11.5.14

Godzilla 2000 (1999)

Είδος : Επιστημονικής Φαντασίας

Σκηνοθεσία:Takao Okawara
Σενάριο: Hiroshi Kashiwabara,
Wataru Mimura
Παίζουν:Hiroshi Abe,Naomi Nishida,
Takehiro Murata
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Γκοτζίλα επιστρέφει στο Τόκιο ενώ παράλληλα κάνει την εμφάνισή του ένα παράξενο ιπτάμενο αντικείμενο. Το διάσημο τέρας, από καταστροφέας του Τόκιο γίνεται σωτήρας καθώς ένα τέρας κάνει την εμφάνισή του μέσα από το ιπτάμενο αντικείμενο.

ΑΠΟΨΗ: Αν έχεις δει μία από τις ταινίες με πρωταγωνιστή το διασημότερο kaiju, είναι σαν να έχεις δει σχεδόν και τις υπόλοιπες. Αρχικά εμφανίζεται ο Γκοτζίλα και στο τέλος κάνει την εμφάνισή του ένα ακόμα τεράστιο πλάσμα, το οποίο ο Γκοτζίλα πρέπει να αντιμετωπίσει. Προσωπικά δεν έχω καταφέρει να παρακολουθήσω καμία από αυτές με ενδιαφέρον, εκτός από την πρώτη, η οποία είναι ξεπερασμένη πλέον αλλά αναγνωρίζεις την καινοτομία της στο σινεμά του φανταστικού, συν το μήνυμα που περνάει σχετικά με το φόβο του πυρηνικού ολέθρου. Το πρόβλημα είναι ότι όλες είχαν αστείο σενάριο και περισσότερη αφέλεια από όση μπορεί να αντέξει ένας ενήλικας. Ωστόσο, το Godzilla 2000, ομολογώ ότι με κράτησε.


 Το G2000 δεν ήταν προγραμματισμένο να γυριστεί το 1999 αλλά το 2004, για να εορταστούν τα 50 χρόνια ζωής του Γκοτζίλα και να τερματιστεί εκεί η σειρά ταινιών. Η αποτυχία όμως του Αμερικανικού ριμέικ, το 1998, και η απογοήτευση των φανατικών φίλων του τέρατος οδήγησε την εταιρεία παραγωγής TOHO να κινηθεί γρήγορα και να δημιουργήσει ένα φιλμ αρκετά κοντά σε αυτό που ζητούσε το κοινό του Γκοτζίλα. Σε σύγκριση των δύο φιλμ, αν εξαιρέσεις τα οπτικά εφέ του Αμερικανικού Γοτζίλα, οι Ιάπωνες κερδίζουν τις εντυπώσεις σχετικά εύκολα.
  Το σενάριο του αρκετά πιο προσεγμένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα φιλμ και η σκηνοθεσία και τα εφέ του ένα σκαλοπάτι καλύτερα. Υπάρχει δράση, που εξελίσσεται ομαλά και διάλογοι, που μπορείς να παρακολουθήσεις χωρίς να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. Σαφώς, υπάρχουν και οι άκυρες στιγμές, όπως το κορυφαίο :"Όλοι κρύβουμε ένα Γκοτζίλα μέσα μας", που ακούγεται στο τέλος του φιλμ! Τι εννοείς; Δε σε πιάνω! Οκ, τέλος πάντων. Κάνω πως δε σε άκουσα.
  Οπτικά ο Γκοτζίλα είναι πιο επιβλητικός αλλά πάντα τον υποδύεται ένας τύπος μέσα σε λαστιχένιο κοστούμι. Αυτό το κόλλημα δεν το κατάλαβα ποτέ, είναι ωστόσο κάτι που δεν άλλαξε στις παραγωγές της Ιαπωνικής εταιρείας TOJO, από το 1954 μέχρι το 2004. Μάλιστα, από το 1954 μέχρι το 1972, μέσα στο κοστούμι υπήρχε ο ίδιος άνθρωπος, ο Χαρούο Νακατζίμα. Στο G2000 θα δούμε και κάποια ελάχιστη χρήση CGI για πρώτη φόρα, τόσο για την απεικόνιση του Γκοτζίλα όσο και για το αντίπαλο τέρας.
  Το G2000 είναι ίσως η πρώτη ταινία της σειράς, που μπορούν να παρακολουθήσουν εύκολα όσοι δεν ανήκουν στο φανατικό κοινό της σειράς ταινιών του Γκοτζίλα (εκεί βάζω και τον εαυτό μου). Στρωτό σενάριο, ενδιαφέρουσα πλοκή, πάντα όμως με μια πιο χαλαρή διάθεση. Μην περιμένετε καμιά εκπληκτική ταινία επιστημονικής φαντασίας. Μια καλή προσθήκη στη φιλμογραφία της μεταλλαγμένης σαύρας.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Gojira ni-sen mireniamu (1999) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου