16.5.22

The Outfit (2022) Review

 

ΤΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ

The Outfit Review
Θρίλερ, Μυστηρίου, Γκανγκστερικό

Διάρκεια: 122'

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

 Η μαφία, την δεκαετία του 1950, στο Σικάγο, έφερε πολλές φορές και την ονομασία "κοστούμι", γιατί φαντάζομαι οι μαφιόζοι της εποχής έραβαν κοστουμάκια αβέρτα! Προφανώς και αυτή δεν είναι μια πληροφορία που πρέπει να δώσετε βάση αν και διαβάζετε αυτό το κείμενο σε μια ιστοσελίδα και είναι γνωστό πως ότι διαβάζουμε στο διαδίκτυο είναι αλήθεια και ίσως η μόνη αλήθεια, οπότε, παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα, με ευχαριστείτε αργότερα. Μετά από αυτή την έκρηξη "αλήθειας" συνεχίζουμε στο βασικό μας θέμα που είναι το εξαιρετικό φιλμ, Το Κοστούμι!

 Βρετανός ράφτης εξεζητημένων κοστουμιών, φεύγει από το Λονδίνο και βρίσκεται στο Σικάγο, όπου διατηρεί το νέο του κατάστημα. Η πελατεία του εκεί είναι κι αυτή εξεζητημένη! Σχεδόν όλες οι μαφιόζικες οικογένειες ράβονται στον Βρετανό και παράλληλα χρησιμοποιούν το κατάστημά του ως κέντρο για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις μέσω αλληλογραφίας. Ένα βράδυ και ενώ το κατάστημα είναι κλειστό, θα εμφανιστεί τραυματισμένος ο γιος του αρχιμαφιόζου που ελέγχει την γειτονιά. Ο ράφτης τον φροντίζει και προσπαθεί να μείνει αμέτοχος στον πόλεμο που φαίνεται να ανοίγει μεταξύ των οικογενειών αλλά το βράδυ είναι μεγάλο και οι ανατροπές αρκετές.

 Πάρα πολύ ωραία δουλεμένο σενάριο και πάρα πολύ καλή σκηνοθετική δουλειά από τον Γκράχαμ Μουρ, στην πρώτη του απόπειρα σκηνοθεσίας ταινίας μεγάλου μήκους. Ο Μουρ έγινε γνωστός το 2014, κερδίζοντας το Όσκαρ σεναρίου για το Παιχνίδι της Μίμησης. Εδώ φυσικά συνυπογράφει το σενάριο με τον Τζόναθαν ΜακΛέιν και η δουλειά τους είναι εξαιρετικά προσεγμένη και με πάρα πολύ καλούς διαλόγους. Δεν θα ήταν σωστό να αναλύσουμε πολλά γύρω από την ιστορία, οπότε θα αρκεστούμε στο ότι παίζουν αρκετά με τη διπλή σημασία των λέξεων, βοηθώντας τις ανατροπές να έρθουν. Όσο λιγότερα ξέρετε, τόσο το καλύτερο!

  Ο Μαρκ Ράιλανς είναι ο κυρίαρχος της ταινίας. Η ερμηνεία του είναι πραγματικά μαγική και προσθέτει τόσα πολλά στην εξέλιξη της ιστορίας με τον τρόπο παρουσιάζει τον χαρακτήρα του. Από το πρώτο πλάνο μέχρι την τελευταία σεκάνς, ο Ράιλανς σε παίρνει μαζί του στο ταξίδι. Ένα ταξίδι που πραγματοποιείται στην ουσία μόνο μέσα στο κατάστημα του ήρωα της ταινίας, κάτι που δίνει μεγαλύτερη αξία τόσο στην ερμηνεία του ίδιου του πρωταγωνιστή όσο και στο ίδιο το έργο, το οποίο δεν νιώθεις ποτέ να σταματά να εξελίσσεται.

 Κάπου εδώ θα έπρεπε να πούμε, για να τηρήσουμε και κάποιους κανόνες ευγένειας, ότι και το υπόλοιπο καστ είναι εξαιρετικό και όλοι οι ηθοποιοί φέρονται επαγγελματικότατα και όλη αυτή η πρόταση θα ήταν εκατό τοις εκατό αληθινή. Όμως, ο Ράιλανς είναι αυτός που δίνει κάτι παραπάνω από επαγγελματισμό. Δίνει ψυχή στην ταινία.

 Μια απόλυτα ικανοποιητική κινηματογραφική πρόταση λοιπόν. Ένα γκανγκστερικό θρίλερ μυστηρίου, που ίσως να αδικείται από τη διαφήμιση που έχει γίνει και θα το ανακαλύψουν μάλλον λίγοι, αλλά που πραγματικά αξίζει τα λεφτά της κινηματογραφικής αίθουσας και με το παραπάνω.

 


 

Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr
PopCorn

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου