31.12.22

National Lampoon's Christmas Vacation (1989) Review

 

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΤΡΕΛΟΥ ΘΗΡΙΟΤΡΟΦΕΙΟΥ

Κωμωδία
Διάρκεια: 97'

 

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

Μια από τις ταινίες που τα τελευταία είκοσι χρόνια παρακολουθώ σχεδόν κάθε Χριστούγεννα, είτε ολόκληρη είτε αποσπασματικά, γιατί μπορεί να την πετύχω σε τηλεοπτική προβολή, είναι τα Χριστούγεννα του Τρελού Θηριοτροφείου. Νιώθω περίεργα αν περάσουν οι γιορτές κι εγώ δεν έχω δει έστω μερικές σκηνές από τη συγκεκριμένη ταινία. Περίεργα νιώθω επίσης που πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια σε αυτό το ιστολόγιο και δεν έχω γράψει έστω ένα μικρό κείμενο για μια από τις αγαπημένες μου Χριστουγεννιάτικες συνήθειες! Ήρθε λοιπόν η ώρα!

 Οι Γκρίσγουολντ ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα! Φροντίζουν για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, τη διακόσμηση του σπιτιού και υποδέχονται παππούδες, γιαγιάδες και λοιπούς συγγενείς. Ο αρχηγός της φαμίλιας, Κλαρκ, περιμένει ένα τεράστιο μπόνους από τη δουλειά και έχει ήδη προπαραγγείλει μια πισίνα για την αυλή της οικογένειας, το οποίο ετοιμάζεται να ανακοινώσει ως Χριστουγεννιάτικο δώρο στο γιορτινό τραπέζι. Οι μέρες όμως περνούν,η ανακοίνωση για το μπόνους δεν έρχεται, οι συγγενείς κάνουν άνω κάτω την ζωή της οικογένειας, ακόμα και τα Χριστουγεννιάτικα φωτάκια δυσκολεύουν τον άμοιρο Κλαρκ και όπως καταλαβαίνετε η έκρηξή του δεν θα αργήσει να έρθει.

 Το Christmas Vacation είναι κάτι σαν τον αγαπημένο φίλο ή συγγενή που περιμένεις τις γιορτές. Μπορεί όλη τη χρονιά να μην έχεις μιλήσει μαζί του, να έχεις χάσει επαφή αλλά όταν πλησιάζουν οι γιορτές και ξέρεις ότι θα τον συναντήσεις, τον περιμένεις με χαρά! Έτσι συμβαίνει και με την ταινία αυτή και ομολογώ ότι όσο περνούν τα χρόνια, την εκτιμώ όλο και περισσότερο σαν κωμωδία. Εκτός του ότι υπάρχουν αστεία που στην πρώτη προβολή σου ξεφεύγουν, το σημαντικότερο για μια κωμωδία θεωρώ ότι είναι το να γελάς με τα αστεία που ήδη ξέρεις και που έχεις δει δεκάδες φορές. Αυτό λοιπόν μου συμβαίνει πάντα με το Christmas Vacation. Γελάω πλέον πολύ πιο εύκολα με τη "σωματική" κωμωδία του Τσέβι Τσέης, που μπορεί να έχουν ειπωθεί διάφορα για το τεράστιο "εγώ" του αλλά ο Τσέης στην οθόνη ξέρει πολύ καλά πως θα δουλέψει το σλάπστικ για το θεατή, καλύτερα ίσως από οποιονδήποτε άλλο ηθοποιό των τελευταίων δεκαετιών.

 Είναι ομολογουμένως το Christmas Vacation ένα όχημα που κινείται με οδηγό τον Τσέης αλλά υπάρχουν γύρω του χαρακτήρες που έχουν -και- κωμικό ενδιαφέρον, έστω κι αν πολύ από αυτούς δεν έχουν πολλές ατάκες. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες της οικογένειας έχουν τις στιγμές τους και η συμβολή τους στην κωμωδία αλλά και στις πιο τρυφερές στιγμές της ταινίας είναι σημαντική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά της οικογένειας, τα οποία παρότι ερμηνεύονται από διαφορετικούς ηθοποιούς σε σχέση με το αρχικό Vacation, νιώθω ότι υπάρχει καλύτερη χημεία εδώ με τους Τσέης και Μπέβερλι Ντ'Άντζελο. Και φυσικά υπάρχει ο ημίτρελος Ράντι Κουέηντ στο ρόλο του ξάδερφου Έντι...

 Οι δύο ρόλοι που δεν καταλάβαινα ποτέ τον λόγο ύπαρξης στην ταινία ήταν αυτοί της Τζούλια Λούις Ντρέιφους και του Νίκολας Γκεστ, που υποδύονται τους σνομπ γείτονες των Γκρίσγουολντ. Προσφερούν μερικές αστείες σκηνές χωρίς να παίζουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στην πλοκή αλλά μικρό το κακό.

 Η αλήθεια είναι στο σημερινό κείμενο έχω ελάχιστη εώς μηδενική διάθεση για "κριτική". Η στάση μου απέναντι στην ταινία και το συναισθηματικό δέσιμο που νιώθω πια είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια για αντικειμενικότητες, όσο αυτές μπορούν να υπάρχουν στον κινηματογράφο και στην τέχνη γενικότερα. Η ταινία λοιπόν που έγραψε ο Τζον Χιουζ και που σκηνοθέτησε ο Τζερεμάια Σ. Τσέτσικ μπαίνει για μένα στο κουτάκι της πιο αγαπημένης Χριστουγεννιάτικης προβολής εδώ και αρκετά Χριστούγεννα. Είναι σίγουρα η αγαπημένη μου Χριστουγεννιάτικη κωμωδία και μια ταινία που ξέρω ότι στα μελλοντικά Χριστούγεννα θα είναι ξανά εκεί, ένα παλιό φθαρμένο Χριστουγεννιάτικο στολίδι που δεν θέλεις να αποχωριστείς και κάθε χρόνο του κρατάς ένα κλαδάκι πάνω στο δέντρο.

 Ήθελα χρόνια τώρα να μοιραστώ τα συναισθήματά μου για τα Χριστούγεννα της οικογένειας Γκρίσγουολντ και χαίρομαι που φέτος, έστω και με ένα σύντομο κείμενο κατάφερα να σας μεταφέρω κάποια από αυτά. 

 Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!🎄🎅

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου