29.3.14

Αναδρομή στα '80s - Silver Bullet (1985)

Είδος: Τρόμου

Silver Bullet
ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΣΦΑΙΡΑ
Σκηνοθεσία:Daniel Attias
Σενάριο:Stephen King
Παίζουν:Gary Busey, Everett McGill,
Corey Haim
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Στην ήσυχη μικρή πόλη Tarker's Mills θα αρχίσουν να δολοφονούνται βίαια κάτοικοι, ο ένας μετά τον άλλο. Ενώ η αστυνομία και οι ντόπιοι ψάχνουν να βρουν το δολοφόνο ή το άγριο ζώο που φαίνεται να είναι υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν, την αλήθεια θα ανακαλύψει κατά τύχη ο νεαρός Μάρτι Κόσλοου. Ο Μάρτι έχει αναπηρία στα πόδια και κινείται με τα μηχανοκίνητα καροτσάκια που του φτιάχνει ο θείος του, Ρεντ. Όταν ο Ρεντ θα δώσει στον Μάρτι το νέο του μηχανοκίνητο καρότσι, το οποίο ονόμασε Ασημένια Σφαίρα και ο Μάρτι θα βγει το βράδυ να το δοκιμάσει, θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με ένα λυκάνθρωπο και στην προσπάθειά του να ξεφύγει θα τραυματίσει το θηρίο στο μάτι. Ο Μάρτι ξέρει πλέον ποιος είναι υπεύθυνος για τους φόνους, ανακαλύπτοντας με τη βοήθεια της αδερφής του, τον κάτοικο της πόλης τους που κυκλοφορεί με τραυματισμένο μάτι. Το μόνο που μένει είναι να πείσει το θείο του να τους βοηθήσει. 


ΑΠΟΨΗ: Συμπαθητική μεταφορά νουβέλας του Στέφεν Κινγκ στον κινηματογράφο. Δεν ξέρω αν είναι πιστή στο βιβλίο, είναι όμως αξιοπρεπής στο (κινηματογραφικό) σύνολό της. Συναντάμε όλα τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν το έργο του Κινγκ, με κυριότερο τη μικρή επαρχιακή πόλη και τους ιδιαίτερους κατοίκους της. Ο ιερέας, ο μπάρμαν, ο κουρέας, ο αστυνόμος, ο δήμαρχος και η κλασική αμερικανική οικογένεια είναι παρόντα κι εδώ.


Όσοι είστε οικείοι με τη δεκαετία του '80, θα βρείτε πολλά καλά στοιχεία στην Ασημένια Σφαίρα. Διατηρεί καλή ατμόσφαιρα, κρατώντας πάντα ένα πιο χαλαρό τόνο, χαρακτηριστικό της δεκαετίας, το οποίο συναντάμε σε αρκετές ταινίες τρόμου της περιόδου εκείνης. Ο πιτσιρικάς πρωταγωνιστής είναι κι αυτό κάτι που ήταν στη μόδα τότε και είναι και ο λόγος που πολλοί από εμάς θυμόμαστε την Ασημένια Σφαίρα, γιατί τότε ταυτιζόμασταν ηλικιακά με τον ήρωα (η δική μου γενιά λίγο αργότερα, στις προβολές στο βίντεο και στην τηλεόραση καθώς το '85 ήμουν μόλις τριών...).
Για τους φίλους του Κινγκ, η Ασημένια Σφαίρα είναι μια σχετικά καλή επιλογή (και το λέω αυτό με κάποιο προσωπικό ρίσκο, γιατί δεν έχω διαβάσει το συγκεκριμένο έργο αλλά μερικά άλλα του συγγραφέα) καθώς υπάρχει έντονη η "μυρωδιά" του συγγραφικού κόσμου του. Γενικότερα, η Ασημένια Σφαίρα είναι ένα φιλμ που παρότι έχει χάσει αρκετή φρεσκάδα, βλέπεται ακόμα και σήμερα, με μια νοσταλγική διάθεση. Δε μπορεί να μας τρομάξει πλέον αλλά μας κάνει να νιώσουμε ότι είμαστε ξανά στην κατασκήνωση με φίλους και διηγούμαστε μικρές ιστορίες τρόμου γύρω απ' τη φωτιά.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Ασημένια Σφαίρα (1985) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου