27.6.17

The Big Boss (1971)

Είδος: Περιπέτεια, Δράσης

"Η πρώτη προσωπική κινηματογραφική στιγμή για την περσόνα που δημιούργησε ο Μπρους Λη είναι ένα φιλμ που αξίζει να δεις!"

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Σκηνοθεσία:Wei Lo
Σενάριο:Wei Lo
Παίζουν:Bruce Lee,
Maria Yi,James Tien
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
 Τριάντα Οκτωβρίου, 1971, σε ένα κινηματογράφο του Χονγκ Κονγκ πέφτουν οι τίτλοι τέλους του The Big Boss, του νέου φιλμ που πρωταγωνιστεί ένα ανερχόμενο αστέρι του Κινεζικού κινηματογράφου. Μια περίεργη σιωπή απλώνεται στην αίθουσα και κρατά για μερικά δευτερόλεπτα, για να ακολουθήσει ένα πανδαιμόνιο ενθουσιασμού. Ακριβώς εκείνη είναι η στιγμή που ο Μπρους Λη γίνεται ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός αστέρας στη χώρα του, μόλις δύο χρόνια πριν η φήμη του γίνει παγκόσμια και ο ίδιος μας αφήσει για πάντα.
  Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα φιλμ που πρωταγωνίστησε ο Μπρους Λη, με μόνη εξαίρεση ίσως το Fist Of Fury, το αμέσως επόμενο δηλαδή, το δυνατό τους χαρτί είναι οι σκηνές μάχης που χορογραφεί ο ίδιος ο πρωταγωνιστής. Το αδύναμο μέρος τους είναι πάντα το σενάριο, παρότι εδώ, όπως και στο Fist of Fury, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Η ιστορία έχει ενδιαφέρον καθώς παρακολουθούμε γεγονότα βασισμένα σε αληθινά περιστατικά που έλαβαν χώρα στην Ταϊλάνδη. Ο Μπρους Λη υποδύεται τον Cheng Chao An, ένα Κινέζο που πηγαίνει στην Ταϊλάνδη για να βρει τα ξαδέρφια του και να δουλέψει μαζί τους στο εργοστάσιο πάγου. Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου είναι αυταρχικός τύραννος που χρησιμοποιεί το εργοστάσιο για διακινεί ναρκωτικά. Εργάτες που ανακαλύπτουν τυχαία τα ναρκωτικά μέσα στον πάγο, εξαφανίζονται μυστηριωδώς την επόμενη μέρα και σύντομα την ίδια τύχη θα έχει κι ένας ξάδερφος του Cheng. Σύντομα ο πρωταγωνιστής, θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του, αναζητώντας ο ίδιος το χαμένο ξάδερφο και βοηθώντας τους εργάτες να εναντιωθούν στο τυραννικό καθεστώς του αφεντικού τους. 
Ενδιαφέρουσα ιστορία και ό,τι πρέπει ακόμα και για αστυνομικό μυστήριο, όμως ο σκηνοθέτης, Wei Lo, δεν καταφέρνει να διατηρήσει καλό ρυθμό στο μέσο του φιλμ. Για λίγο κουράζει με τη χρησιμοποίηση του μελό και μερικούς αχρείαστους διαλόγους αλλά όταν έρχεται η στιγμή για δράση, το φιλμ αποκτά (κλισέ αλλά έτσι είναι) άγρια ομορφιά. Πιο βίαιο απ' ότι περιμένεις από ένα φιλμ της εποχής του, Ο Μεγάλος Αρχηγός αφήνει αυτό τον τυφώνα που ακούει στο όνομα Μπρους Λη ελεύθερο και η οθόνη γεμίζει με τη μοναδική προσωπικότητά του. Οι ταχύτατες και αέρινες κινήσεις του- όσες προλαβαίνουμε να δούμε, τέλος πάντων- μαγεύουν. Κλασική πλέον η τελευταία μονομαχία και ο τρόπος που ο Cheng αποτελειώνει το τυραννικό αφεντικό του, κορυφώνοντας έτσι όσα έχουν προηγηθεί με άκρως ικανοποιητικό τρόπο για το κοινό.
  Το The Big Boss μαζί με το Fist of Fury είναι τα δύο καλύτερα - σαν κινηματογραφικά δημιουργήματα- φιλμς του Μπρους Λη. Παρά τις δημιουργικές διαφωνίες του ίδιου με τον Wei Lo, ο Κινέζος σκηνοθέτης του δίνει δύο ενδιαφέροντες χαρακτήρες να υποδυθεί και χώρο και τρόπο (ιδίως στο Fist of Fury) να δείξει τα πιστεύω του γύρω από τις πολεμικές τέχνες. Η πρώτη προσωπική κινηματογραφική στιγμή για την περσόνα που δημιούργησε ο Μπρους Λη είναι ένα φιλμ που αξίζει να δεις!
 



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
IMDb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου