3.9.14

Octopussy (1983)

Είδος: Περιπέτεια

ΤΖΕΙΜΣ ΜΠΟΝΤ, ΠΡΑΚΤΩΡ 007:
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΚΤΑΠΟΥΣΙ
Σκηνοθεσία:John Glen
Σενάριο:Richard Maibaum
,Michael G. Wilson,
George MacDonald Fraser
Παίζουν:Roger Moore,
Maud Adams,Louis Jourdan
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Μια υπόθεση κλοπής ενός αυγού Φαμπερζέ θα οδηγήσει τον Μποντ στην Ινδία, στα χνάρια του λαθρέμπορου Καμάλ Καν, ενώ εκεί θα συναντήσει τη μυστηριώδη Οκτάπουσι. Ο Μποντ ανακαλύπτει τη συνεργασία του Καμάλ Καν με έναν τρελό Ρώσο αξιωματούχο, με σκοπό να τινάξουν στον αέρα μια Αμερικανική αεροπορική βάση.


ΑΠΟΨΗ: Την εποχή που κυκλοφόρησε ο 13ος Μποντ είχαμε μια περίεργη κινηματογραφική κόντρα, η οποία τότε ονομάστηκε "η μάχη των Μποντ". Λίγους μήνες μετά την έξοδο του Οκτάπουσι, με πρωταγωνιστή τον Μουρ, βγήκε στις αίθουσες το Never Say Never Again, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι, στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ! Το Never Say Never Again είναι στην ουσία ριμέικ του Thunderball και δεν είναι παραγωγή της MGM και της Danjaq. Ο παραγωγός και συν-σεναριογράφος του Thunderball, Κέβιν ΜακΛόρι, κέρδισε μια δικαστική διαμάχη απέναντι στον Ίαν Φλέμινγκ, επιθυμώντας να γυρίσει μια δικιά του ταινία Μποντ. Το κατάφερε, έπεισε τον Κόνερι να γυρίσει και όλα φάνηκαν να λειτουργούν υπέρ του στη "μάχη των Μποντ", όμως οι εισπράξεις του Οκτάπουσι ήταν περισσότερες σε όλους τους τομείς. Οπότε, Οκτάπουσι- Ποτέ μην Ξαναπεις Ποτέ : 1-0.


  Το Οκτάπουσι μπορεί να έσκισε στα ταμεία αλλά δεν θα βρεις εύκολα κάποιον να το θεωρεί καλή ταινία Μποντ. Το πρόβλημα είναι ότι ο Μποντ μοιάζει πλέον με καρικατούρα του εαυτού του. Μπορεί γενικά ο Μουρ να έδωσε έναν πιο αστείο και campy Μποντ, εδώ, όμως, τα πράγματα ξέφυγαν επικίνδυνα. Ένα ανεκδιήγητο κυνηγητό με τρίκυκλο στο Νέο Δελχί, ένα υποβρύχιο όχημα κροκόδειλος, μια στολή γορίλα και το κερασάκι στην τούρτα μπαίνει λίγο πριν το τέλος, με τον Μποντ να μεταμφιέζεται σε κλόουν! Καταλαβαίνετε, ότι οι φίλοι του άλλοτε σκληρού Βρετανού κατασκόπου, δεν ήθελαν πολύ για να θεωρήσουν το Οκτάπουσι την χειρότερη ταινία της σειράς.
  Θυμάμαι να παρακολουθώ πρώτη φορά το Οκτάπουσι, περίπου 14 χρόνια πριν, στα 18 μου χρόνια. Τότε, θεώρησα κι εγώ πως ήταν πραγματικά τραγικό το κατάντημα του Μποντ. Σήμερα, όμως, άλλαξα γνώμη. Ναι, το Οκτάπουσι είναι αστείο. Είναι ίσως το πιο αστείο Μποντ και ναι, ο Μποντ μοιάζει καρικατούρα και αυτοπαρωδείται χωρίς έλεος από τον Μουρ. Θέλεις λίγο τα '80ς, θέλεις λίγο ο Μουρ που είναι αρκετά μεγάλος πια για να δέρνει και να κάνει ακροβατικά, που ούτως ή άλλως δεν έκανε και πολλά ούτε πριν, κάπως έτσι το Οκτάπουσι οδηγείται σε διαφορετικά μονοπάτια. Σήμερα, λοιπόν, ομολογώ ότι το Οκτάπουσι το διασκέδασα. Διαφωνώ κι εγώ με τον τόσο αυτοσαρκασμό αλλά παρ' ολ' αυτά έπιασα τον εαυτό μου να μην βαριέται καθόλου στη διάρκεια του φιλμ. Το Οκτάπουσι είναι θεαματικό και είναι γρήγορο, έχει χιούμορ (είπαμε υπερβολικό, μην τα ξαναλέμε), έχει δύο κακούς απέναντι στον Μποντ και έχει τον Μουρ στην πιο μπλαζέ εμφάνισή του, αμέσως μετά την πιο σκληρή του εμφάνιση, στο Για Τα Μάτια Σου Μόνο!
  Οι δύο κακοί της υπόθεσης είναι ο Καμάλ Καν, ερμηνευμένος από τον Λουί Ζουρντάν, και ο στρατηγός Ορλόφ, ερμηνευμένος από τον Στίβεν Μπίρκοφ. Ο ρόλος του Ζουρντάν πολύ πιο προσεγμένος και ο ίδιος αρκετά άνετος με αυτόν αλλά το πρόβλημα είναι ο ρόλος του Μπίρκοφ. Ο Μπίρκοφ παίζει έναν από τους χειρότερους κακούς στη σειρά ταινιών του Μποντ. Υπερβολικός στην ερμηνεία του, ακόμα και για ταινία Μποντ, περισσότερο γέλιο προκαλεί όταν εμφανίζεται παρά πείθει σαν αντίπαλο δέος του Μποντ.
  Η Οκτάπουσι του τίτλου ερμηνεύεται από την γοητευτική Μοντ Άνταμς αλλά δε μπορείς να πεις ότι προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στην εξέλιξη του φιλμ, πέραν της εμφάνισής της. Δεν είναι και η πρώτη φορά, θα μου πεις, που συμβαίνει κάτι τέτοιο με τα κορίτσια του Μποντ.
  Το Οκτάπουσι, αν μπορείς να ξεπεράσεις το υπερβολικό χιούμορ του, είναι ευχάριστο. Δεν ανήκει στις καλές στιγμές του Μποντ αλλά μάλλον στις πιο χαλαρές του. Είναι καλά "δεμένο" πάντως, χωρίς να κάνει κοιλιά στις δύο ώρες και κάτι της διάρκειάς του, κάτι που κάνει εύκολη τη θέασή του. Τώρα, αν είσαι σκληροπυρηνικός οπαδός του Μποντ και ειδικά του Κόνερι, απλώς μην το δεις. Θα εκνευριστείς.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Octopussy (1983) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου