21.1.24

Batman: Mystery of The Batwoman (2003) DCAU Review

 

ΜΠΑΤΜΑΝ:

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΠΑΤΓΟΥΜΑΝ

Animation, Δράσης, Περιπέτεια, Κόμικ
Διάρκεια: 75'

 

 

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

 Το συνεχώς αναπτυσσόμενο σύμπαν κινουμένων σχεδίων της DC, αποφασίζει το 2003 να φέρει στην οθόνη μια γνώριμη φιγούρα από τις κόμικ σελίδες της εταιρείας. Δίπλα στον μπροστάρη  αυτού του σύμπαντος, τον Σκοτεινό Ιππότη, οι δημιουργοί του Mystery Of The Batwoman, τοποθετούν την δική τους εκδοχή της κόμικ ηρωίδας, που πρωτοεμφανίστηκε το 1956, με το όνομα Κάθι Κέιν. Από τότε, την στολή της Batwoman, φόρεσαν διάφορες κυρίες. Σε αυτή την ταινία του DCAU έχουμε μια νέα, διαφορετική από όλες τις κόμικ εκδοχές της, Batwoman.

 Στην πόλη του Γκόθαμ έχει κάνει την εμφάνισή του ένας νέος τιμωρός, θηλυκού φύλλου. Η εμφάνισή της είναι εμφανώς επηρεασμένη από τον Άνθρωπο Νυχτερίδα, ενώ φαίνεται στο στόχαστρο να έχει βάλει τον Πιγκουινό και τις βρώμικες δουλειές του. Ο Μπάτμαν, μαζί με τον Ρόμπιν, προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από τη μάσκα της θηλυκής νυχτερίδας.

 Μια ταινία γύρω από τη γυναικεία ενδυνάμωση αποφασίζει να μας δώσει εδώ η DC. Ναι  μεν ο Μπάτμαν είναι πρωταγωνιστής αλλά μοιράζεται εξίσου τον χρόνο με τον θηλυκό ανταγωνιστή του, δίνοντας -όχι πολύ διακριτά- λίγο περισσότερο χωρό στις κυρίες της πλοκής να δράσουν, καθώς πέρα(;) από την Batwoman εδώ έχουμε τρεις κυρίες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πλοκή. Μια νεαρή επιστήμονας, που προσλαμβάνεται στον όμιλο Γουέην, μια νέα αστυνομικός, που σώθηκε από τον Μπάτμαν από πυρκαγιά όταν ήταν παιδί, και η κόρη ενός μεγαλομαφιόζου, με την οποία φλερτάρει ο Μπρους Γουέην, θα παίξουν τον δικό τους ρόλο γύρω από το μυστήριο της Batwoman.

 Τα στάνταρ που έθεσε το DC Animated Universe παραμένουν κι εδώ υψηλά. Οι ερμηνείες εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ καλές, το σχέδιο παραπέμπει ακόμα στις κλασικές σειρές της DC, ενώ και το σενάριο προσπαθεί να κάνει πραγματάκια και να κινηθεί ανάμεσα στο είδος του θρίλερ (ποια είναι η Batwoman;), του ρομάντζου, της ταινίας δράσης και όλα αυτά όπως είπαμε μέσα από το πλαίσιο της ταινίας που θέλει να δώσει δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες. Ως προς το τελευταίο τα πάει αρκετά καλά, με την Κάθι Ντουκέην, την κόρη του μαφιόζου, να είναι αυτή που ξεχωρίζει λίγο παραπάνω.

 Γενικά δεν μπορείς να βρεις τρομερά ελατώμματα στην ταινία. Κυλάει αβίαστα η ώρα, όπως στην πλειοψηφία αυτών των ταινιών. Προσπαθώντας ωστόσο να βρω ποιος είναι ο λόγος που το Mystery of The Batwoman είναι μια ψυχαγωγική μεν ταινία, που ξεχνιέται όμως εύκολα δε, καταλήγω σε τρεις παράγοντες. Η μουσική επένδυση, το ρομάντζο Μπρους Γουέην και Κάθι Ντουκέην, και η χρησιμοποίηση των κακών, Πιγκουίνου και Μπέην, οι οποίοι έχεις την αίσθηση ότι επιλέχτηκαν τυχαία από τη γκάμα των αντιπάλων του Μπάτμαν, χωρίς να προσεχτεί αρκετά ο ρόλος τους στο σενάριο.

 Η ταινία όμως παραμένει καλή σε γενικές γραμμές, έστω και με αυτά τα θεματάκια. Δεν είναι από τις κορυφαίες στιγμές του DCAU αλλά αυτό δεν την κάνει κακή ταινία. Ομολογώ μάλιστα ότι στην προσφατή προβολή της, παρότι έχω πλέον μπει στην τέταρτη δεκαετία της ζωής μου, την είδα με μεγαλύτερη ευχαρίστηση απ' ότι την πρώτη φορά, πριν αρκετά χρόνια. Ίσως κάπου να υπάρχει και μια νοσταλγία για αυτή τη μορφή των κινουμένων σχεδίων, που με κάνει λιγότερο αυστηρό απέναντί τους.




Εξωτερικοί Σύνδεσμοι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου