία στο σινεμά τρόμου, η οποία ξεκίνησε με το ρόλο του Πλούτο στο φιλμ του Κρέιβεν.
  Βλέποντας το The Hills Have Eyes σήμερα, είμαι σίγουρος ότι δε θα σας σοκάρει ούτε θα σας τρομάξει στο βαθμό που συνέβη με το κοινό του 1977. Είναι όμως ένα φιλμ που μπορείς να διακρίνεις τις αρετές, το μεράκι και την ιδιαίτερη ματιά του σκηνοθέτη του, έστω και χωρίς την εμπειρία στις πλάτες του. Είναι ένα φιλμ ωμό, τόσο οπτικά όσο και σαν σύλληψη. Αιμομιξία, κανιβαλισμός, άρρωστες σεξουαλικές ορέξεις είναι θέματα που ακόμα και σήμερα δεν αγγίζονται με ευκολία. Δεν είναι μια ταινία για όλους. Θα την εκτιμήσουν όπως της αξίζει, οι φίλοι των b movies, του τρόμου αλλά και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον κινηματογράφο και την εξέλιξη του κάθε είδους, σε ιστορικά πλαίσια. Το The Hills Have Eyes είναι μια ταινία άξια αναφοράς στο σινεμά του τρόμου και την επίδρασή του στο κοινό αλλά και στους μετέπειτα δημιουργούς, χωρίς να μπορείς ωστόσο να τη θεωρήσεις αριστούργημα. 






Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Αίμα στους λόφους (1977) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου