16.1.14

You 're next (2013)

Είδος: Θρίλερ

ΕΙΣΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ
Σκηνοθεσία:Adam Wingard
Σενάριο:Simon Barrett
Παίζουν:Sharni Vinson, 
Joe Swanberg, AJ Bowen
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ:H φράση «You’re Next», γραμμένη με αίμα πάνω στους τοίχους της απομονωμένης οικείας των Ντέιβισον, σκορπάει τον πανικό. Η χαρούμενη συγκέντρωση διαλύεται από μια ομάδα άγνωστων δολοφόνων που φοράνε μάσκες ζώων κι αρχίζουν να σκοτώνουν ένα προς ένα τα μέλη της οικογένειας. Ούτε οι δολοφόνοι, όμως, ούτε οι Ντέιβισον, υπολόγισαν την Έριν, την αθώα, νεοφερμένη φιλενάδα του γιου της οικογένειας, που διαθέτει κι εκείνη το δολοφονικό ένστικτο της επιβίωσης.(Cine.gr)

ΑΠΟΨΗ: Το ενδιαφέρον με το Είσαι Ο Επόμενος είναι ότι μπορείς να το παρακολουθήσεις με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ο τρόπος που παρακολουθείς μια ταινία τρόμου ή καλύτερα μια μαύρη κωμωδία τρόμου και ο δεύτερος είναι αυτός της αλληγορίας. Προσωπικά, τις περισσότερες στιγμές, ένιωθα ότι παρακολουθώ ένα πολύ καλό αλληγορικό φιλμ.
  Οι αιχμές της ταινίας για τους μεγαλοαστούς, για το χρήμα που κυβερνάει τα πάντα και καταστρέφει όλα τα ιδανικά και τις αξίες των ανθρώπων είναι εμφανείς και πετυχημένες. Οι λύκοι μαζεμένοι στο λημέρι τους και τα πρόβατα(η πιο εμφανής αναφορά είναι η μάσκα ενός από τους καταπατητές)  που επαναστατούν εναντίον τους με μίσος, πάντα όμως έχοντας κάτι να κερδίσουν(χρήμα).
  Ακόμα όμως κι αν δεις την ταινία με τη λογική μιας μαύρης κωμωδίας τρόμου με έντονα στοιχεία θρίλερ, θα μείνεις ικανοποιημένος. Θα συναντήσεις ανατροπές, θα υπάρξουν σκηνές  που θα αιφνιδιαστείς από το βίαιο περιεχόμενό τους και θα βρεις σίγουρα δυο- τρεις ενδιαφέροντες χαρακτήρες, οι οποίοι βέβαια, πέραν της πρωταγωνίστριας, δεν αναλύονται σε βάθος αλλά δεν είναι και κάτι το οποίο σε μέλλει ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο φιλμ, καθώς εστιάζει σε άλλα σημεία.
  Δεν έχω παρακολουθήσει άλλες δουλειές του Adam Wingard όμως στο Είσαι ο Επόμενος δείχνει εξαιρετικά στοιχεία, στήνοντας ένα κλειστοφοβικό σκηνικό και δημιουργώντας κάτι παραπάνω από μια απλή ταινία τρόμου, παίζοντας συνεχώς στα όρια της μαύρης κωμωδίας, της αλληγορίας αλλά και του καθαρού θρίλερ, με αρκετή άνεση. Αυτό που πλέον ζητάμε από τους δημιουργούς είναι να μη φοβούνται να μας χαρίσουν κάτι διαφορετικό. Το κοινό έχει κουραστεί να παρακολουθεί τα θρίλερ το ένα μετά το άλλο, να κινούνται στο ίδιο μοτίβο συνεχώς. Μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω την επιτυχημένη πορεία του περυσινού Το Μικρό Σπίτι Στο Δάσος και την εξίσου καλή πορεία του Είσαι Ο Επόμενος. Δύο ταινίες που προτίμησαν να παίξουν με τα κλισέ του είδους και να το προχωρήσουν λίγο διαφορετικά.

Με λίγα λόγια: Αλληγορική μαύρη κωμωδία, με έντονα στοιχεία θρίλερ, που ποντάρει στα κλισέ και τα χρησιμοποιεί υπέρ της, για να μας δώσει κάτι διαφορετικό.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων:
Eisai o epomenos (2011) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου