22.7.15

Mission: Impossible II (2000)

Είδος : Περιπέτεια, Δράσης

Mission: Impossible II
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ 2
Σκηνοθεσία:John Woo
Σενάριο:Robert Towne,
Ronald D. Moore & Brannon Braga(story)
Παίζουν:Tom Cruise,Dougray Scott,
Thandie Newton
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο ειδικός πράκτορας της ομάδας Επικίνδυνων Αποστολών, Ίθαν Χαντ, πρέπει να σταματήσει έναν συνάδελφό του, που έχει στα χέρια έναν θανατηφόρο ιό, με την ονομασία Χίμαιρα. Μια ειδική ομάδα συγκεντρώνεται για να βοηθήσει τον Χαντ στο δύσκολο αυτό έργο.


ΑΠΟΨΗ: Θυμάστε πριν λίγες μέρες τι έγραφα για την πλοκή του πρώτου Mission Impossible; Ένα μεγάλο μπέρδεμα, μια συνεχής ροή πληροφοριών, την οποία στο τέλος αρνιόσουν να παρακολουθήσεις. Το Mission Impossible 2 κατανόησε τον πονοκέφαλο που έφερε στους θεατές το πρώτο φιλμ και όχι μόνο απλοποίησε τελείως τα πράγματα αλλά αποφάσισε να κάνει και πλάκα, βάζοντας τον Χαντ να εξηγήσει στον συνεργάτη του την αποστολή τους. Ο Χαντ λοιπόν του λέει ότι κλάπηκε ένας ιός και πρέπει να τον βρουν και ο συνεργάτης αναρωτιέται :"Τόσο απλό είναι;" Τόσο, μα τόσο απλό.

  Ο Τζον Γου αναλαμβάνει τα ηνία στο δεύτερο μέρος της Επικίνδυνης Αποστολής και παραδίδει την πιο σουρεαλιστική, φευγάτη, ροκ και εκκωφαντική ταινία της σειράς. Ερμηνείες και σενάριο έρχονται σε δεύτερη μοίρα και ο Ίθαν Χαντ μετατρέπεται σε ένα είδος Τζέιμς Μποντ. Slow motion, υπερβολικές σκηνές δράσης, αναληθοφάνεια στο φουλ και ένα άκρως χορταστικό και διασκεδαστικό αποτέλεσμα, με τη σφραγίδα του Κινέζου σκηνοθέτη. Χιλιόμετρα μακρυά από την προσέγγιση του Ντε Πάλμα στο πρώτο φιλμ της σειράς, ο Γου δίνει τη δική του άποψη, η οποία βασίζεται στην εξαιρετικά χορογραφημένη δράση και στην (υπερβολικά πολλές φορές) στιλιζαρισμένη κινηματογράφηση του Κινέζου σκηνοθέτη. Μην περιμένετε την κατασκοπική περιπέτεια και τις ανατροπές του πρώτου φιλμ. Όχι. Προετοιμαστείτε για μια σουρεάλ περιπέτεια με τον Τομ Κρουζ να επιδίδεται σε ακροβατικά και πολεμικές τέχνες!
  Ο Κρουζ εδώ στηρίζει με άνεση το ρόλο του action hero κάνοντας αυτό που έκαναν οι κορυφαίοι action heroes και τους έκανε να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους "θνητούς" πρωταγωνιστές ταινιών δράσης. "Λερώνει τα χέρια του", συμμετέχοντας σε πάρα πολλές επικίνδυνες σκηνές, κάτι που δεν σταματά να κάνει μέχρι και σήμερα, προς τιμήν του. Δίπλα του οι Θάντι Νιούτον και Βινγκ Ρέιμς από την πλευρά των "καλών" είναι αυτοί που ξεχωρίζουν ενώ μια αρπαχτή κάνει κι ο Άντονι Χόπκινς, ως επικεφαλής του IMF. Ο κακός της υπόθεσης ερμηνεύεται μια χαρά από τον Ντούγκρεϊ Σκοτ, θυμίζοντας τους "κακούς" των ταινιών του Τζέιμς Μποντ. Μεγαλομανής τύπος που θέλει να καταστρέψει τον κόσμο. Το ενδιαφέρον εδώ βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, καθώς ο Σκοτ αποφάσισε να παρατήσει έναν άλλο ρόλο για τον οποίο είχε επιλεχτεί και έπρεπε να ξεκινήσει γυρίσματα. Ο χρόνος πίεζε τον Σκοτ, οπότε ακύρωσε τη συνεργασία του με τον Μπράιαν Σίνγκερ και τους X-Men. Ποιόν ρόλο θα έπαιζε ο Σκοτ; Αυτόν του Γούλβεριν!
  Αν λοιπόν δεν λέγεστε Ντούγκρεϊ Σκοτ, το Mission : Impossible 2 μπορεί να σας προσφέρει δύο ώρες πραγματικά διασκεδαστικές. Οι σεναριακές ελλείψεις του καλύπτονται από το ταλέντο του Γου στην ενορχήστρωση της δράσης, έστω κι αν κάποιες φορές υπερβάλλει. Ενδιαφέρον θα είχε κάποτε να κυκλοφορούσε και μια κόπια με ολόκληρο το υλικό που κινηματογράφησε ο Γου και έφτανε τις τρεις ώρες και τριάντα λεπτά! Υπερβολικά μεγάλη διάρκεια για ταινία δράσης αλλά ειλικρινά είμαι περίεργος να δω τι άλλο είχε σκεφτεί ο Κίνεζος να βάλει τους πρωταγωνιστές του να κάνουν. Εσείς για την ώρα αρκεστείτε στις δύο ώρες διάρκεια της αυθεντικής κόπιας και αν έχετε διάθεση για δράση και τρελά ακροβατικά, κινηματογραφημένα από έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες ταινιών δράσης, είμαι σίγουρος ότι το M:I-2 θα σας ικανοποιήσει.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Επικίνδυνη αποστολή 2 (2000) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου