5.12.19

The Flight Of Dragons (1982)

Είδος: Κινούμενα Σχέδια, Φαντασίας

"Η ταινία, The Flight Of Dragons, για να εξηγούμαστε, δεν είναι κακή, αν σκεφτείς όμως την εποχή που γυρίστηκε. Με βάση αυτό, μπορώ να πω πως αυτό που βλέπεις είναι κυρίως ξεπερασμένο, ειδικά στις ερμηνείες και στο κινούμενο σχέδιο. Όλο το έργο θυμίζει, στα τεχνικά του μέρη, παραγωγή τηλεοπτικού καρτούν, με μέτρια σκηνοθεσία."

Σκηνοθεσία:Jules Bass,Arthur Rankin Jr.
Σενάριο:Romeo Muller
Παίζουν:Victor Buono,
James Gregory,James Earl Jones,
John Ritter
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
  Κάθε φορά που πλησιάζουν Χριστούγεννα, μου αρέσει να ανατρέχω σε παλιές ταινίες κινουμένων σχεδίων, είτε σχετίζονται άμεσα με τις γιορτές είτε όχι. Έτσι και φέτος, κάνοντας μια σύντομη αναζήτηση, έπεσα πάνω στο The Flight Of Dragons, ταινία που προσπάθησα και πέρυσι τα Χριστούγεννα να παρακολουθήσω αλλά για κάποιο λόγο δεν τα κατάφερα. Φέτος τα κατάφερα και παρότι διψάω για παλιά κινούμενα σχέδια, το συγκεκριμένο δεν με ικανοποίησε όσο περίμενα, καθώς οι προσδοκίες μεγάλωσαν αφού είδα τα ονόματα Μπας και Ράνκιν στη σκηνοθεσία.
  Οι Μπας και Ράνκιν Τζ. είναι γνωστοί για τις παραγωγές γιορτινών κινουμένων σχεδίων και ιδιαίτερα των παλιότερων stop motion animation. Αυτά για τη δεκαετία 1960 και 1970 κυρίως. Εδώ βρισκόμαστε στο 1982 και οι δυο τους ασχολούνται πλέον κυρίως με το κλασικό κινούμενο σχέδιο και την παραγωγή κι επιμέλεια ταινιών και σειρών, με μεγάλη τους επιτυχία τους Thundercats!
  Η ταινία, The Flight Of Dragons, για να εξηγούμαστε, δεν είναι κακή, αν σκεφτείς όμως την εποχή που γυρίστηκε. Με βάση αυτό, μπορώ να πω πως αυτό που βλέπεις είναι κυρίως ξεπερασμένο, ειδικά στις ερμηνείες και στο κινούμενο σχέδιο. Όλο το έργο θυμίζει, στα τεχνικά του μέρη, παραγωγή τηλεοπτικού καρτούν, με μέτρια σκηνοθεσία.
  Η ιστορία που διηγείται η ταινία, βασίζεται στη μίξη δύο βιβλίων. Το ένα είναι ομότιτλο με την ταινία ενώ το δεύτερο φέρει τον τίτλο The Dragon and the George. Παρακολουθούμε λοιπόν την προσπάθεια ενός μάγου και του δράκου του, να σώσουν τον κόσμο της μαγείας, που απειλείται από τον κόσμο της επιστήμης. Η επιστήμη κοντεύει να αφανίσει τη μαγεία, όμως ο γέρος μάγος γνωρίζει ότι για να υπάρχει ο κόσμος σε αρμονία, πρέπει επιστήμη και μαγεία να συνυπάρχουν, με το ένα να βοηθά το άλλο κι αυτό βρίσκει έξυπνο τρόπο να το δικαιολογήσει η ταινία. Ο μάγος χρειάζεται όμως τη βοήθεια ενός συγγραφέα που ζει στο δικό μας αιώνα και που είναι ο εκλεκτός που θα φέρει σε πέρας την αποστολή. Συγγραφέας, μάγοι και ιππότες μπλέκονται σε αυτήν την περίεργη περιπέτεια φαντασίας, που ούτε επική δυστυχώς είναι αλλά ούτε και πολύ παιδική μπορώ να τη χαρακτηρίσω.
  Το βιβλίο και κατ' επέκταση το σενάριο της ταινίας κάνει αρκετές φορές κάτι πολύ έξυπνο. Δείχνει με διάφορα παραδείγματα πως μαγεία κι επιστήμη μπορούν, χρειάζονται και πολλές φορές συμπληρώνουν η μία την άλλη. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια σκηνή όπου ο συγγραφέας με μαγικό τρόπο μπαίνει στο σώμα ενός δράκου και προσπαθεί να εξηγήσει με επιστημονικά παραδείγματα τον τρόπο που οι δράκοι πετάνε και βγάζουν φωτιά από το στόμα τους. Εμένα πάντως με έπεισε, έστω κι αν δράκο δεν έχω δει μέχρι σήμερα. Αν όμως δω, ξέρω ότι πετάει και βγάζει φωτιές με τον τρόπο που εξήγησε ο φίλτατος συγγραφέας μας.
 Πέρα από αυτό όμως, η αφήγηση της ταινίας δεν κυλάει πολύ εύκολα ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που νομίζεις ότι κάπου το έχεις ξαναδεί όλο αυτό. Λίγο Τόλκιν, λίγο γενικότερα ιστορίες φαντασίες από εκείνη την περίοδο, που είδαμε στον κινηματογράφο, νιώθεις ότι η ταινία των Μπας και Ράνκιν αντιγράφει λίγο απ' όλα. Δεν λέω ότι το κάνει, απλώς αυτή την αίσθηση μου αφήνει.
  Ίσως κάποιοι σαν εμένα, που έχουν παραστάσεις από τη δεκαετία του 1980, να το βρουν συμπαθητικό. Γενικότερα όμως, το The Flight Of Dragons, είναι ένα γερασμένο έργο κινουμένων σχεδίων, σε αντίθεση με τα περισσότερα έργα του ίδιου διδύμου. Είναι μια ταινία που πραγματεύεται μάγους και μαγικά πλάσματα αλλά που φαίνεται  να της λείπει... μαγεία.



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
IMDb



Short Clip

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου