17.5.23

El Test (2022) Review

 

ΤΟ ΤΕΣΤ

El Test Cinenoxos Movie Review
Κωμωδία, Σάτιρα
Διάρκεια:105'

 

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

  Δεν είναι κι εύκολη η απάντηση στο ερώτημα "100.00 ευρώ τώρα ή 1.000.000 σε δέκα χρόνια"! Μπορείς με ευκολία να απαρνηθείς το ποσό των 100.000 αν αυτό σου προσφερόταν άμεσα; Απ' την άλλη είναι μεγάλο το δέλεαρ του εκατομμυρίου αλλά και τα δέκα χρόνια δεν είναι λίγα! Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει αδέρφια!

 Αυτό το ερώτημα εξετάζει Το Τεστ, Ισπανική κωμική σάτιρα, που είναι βασισμένη σε ομώνυμο θεατρικό και το φανερώνει από το πρώτο τέταρτο, όπου και τοποθετεί τους πρωταγωνιστές σε μια τεράστια έπαυλη για να στήσει την πλοκή του.

 Ο Έκτορ και η Πάουλα τα βγάζουν πέρα με δυσκολίες. Από την άλλη, ο Τόνι, αδερφικός τους φίλος, πριν λίγο καιρό κληρονόμησε μια τεράστια περιουσία. Καλεσμένοι στην έπαυλη του Τόνι, η Πάουλα και ο Έκτορ θα βρεθούν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλλημα. Η σύντροφος του Τόνι είναι επιτυχημένη ψυχολόγος/ συγγραφέας του βιβλίου "Το Τεστ". Εκεί, μέσα σε άλλα, τίθεται το ερώτημα των 100.000 ευρώ ή του 1.000.000, με σκοπό την έρευνα της συγγραφέως πάνω στο άτομο και την αυτοσυγκράτηση. Ο Τόνι κάνει το ερώτημα πραγματικότητα, θέτοντάς το στους φίλους του και από εκεί θα πυροδοτήσει μια σειρά εξελίξεων που μάλλον και ο ίδιος δεν θα περίμενε.

 Ορεξάτοι οι συντελεστές, ιδιαίτερα σκηνοθέτης και ηθοποιοί, μας δίνουν ένα αρκετά γρήγορο έργο. Υπάρχουν καλές κωμικές στιγμές και χημεία μεταξύ των ηθοποιών, ενώ ο Ντάνι Ντε Λα Ορντέν (ο σκηνοθέτης μας) φροντίζει να υπάρχει αρκετή ενέργεια στα πλάνα του, που σε συνδυασμό με τους κατάλληλα δομημένους διαλόγους δεν σε αφήνουν να αδιαφορήσεις. Φυσικά, το ζήτημα δεν είναι αν οι πρωταγωνιστές θα δεχτούν -και ποια- οικονομική πρόταση αλλά η επίδραση που θα έχει όλη αυτή η συζήτηση στην ψυχολογία τους και στην μεταξύ τους σχέση.

 Επειδή λοιπόν μέχρι λίγο πριν το φινάλε η ταινία τα πάει περίφημα, ακόμα και μέσα από την υπερβολική κάποιες φορές κωμωδία, καταφέρνει με την επιλογή που κάνει στο τέλος να χάσει αρκετούς πόντους. Όλο αυτό το πολύ καλό στήσιμο μένει ξεκρέμαστο με ένα φινάλε που προσπάθησα να βρω λόγο να το κατανοήσω αλλά δεν τα κατάφερα, όσο κι αν το ήθελα, γιατί ομολογουμένως, το λέω ξανά, πέρασα πάρα πολύ καλά σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Την άσχημη γεύση μου την άφησε η επιλογή της κατάληξης όλης αυτής της πλοκής.


 

Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου