17.12.13

Christmas Evil [You Better Watch Out] (1980)

Είδος : Θρίλερ, Τρόμου

Σκηνοθεσία:Lewis Jackson
Σενάριο:Lewis Jackson
Παίζουν:Brandon Maggart,
Jeffrey DeMunn,Dianne Hull
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ : Ένας άνδρας με στολή Άγιου Βασίλη, αποφασίζει την παραμονή των Χριστουγέννων να σκορπίσει χαρά αλλά και τρόμο σε όσους το αξίζουν.

ΑΠΟΨΗ : Εναλλακτικά Χριστούγεννα : Μέρος 3ο!
 Σήμερα θα μεταφερθούμε 33 χρόνια πίσω και θα πάμε στα Χριστούγεννα του 1980. Το 1980 εμφανίζεται για πρώτη φορά στην οθόνη του κινηματογράφου ένας Άγιος Βασίλης, που δεν έχει μόνο καλές προθέσεις και δε θέλει μόνο να μοιράσει δώρα στα καλά παιδιά.
  Στο Christmas  Evil βλέπουμε στην ουσία το πορτραίτο ενός ψυχοπαθή, του Χάρι Στάντλιγκ. Βλέπουμε έναν άνθρωπο με ένα βαθύ ψυχολογικό τραύμα, που έχει ψύχωση με τα Χριστούγεννα, τον Άγιο Βασίλη, τη δημιουργία παιχνιδιών και τα καλά και κακά παιδιά. Ένας άνθρωπος μοναχικός και αποτραβηγμένος από τον κοινωνικό του περίγυρο, που θέλει να δώσει αγάπη αλλά δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος ούτε στους συναδέλφους του, οι οποίοι φαίνεται να τον εκμεταλλεύονται συχνά, ούτε στον αδερφό του, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για το τραύμα που κουβαλάει μέσα του. Η μόνη ασχολία του Χάρι, πέρα από τη δουλειά του στο εργοστάσιο παιχνιδιών (είπαμε, Άγιος Βασίλης), είναι η παρακολούθηση των παιδιών της γειτονιάς του, ούτως ώστε να ξέρει ποια από αυτά είναι άτακτα και ποια καλά, για να πάρει το καθένα το δώρο που του αξίζει.
  Κάπου εδώ να αναφέρουμε, αν δεν το έχετε καταλάβει ήδη, ότι μιλάμε για άλλη μία καλτ δημιουργία από τη δεκαετία του '80. Χαμηλού προϋπολογισμού ανεξάρτητη παραγωγή, που έχει τα θετικά της αλλά σαφώς θα βρείτε και πολλά αρνητικά, όπως πάντα συμβαίνει σε αυτού του είδους τις ταινίες.
  Στα θετικά νομίζω, ότι πρέπει να βάλουμε την ερμηνεία του πρωταγωνιστή της, Brandon Maggart ,ο οποίος κινείται στα όρια της υπερβολής, χωρίς όμως να τα ξεπερνάει, δίνοντας έτσι ενδιαφέρον στον χαρακτήρα του Χάρι και βγάζοντας μας μια συμπάθεια ή ,αν θέλετε, οίκτο, για το πρόσωπό του. Ίσως να κρύβει μέσα του ένα τέρας, όμως προσπαθεί να το κρατάει κοιμισμένο. Δεν υπάρχει όμως στήριξη από κανέναν κι έτσι κάποια στιγμή ο Χάρι θα λυγίσει και δε θα αντέξει την περιφρόνηση και την εκμετάλλευση. Αυτό που καταφέρνει ο Maggart, είναι να αποδώσει ένα τέρας σαν αυτό του Φρανκενστάιν, με τη στολή του Άγιου Βασίλη (εμφανής είναι η αναφορά στον Φρανκενστάιν όταν στις τελευταίες σκηνές το εξοργισμένο πλήθος κυνηγάει το Χάρι με αναμμένες δάδες) . Θέλει να αγαπήσει και μπορεί να αγαπήσει, όμως δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει την
πληγωμένη ψυχή του και να του δείξει τον τρόπο. Μόνη στιγμή χαράς για τον Χάρι, η ώρα που περνά στο Χριστουγεννιάτικο πάρτι κάποιων αγνώστων, οι οποίοι του φέρονται σαν να είναι ένας πραγματικός Άγιος Βασίλης. Από κει και έπειτα ο Χάρι είναι ξανά ένας απόκληρος, μέχρι το τραγικό του τέλος, το οποίο ίσως για τον ίδιο να είναι λύτρωση, αν κρίνουμε από τον τρόπο που το παρουσιάζει ο σκηνοθέτης.
  Αν πρέπει να κατατάξουμε σε κάποιο είδος το Christmas Evil, θεωρώ καταλληλότερο το ψυχολογικό θρίλερ, παρότι μέχρι σήμερα βρίσκει τη θέση του ανάμεσα στις ταινίες τρόμου και συγκεκριμένα στις Χριστουγεννιάτικες εξ αυτών. Αρκετοί το θεωρούν σαν ένα slasher φιλμ αλλά προσωπικά δε θα το κατέτασσα εκεί. Υπάρχουν στιγμές που το φιλμ προσπαθεί να γίνει slasher αλλά είναι λίγες και ασήμαντες θεωρώ.
  Σίγουρα θα βρείτε ελαττώματα στο φιλμ, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με το επίπεδο παραγωγής αλλά εκεί μπορεί να βρεθεί δικαιολογία στο χαμηλό budget. Αυτό που νομίζω λείπει από τοChristmas Evil , είναι μεγαλύτερη συμμετοχή από τον αδερφό του Χάρι στην εξέλιξη της ταινίας, με εμβάθυνση και στο δικό του χαρακτήρα, για να υπάρχει έτσι στήριξη στην ερμηνεία του πρωταγωνιστή. Επίσης, μια μικρή διαφωνία έχω στην προσπάθεια δικαιολογίας των φόνων που διαπράττει ο Χάρι, καθώς όλοι μοιάζουν να αξίζουν αυτό που παθαίνουν, απλώς και μόνο επειδή εκμεταλλεύτηκαν τον Χάρι και το πνεύμα των Χριστουγέννων.
  Όπως και να 'χει, αν ρίξετε μια μάτια στο Christmas Evil έχοντας στο μυαλό σας ότι πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ με μικρά (πολύ μικρά) παρακλάδια στο είδος του τρόμου, νομίζω θα το βρείτε ενδιαφέρον. Αν περιμένετε μια ταινία τρόμου με γερές δόσεις αίματος και βίας τότε θα απογοητευτείτε. Ψάξτε καλύτερα το Black Christmas ή ,για b-movie καταστάσεις, το Silent Night, Deadly Night (ή το ριμέικ του 2012).

Με λίγα λόγια : Ψυχολογικό θρίλερ του 1980 με καλτ προεκτάσεις και μια διαφορετική οπτική στην ψυχολογική επίδραση των εορταστικών ημερών.




Βαθμολογίες άλλων ιστοσελίδων :
You Better Watch Out (1980) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου