22.11.16

Anthropoid (2016)

Είδος: Ιστορική, Δραματική

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ: ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΕΣ
Σκηνοθεσία:Sean Ellis
Σενάριο:Sean Ellis,Anthony Frewin
Παίζουν:Jamie Dornan,
Cillian Murphy,Charlotte Le Bon
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ράινχαρντ Χάινριχ, τρίτος τη τάξει αξιωματικός των Ναζί, βρίσκεται στα εδάφη της Τσεχοσλοβακίας. Μια ομάδα αντιστασιακών προετοιμάζει το έδαφος για τη δολοφονία του Χάινριχ, δίνοντας στην επιχείρηση το κωδικό όνομα Ανθρωποειδές. 


ΑΠΟΨΗ: Ένα από τα προβλήματα των ιστορικών ταινιών είναι ότι το τέλος τους είναι συνήθως γνωστό, οπότε πρέπει να βρουν ενδιαφέροντα τρόπο να διηγηθούν την ιστορία, για να κάνουν το "ταξίδι" πιο ευχάριστο για το θεατή. Το Anthropoid έχει μια πολύ δυνατή ιστορία θάρρους και αυτοθυσίας να διηγηθεί και καταφέρνει πολύ καλά να κρατήσει τα μάτια μας στην οθόνη μέχρι το τέλος, ακόμα κι αν γνωρίζουμε την κατάληξη.

  Τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Λονδρέζου σκηνοθέτη, Σον Έλις, το Anthropoid, είναι ένα ιστορικό δράμα, που διαθέτει όλα όσα περιμένεις από ένα τέτοιο φιλμ, ενώ ο Έλις φανερώνει και μια πιο καλλιτεχνική ευαισθησία μέσα από ορισμένα πλάνα του. Καλή καθοδήγηση των ηθοποιών, σταθερή, καθαρή αφήγηση, με δόσεις σασπένς αλλά και ρομαντισμού. Ο Έλις διαλέγει ένα μουντό καμβά χρωμάτων αποτυπώνοντας το κλίμα φτώχειας και κατοχής στην Τσεχοσλοβακία, ενώ όταν θέλει να μας ευαισθητοποιήσει παραπάνω παίζει ελαφρώς με τα χρώματα και τους φωτισμούς, δίνοντας μια πιο μεταφυσική διάσταση στο σκληρό πεπρωμένο που φαίνεται να έχει γραφτεί για τους ήρωές του.
  Από την πλευρά των ηθοποιών αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Κίλιαν Μέρφι, ο οποίος είναι πλήρως αφοσιωμένος στο χαρακτήρα. Ψυχρός, με ξεκάθαρο βλέμμα, γνώση του προσωπικού κόστους που έχει η αποστολή του, ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Μέρφι, είναι ο πιο επιβλητικός της ταινίας, με τον Γιαν Κούμπις, τον σύμμαχο και φίλο που υποδύεται ο Τζέιμι Ντόρναν, να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, δίνοντας κι αυτός με τη σειρά του μια πολύ καλή ερμηνεία.
  Χωρίς να γίνεται ποτέ κάτι "μεγαλύτερο", το Anthropoid, όπως είπαμε και πιο πάνω, δίνει όσα περιμένεις να πάρεις από ένα φιλμ του είδους του. Η ιστορία του από μόνη της είναι τόσο δυνατή και ο τρόπος που ο Έλις την προσεγγίζει δε μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο. Άψογο δεν είναι, τα λαθάκια του τα έχει και τα εντοπίζω κυρίως στον τρόπο που χειρίζεται στα μέσα του φιλμ τους δύο πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες αλλά και στην κουραστική επιλογή να μιλάνε οι πάντες σπαστά αγγλικά, πράγμα που αρχικά σε αποσπά από τη ροή της ταινίας. Είπαμε, όμως, η ιστορία είναι από μόνη της πολύ δυνατή και συγκινητική, μία από τις πιο χαρακτηριστικές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κι ο Έλις καταφέρνει αυτό να το αναδείξει, χωρίς τουλάχιστον να ξεφύγει σε υπερβολές και να οδηγήσει τους ηθοποιούς του σε αχρείαστες ερμηνευτικές κορώνες, πράγμα εύκολο να συμβεί στα φιλμ του είδους.





Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου