25.9.14

Coherence (2013)


Coherence
Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΗΤΗ
Σκηνοθεσία:James Ward Byrkit
Σενάριο:James Ward Byrkit,
Alex Manugian(story)
Παίζουν:Emily Baldoni,
Maury Sterling,Nicholas Brendon


Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Τη βραδιά που ο κομήτης Μίλερ θα περάσει σε κοντινή απόσταση από τη Γη, μια παρέα φίλων που μαζεύονται για δείπνο σε ένα σπίτι, θα βιώσουν παράξενα γεγονότα. Μετά από μια σειρά περιστατικών οδηγούνται να πιστέψουν ότι ο χώρος και ο χρόνος γύρω τους έχουν αλλοιωθεί!

ΑΠΟΨΗ: Το Coherence μοιάζει να είναι άλλη μια καλή ταινία επιστημονικής φαντασίας, η οποία μάλλον δε θα προβληθεί στις Ελληνικές αίθουσες και θα πάει κατευθείαν στην αγορά του dvd. Αλίμονο! Πού να χωρέσει το Coherence και τί να μας πει μπροστά στις μεγαλειώδεις ταινίες που αποφασίζουν να διανείμουν κάθε χρονιά οι ελληνικές εταιρείες! Υπάρχει χώρος και χρήμα για ταινίες σαν τον Σουπερχόνδριο και το περσινό Κωδικός Ασφαλείας αλλά για μια ταινία σαν το Coherence, κανένα ενδιαφέρον απ' ότι φαίνεται.
  Όλα αυτά τα γράφω γιατί το Coherence είναι από αυτές τις ταινίες που πρέπει να δει κάθε φίλος των σπαζοκεφαλιών και της επιστημονικής φαντασίας. Μπορεί να μην αρέσει σε όλους, μπορεί οι πιο σινεφίλ να τη βρούνε πολύ "μαθηματική" ταινία αλλά σίγουρα είναι από τις ταινίες που κάνουν το μυαλό σου να δουλεύει και μετά το τέλος τους. Είναι μια ταινία που μπορεί να δώσει αφορμή για κουβέντα, κουβέντα από αυτές που κρατούν ώρες και που δεν καταλήγει ποτέ πουθενά αλλά είναι πάντα ευχάριστη και εποικοδομητική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν στην παρέα σας υπάρχει κάποιος φυσικός, ίσως να διευκολύνει τη συζήτηση. Ίσως και όχι, τώρα που το σκέφτομαι, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας έχει να κάνει με τη φαντασία νομίζω και όχι με την επιστήμη.
  Το Coherence ,λοιπόν, υπηρετεί το είδος του επάξια. Θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με όλα τα χαρακτηριστικά του είδους εμφανέστατα. Αρχίζει από το επιστημονικό κομμάτι παίρνοντας θεωρίες και έννοιες, όπως παράλληλων πραγματικοτήτων, κβαντικής ασυνέχειας και της γάτας του Σρέντινγκερ, και προχωράει στο κομμάτι της φαντασίας, αναπτύσσοντας όλα αυτά. Το στοιχείο του θρίλερ είναι κι αυτό έντονο μετά τα πρώτα 15 λεπτά και μέχρι το τέλος διατηρείται σε υψηλές στροφές.
  Δε θα γράψω πολλά για όσα γίνονται μέσα στο φιλμ, γιατί έχει ενδιαφέρον να τα ανακαλύπτεις ένα προς ένα χωρίς να γνωρίζεις πολλά. Εγώ προσωπικά είδα το φιλμ χωρίς να γνωρίζω περί τίνος πρόκειται, εντελώς τυχαία, και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό. Είναι πολύ καλύτερα λοιπόν να μπεις στην εμπειρία του Coherence γνωρίζοντας ελάχιστα πράγματα για το φιλμ. 
  Η λέξη "εμπειρία" είναι η κατάλληλη για το Coherence. Δεν μοιάζει 100% με κινηματογραφική ταινία αλλά περισσότερο με μια μεγάλη σπαζοκεφαλιά που οπτικοποιείται. Ο τρόπος που γυρίστηκε πλησιάζει το ύφος των found footage χωρίς ωστόσο να είναι κάτι τέτοιο αλλά αποφεύγοντας και τον κλασικό τρόπο κινηματογράφησης και διατηρώντας ένα πιο ρεαλιστικό τόνο στην οθόνη. Οι ερμηνείες είναι αξιοπρεπέστατες και "φυσικές", ταιριάζοντας απόλυτα με τη μορφή που επιλέγει να ακολουθήσει το φιλμ. 
  Το μόνο που δεν πρέπει να περιμένεις από το Coherence είναι απαντήσεις σε όλα. Προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις για κάποια από τα γεγονότα αλλά μην περιμένεις ότι το τέλος θα έρθει λύνοντας όλες τις απορίες σου. Δεν είναι τέτοια ταινία το Coherence. Δεν απαντά. Θέτει ερωτήσεις και αναλύει σκέψεις και θεωρίες, όχι όμως ξεχνώντας τον ανθρώπινο παράγοντα, γιατί πάντα στο τέλος ο άνθρωπος είναι αυτός που καθορίζει όσα συμβαίνουν γύρω του, με τις μικρές ή μεγάλες αποφάσεις του. Νομίζω ότι οι στίχοι του Ρασούλη ταιριάζουν γάντι στην προκειμένη περίπτωση. "Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν"! Δείτε το φιλμ και θα καταλάβετε!




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Coherence (2013) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου