Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Τρόμου
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Μια επιστημονική αποστολή στην Αρκτική βρίσκει θαμένο στον πάγο ένα διαστημόπλοιο. Σύντομα φθάνει εκεί μια στρατιωτική αποστολή για να ερευνήσει την κάτασταση και συνειδητοποιούν ότι μέσα στον πάγο βρίσκεται παγιδευμένο το σώμα ενός εξωγήινου. Αποκόπτωντας ένα μεγάλο κομμάτι πάγου, η αποστολή θα μεταφέρει στη βάση το σώμα του εξωγήινου για να εξεταστεί. Ο πάγος λιώνει και ο εξωγήινος είναι πια ελεύθερος σπέρνοντας τον πάνικο στη βάση.
ΑΠΟΨΗ: Το 1982 ο Τζον Κάρπεντερ παραδίδει στο κοινό αυτό που θεωρείται σήμερα από τους περισσότερους ως η καλύτερη δουλειά του. Το The Thing, παρότι στην εποχή του δεν βρήκε ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς, σήμερα θεωρείται ένα από τα κλασικά φιλμ επιστημονικής φαντασίας και τρόμου. Το παράξενο είναι το φιλμ του Κάρπεντερ είναι στην ουσία ριμέικ (ή ίσως και ένα είδος συνέχειας) ενός επίσης κλασικού φιλμ της δεκαετίας του 1950, με τίτλο The Thing From Another World, με τα δύο φιλμ να μεταφέρουν στον κινηματογράφο τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας του Τζον Κάμπελ του νεότερου, "Who Goes There?". Εμείς σήμερα επισκεπτόμαστε την Αρκτική του 1951, τριάντα χρόνια πριν ο Κάρπεντερ στείλει εκεί τη δική του αποστολή.
Το φιλμ αποτελεί παραγωγή του Χάουαρντ Χοκς, μιας από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του παλιού Χόλιγουντ και τεράστιου σκηνοθέτη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κρίστιαν Νάιμπαϊ, μοντέρ επί χρόνια του Χοκς, αλλά λίγοι θεωρούν ότι το μεγαλύτερο μέρος του φιλμ δεν σκηνοθετήθηκε από τον ίδιο τον Χοκς. Ομολογουμένως, το φιλμ έχει πάρα πολλά στοιχεία από αυτά που συναντάμε στις ταινίες του Χοκς κι έτσι με τα χρόνια το όνομα του Νάιμπαϊ φαίνεται να ξεχνιέται σιγά σιγά και το όνομα του Χοκς να μπαίνει πάνω από αυτό του συνεργάτη του. Δικαίως ή αδίκως, δε θα το μάθουμε ποτέ με απόλυτη σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι η ποιότητα που διακρίνει την ταινία σε αρκετούς τομείς!
Ατμοσφαιρικό κι επιβλητικό, σε μια εποχή που οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας ανθίζουν ναι μεν αλλά δεν τυγχάνουν αναγνώρισης, το The Thing of Another World δίνει βάση στην ιστορία του και φτιάχνει κινηματογράφο επιπέδου. Εξαιρετικά πλάνα, σκηνές ανθολογίας, όπως αυτή με τον ανθρώπινο κύκλο γύρω από το θαμμένο διαστημόπλοιο, αλλά και προσεγμένοι, καλογραμμένοι διάλογοι, με χιούμορ αλλά και προσπάθεια επιστημονικής εξήγησης της προέλευσης και της συμπεριφοράς του πλάσματος. Μεταξύ ταινίας επιστημονικής φαντασίας και ταινίας τρόμου, με προσεχτική, όμως, ψυχολογική ανάλυση της συμπεριφοράς των χαρακτήρων, το φιλμ δε φοβάται να δείξει ακόμα κι ένα κομμένο χέρι κι ένα νεκρό σκύλο, πράγματα πρωτοφανή για το 1951.
Το σενάριο του Τσαρλς Λέντερερ δεν είναι απόλυτα πιστό στη νουβέλα του Κάμπελ. Οι χαρακτήρες επινοούνται, η τοποθεσία αλλάζει και το πλάσμα δεν την ιδιότητα να αλλάζει μορφές αλλά είναι ένα ον πανύψηλο, επιβλητικό, θυμίζοντας αρκετά το τέρας του Φρανκενστάιν. Ο Λέντερερ δίνει στον εξωγήινο γνωρίσματα φυτού και παίζει έξυπνα με αυτή τη θεωρία, κάνοντας μας ακόμα και σήμερα να τη δεχτούμε ως αληθοφανή και να πορευτούμε με αυτή ως το τέλος της ταινίας.
Το The Thing of Another World ανήκει στην εποχή που το Χόλιγουντ ήθελε τους εξωγήινους επιθετικούς, με τάσεις κατακτητών κι αυτό έχει πολλές εξηγήσεις, οι οποίες όμως δεν είναι της παρούσης. Η διαφορά αυτού του φιλμ βρίσκεται στο ότι δε μαθαίνουμε ποτέ αν το πλάσμα είναι κακό ή όχι. Κανείς δεν προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί του, κανείς πέρα από τους επιστήμονες της αποστολής δε φαίνεται διατεθειμένος να μιλήσει με το πλάσμα. Αν μπεις για λίγο στη θέση του και βάλεις τον εαυτό σου να βρίσκεται κυνηγημένος από ένα τσούρμο πλασμάτων που δεν έχεις ξαναδεί ποτέ στη ζωή σου, φαντάζομαι ότι κι εσύ δε θα μπορούσες να είσαι φιλικός απέναντί τους. Κάπως έτσι, το φιλμ του Νάιμπαϊ (ή του Χοκς) μοιάζει να παίρνει μια διαφορετική θέση απέναντι στο πλάσμα, σε αντίθεση με αυτά που εν τέλει συμβαίνουν στην οθόνη. Δίνει μεν στο κοινό της εποχής αυτό που επιθυμεί αλλά στο βάθος φαίνεται να διαφωνεί με τη συμπεριφορά των ηρώων του. Αυτός ο τρόπος χειρισμού του υλικού, φανερώνει αν μη τι άλλο έναν ιδιοφυή δημιουργό.
Ανακαλύψτε το The Thing of Another World! Ακόμα κι αν έχετε δει το The Thing του Κάρπεντερ και το θεωρείτε αξεπέραστο, δείτε κι αυτή τη διαφορετική εκδοχή. Κλασική στιγμή για την επιστημονική φαντασία, ταινία υπόδειγμα, προς μελέτη τόσο των ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά με τον κινηματογράφο, όσο και για τους απλούς θεατές, όπως εγώ κι εσείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου