9.1.24

Batman Beyond: Return of The Joker (2000) Review


Ο ΜΠΑΤΜΑΝ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ:

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΖΟΚΕΡ

Animation, Δράσης, Περιπέτεια, Επιστημονικής φαντασίας, Κόμικ
Διάρκεια: 76'

 

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

 Το 1999 αρχίζει να προβάλλεται η τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, Batman Beyond. Εκεί βλέπουμε τον ηλικιωμένο πια Μπρους Γουέην, να έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση ως Μπάτμαν αλλά και από την κοινωνική ζωή, καθώς ζει απομονωμένος στην έπαυλή του. Τη σκυτάλη, ώστε να συνεχίσει ο Μπάτμαν να υπάρχει και να γίνει ξανά το σύμβολο της ελπίδας του Γκόθαμ Σίτι, αποφασίζει να δώσει στο νεαρό, Τέρι ΜακΓκίνις, ο οποίος ζητά εκδίκηση για τη δολοφονία του πατέρα του. Ο Μπρους παίρνει θέση μέντορα και καθοδηγεί τον Τέρι ώστε να γίνει ένας ικανός Μπάτμαν.

 Το Batman Beyond: Return of The Joker είναι η τρίτη ταινία στο σύμπαν κινουμένων σχεδίων των υπερηρώων της DC. Έρχεται στο βίντεο το 2000, ένα χρονό μετά το ξεκίνημα της τηλεοπτικής σειράς, λέγοντας μια ιστορία μέσα από το σύμπαν της σειράς αλλά χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζεις σαν θεατής τι ακριβώς συμβαίνει στη σειρά.

 Στο μελλοντικό Γκόθαμ Σίτι εμφανίζεται μετά από πολλά χρόνια ο μεγάλος αντίπαλος του Μπάτμαν, ο Τζόκερ, τον οποίο ο Μπρους Γουέην θεωρούσε νεκρό. Η συμμορία των Τζόκερς, μιμητές του που εμφανίστηκαν μερικά χρόνια μετά την εξαφάνιση του ψυχοπαθή γελωτοποιού, ακολουθεί τις διαταγές του και προχωράει σε κλοπές μερικών αντικειμένων υψηλής τεχνολογίας. Ο Μπρους Γουέην μαζί με τον Τέρι ΜακΓκίνις, τον Μπάτμαν του Μέλλοντος, προσπαθεί να ανακαλύψει το σχέδιο του Τζόκερ αλλά και ένα μεγαλύτερο μυστήριο που καλύπτει την επανεμφάνισή του.

 Έδω έχουμε περίπτωση ταινίας που σε παλιότερη προβολή με είχε αφήσει αδιάφορο αλλά τώρα την βρήκα ενδιαφέρουσα. Δεν ήμουν ποτέ φίλος της τηλεοπτικής σειράς, Batman Beyond, οπότε φαντάζομαι ότι κι αυτό έπαιξε ρόλο στην αρχική προβολή. Τώρα όμως, παρότι εξακολουθώ να μην έχω επαφή με το σύμπαν του Batman Beyond, διέκρινα αρκετές ωραίες ιδέες στην ταινία αλλά και μια διάθεση για να ειπωθεί μια ιστορία που μπορεί να απασχολήσει περισσότερο έναν ενήλικο παρά έναν έφηβο. Θέματα που αφορούν τη γέννηση της βίας, τα ψυχολογικά τραύματα αλλά και τη βία που μπορεί να προκληθεί από τη δημιουργία ψυχολογικών τραυμάτων, απασχολούν το σενάριο, το οποίο καταφέρνει να στάθει αρκετά καλά τόσο στην εξέλιξη της δράσης όσο και στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Το Return of The Joker δεν φοβάται να γίνει μάλιστα λίγο πιο σκληρό σε ορισμένες σκηνές, πετυχαίνοντας μέσα από αυτές να σκιαγραφήσει ακόμα καλύτερα τον χαρακτήρα του Τζόκερ.

 Όπως στο μεγαλύτερο μέρος του animated κόσμου της DC, έτσι κι εδώ, ο Μπάτμαν είναι ένας εξαιρετικά ικανός ντετέκτιβ. Τόσο ο Μπρους Γουέην όσο και ο ΜακΓκίνις ερευνούν αρκετά και συνδέουν στοιχεία για να λύσουν τον γρίφο της αναγέννησης του Τζόκερ. Η εξήγηση του μυστηρίου είναι στα όρια της επιστημονικής φαντασίας αλλά μέσα στον κόσμο του Batman Beyond, έναν κόσμο ούτως ή άλλως φουτουριστικό, δουλεύει αρκετά και παρουσιάζει ενδιαφέρον ο τρόπος που απεικονίζεται η λύση του μυστηρίου, ενώ η ταινία παίζει αρκετά με δύο - τρεις χαρακτήρες ώστε να μην είναι ξεκάθαρο στο κοινό από νωρίς το τι συμβαίνει με τον Τζόκερ.

 Οι γραμμές και γενικά το animation δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα στάνταρ εκείνης της εποχής για τη DC και είναι προφανώς πάρα πολύ απλό και καλό. Παραπέμπει ακόμα στο σχεδιασμό των σειρών κινουμένων σχεδίων του Μπάτμαν και του Σούπερμαν, πράγμα που βοηθάει λίγο παραπάνω όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη σειρά του Batman Beyond, να μπουν πιο εύκολα στο κλίμα.

 Οι φωνητικές ερμηνείες είναι κι εδώ πάρα πολύ καλές, όπως σχεδόν σε κάθε ταινία και σειρά της DC εκείνης της εποχής. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιζε η Άντρεα Ρομάνο, σκηνοθέτιδα των φωνητικών ερμηνειών. Όσο η Ρομάνο βρίσκεται στη DC, οι ερμηνείες είναι σε άλλο επίπεδο. Ηθοποιοί όπως ο Κέβιν Κόνροϊ (Μπάτμαν), ο Μαρκ Χάμιλ (Τζόκερ) και ο Τιμ Ντέιλι (Σούπερμαν), γίνονται πραγματικά ένα με τους χαρακτήρες τους και στα αυτιά μας οι φωνές τους ηχούν ιδανικές. Αυτό λοιπόν, πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο των ηθοποιών, οφείλεται και στην καλή διανομή ρόλων της Άντρεα Ρομάνο αλλά και στις σκηνοθετικές της ικανότητες. Παρατηρήστε τις ερμηνείες στις πιο πρόσφατες animated της DC, που η Ρομάνο απουσιάζει και θα καταλάβετε τη διαφορά.

 Το Batman Beyond: Return of The Joker είναι μια ακόμα καλή ταινία για το DCAU (DC animated universe). Φαντάζομαι ότι κάποιος ο οποίος παρακολουθούσε και τη σειρά θα μπορεί να την εκτιμήσει ακόμα παραπάνω, πράγμα που το αναφέρω για να δείξω ότι για εμένα, που δεν ανήκω στους φίλους της σειράς, μπορεί η ταινία να στέκεται αξιοπρεπέστατα απέναντι στις προηγούμενες (παρότι έχει περισσότερα σεναριακά κενά) αλλά συναισθηματικά παραμένω λίγο πιο μακριά της. Γενικά δεν είμαι φίλος της ιδέας του "περάσματος της σκυτάλης", οπότε μπορεί να φταίει κι αυτό.


Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου