17.2.15

13 Sins (2014)

Είδος : Θρίλερ, Κωμωδία

13 Sins
Σκηνοθεσία:Daniel Stamm
Σενάριο: David Birke,Daniel Stamm
Παίζουν:Mark Webber,Devon Graye,
Ron Perlman
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Έλιοτ Μπρινκλ περιμένει το πρώτο του παιδί και εργάζεται ως ασφαλιστής. Όταν το αφεντικό του ζητά να τον συναντήσει προσωπικά, ο ίδιος θεωρεί ότι θα πάρει επιτελούς προαγωγή και αύξηση αλλά αυτό που τον περιμένει είναι ουσιαστικά η απόλυσή του. Σε απελπιστική κατάσταση ο Έλιοτ, τώρα πρέπει να βρει τα χρήματα που θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη γέννηση του μωρού του, αλλά παράλληλα πρέπει να τα βγάλει πέρα με την ανατροφή του μικρότερου αδελφού του, ο οποίος είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, ενώ πρέπει να συνεχίσει να βοηθά τον δύστροπο πατέρα του, ο οποίος δεν τα βγάζει πέρα μόνος του. Το ίδιο βράδυ ο Έλιοτ δέχεται ένα τηλεφώνημα από κάποιον άγνωστο που του προτείνει τη συμμετοχή του σε ένα παράξενο παιχνίδι με έπαθλο 1.000.000$! Για να κερδίσει το ποσό πρέπει να φέρει εις πέρας 13 δοκιμασίες, αρχικά απλές αλλά στην πορεία ακραίες και αρρωστημένες. 


ΑΠΟΨΗ: Με ενδιαφέρον παρακολουθήσα αυτό το αμερικανικό ριμέικ ενός ταϊλανδέζικου θρίλερ του 2006 με τίτλο 13:Game of Death. Δεν γνώριζα για την ύπαρξη της ταινίας από την Ταϊλάνδη και δεν την έχω παρακολουθήσει οπότε αυτό ίσως ήταν θετικό για την αμερικανική εκδοχή του, η οποία σε γενικές γραμμές με κέρδισε.
  Η κεντρική ιδέα θεωρώ ότι είναι έξυπνη. Βάζουμε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού να δοκιμάσει τα όριά του. Δεν έχεις τίποτα και μπορεί να κερδίσεις τα πάντα χωρίς να ρισκάρεις τίποτα άλλο παρά μόνο την ηθική σου. Μπορείς να την καταπατήσεις γνωρίζοντας ότι ακόμα και το χειρότερο έγκλημα που θα διαπράξεις θα διαγραφεί; Έτσι προχωρά το παιχνίδι για τον πρωταγωνιστή μας, ξεκινώντας σχεδόν διασκεδαστικά για τον ίδιο καθώς νιώθει για πρώτη φορά απελευθερωμένος μετά από χρόνια καταπίεσης στη δουλειά και στη ζωή του αλλά στην πορεία μπαίνουν ζητήματα τα οποία δεν είναι τόσο εύκολα. 
  Το φιλμ δεν είναι τόσο σκοτεινό όσο μπορεί να ακούγεται, αντιθέτως έχει στιγμές που είναι καθαρά κωμικές. Τα πράγματα γίνονται λίγο πιο σοβαρά στα τελευταία λεπτά του και κατά τη διάρκεια των αποκαλύψεων που περιμένουν τον Έλιοτ. Εδώ πρέπει να πούμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του φιλμ στηρίζεται στην ενδιαφέρουσα ερμηνεία του Μαρκ Γουέμπερ ως Έλιοτ και στον τρόπο που παρουσιάζει τη μεταμόρφωσή του από έναν ανίσχυρο χαμηλών τόνων τύπο σε έναν άνθρωπο που πρέπει κάποια στιγμή να πάρει την κατάσταση στα χέρια του ενώ πάντα καλοδεχούμενη είναι η έστω και μικρή παρουσία του Ρον Πέρλμαν, στο ρόλο του αστυνομικού που εξιχνιάζει την υπόθεση. Στους υπόλοιπους ρόλους δε δίνεται αρκετός χρόνος αλλά κάποιοι από αυτούς παίζουν ρόλους κλειδιά χωρίς να γίνεται αντιληπτό απ' την αρχή.
  Το 13 Sins είναι μια καλή επιλογή για τους φίλους των θρίλερ ενώ έχει και μικρές δόσεις gore και μαύρης κωμωδίας. Είναι καλογυρισμένο, με καλές ερμηνείες και καλά διατηρημένη αγωνία μέχρι το τέλος. Μειονεκτήματα έχει και τα εντοπίζεις στο σενάριο κυρίως και στον τρόπο που αποφασίζει να τελειώσει την ιστορία. Θα μπορούσε να έχει ένα σχεδόν σοκαριστικό φινάλε αν τελείωνε την αφήγησή του λίγο πιο νωρίς ή με άλλο τρόπο. Αντ' αυτού προτιμά ένα πιο χολιγουντιανό happy end που μπορεί να μην ικανοποιήσει πολλούς.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
13 Sins (2014) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου