25.1.17

400 Days (2016)

Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Μυστηρίου

Σκηνοθεσία:Matt Osterman
Σενάριο:Matt Osterman
Παίζουν:Brandon Routh,
Dane Cook,Caity Lotz
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Τέσσερις αστροναύτες πρέπει να περάσουν 400 μέρες σε έναν υπόγειο προσομοιωτή διαστημικού ταξιδιού. Λίγες ημέρες πριν η αποστολή τους ολοκληρωθεί, αρχίζουν να συμβαίνουν περίεργα γεγονότα, που τους αναγκάζουν να βγουν στην επιφάνεια. Εκεί τα πράγματα δεν είναι όπως τα άφησαν.


ΑΠΟΨΗ: Οι προσδοκίες που προκαλεί η ανάγνωση της πλοκής του 400 Days είναι μεγάλες. Τέσσερις άνθρωποι κλεισμένοι σε μια υπόγεια εγκατάσταση, για ένα χρόνο και βάλε, κι όταν επιστρέφουν στην επιφάνεια βρίσκουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Ενδιαφέρον ακούγεται, αν μη τι άλλο. Όπως όμως συμβαίνει με την πλειοψηφία των ταινιών που δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες τα τελευταία χρόνια, πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι κατά την προβολή τους.
  Το δεύτερο φιλμ που σκηνοθετεί ο Μαρκ Όστερμαν δεν είναι ένα κακό φιλμ. Έχει στοιχεία κλειστοφοβικού θρίλερ και επιστημονικής φαντασίας βγαλμένης από τις ιστορίες της Ζώνης του Λυκόφωτος, οπότε αν είστε φίλος της κλασικής σειράς και του τρόπου που χρησιμοποιούσε την επιστημονική φαντασία, κατά πάσα πιθανότητα θα βρείτε ενδιαφέρον το φιλμ του Όστερμαν. Η λέξη "ενδιαφέρον" είναι και η λέξη κλειδί εδώ. Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι περισσότερο για το 400 Days, πέρα από το ενδιαφέρον. Ενδιαφέρουσα ιδέα, ενδιαφέρουσα προσέγγιση, ενδιαφέροντες χαρακτήρες αλλά μέχρι εκεί. Τίποτα δε με σπρώχνει να πω κάτι παραπάνω, γιατί μιλάμε για μια κινηματογραφική ταινία, η οποία οφείλει να προσφέρει περισσότερα στο θεατή. Σαν επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς, με διάρκεια 50 λεπτών, θα ήταν σίγουρα πάρα πολύ καλό, όμως εδώ πρέπει να καλύψουμε μεγαλύτερη διάρκεια και πρέπει ο σκηνοθέτης να δώσει λίγη περισσότερη ενέργεια στο φιλμ του και αυτή μπορεί να την εκτονώσει είτε στους διαλόγους του είτε σε όσα συμβαίνουν στον εξωτερικό κόσμο. Ο Όστερμαν τα προχωρά όλα μέχρι ένα σημείο και σταματά εκεί, δίνοντας μας μια σύντομη απαισιόδοξη ιστορία επιστημονικής φαντασίας, χωρίς πολλές εξηγήσεις.
  Ο Μπράντον Ράουθ (Superman Returns, Lost in The Pacific) είναι το πρώτο όνομα εδώ και τα πάει μια χαρά, σε έναν αρκετά συγκρατημένο χαρακτήρα. Η Κέτι Λοτζ, Ντέην Κουκ και Μπεν Φέλντμαν συμπληρώνουν το κουαρτέτο των αστροναυτών ενώ σε ρόλο κακού θα συναντήσουμε τον Τομ Κάβανο. Όλο το καστ αποτελείται από αυτό που λέμε "τηλεοπτικούς ηθοποιούς", με μικρότερες κινηματογραφικές καριέρες, με τους Ράουθ και Λοτζ να συμπρωταγωνιστούν στη σειρά Legends of Tomorrow της DC ενώ ο Κάβανο βρίσκεται τρία χρόνια στον τηλεοπτικό Flash. Κοινός παρονομαστής η DC στους τρεις ηθοποιούς.
  Προφανώς το 400 Days δεν είναι ταινία για κινηματογράφο αλλά αυτό εμάς εδώ στην Ελλάδα δε μας απασχολεί ούτως ή άλλως καθώς δεν πρόκειται να παιχτεί στη χώρα μας. Οπότε μιλάμε για διαδικτυακή προβολή ή DVD στο σπίτι αν κάποια στιγμή κυκλοφορήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επέλεγα να δω το φιλμ αν ήμουν φίλος των ιστοριών της Ζώνης του Λυκόφωτος και μπορεί να το εκτιμούσα σαν προσπάθεια. Ειδάλλως... 




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
PopCorn
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου