22.10.14

The Anomaly (2014)

Είδος : Επιστημονικής Φαντασίας, Θρίλερ

The Anomaly
ΑΓΝΩΣΤΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Σκηνοθεσία:Noel Clarke
Σενάριο:Simon Lewis
Παίζουν:Noel Clarke,
Ian Somerhalder,Brian Cox
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένας πρώην στρατιώτης ξυπνά και βρίσκεται εγκλωβισμένος με ένα μικρό παιδί στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. Αφού αποδράσει με το μικρό, μετά από 9 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα χάνει τις αισθήσεις του, αμέσως τη συνάντηση με μια ανδρική φιγούρα που μοιάζει να τον γνωρίζει και ξυπνά ξανά μετά από μερικές ημέρες σε άλλο σημείο. Ο ίδιος άνδρας εμφανίζεται ξανά εκεί και μοιάζει να αναμένει κάθε φορά να χάσει τις αισθήσεις του ο στρατιώτης. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και ο στρατιώτης ξυπνά κάθε φορά κάπου αλλού, έχοντας μπροστά του 9 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα, να ενώσει τα κομμάτια του παζλ και να ανακαλύψει τι συμβαίνει.


ΑΠΟΨΗ: Ο Νόελ Κλαρκ είναι αναγνωρίσιμος κυρίως στη Βρετανία και θεωρήθηκε από την αρχή της καριέρας του πολλά υποσχόμενος ηθοποιός και σεναριογράφος. Από το 2008, ο Κλαρκ ενεπλάκη και με τη σκηνοθεσία, σκηνοθετώντας τρία φιλμ: τα Adulthood (2008), 4.3.2.1 (2010) και το φετινό The Anomaly, Άγνωστη Ταυτότητα η απόδοση του τίτλου στα Ελληνικά. Κι αν στο Adulthood διέκριναν οι περισσότεροι κι έναν πολλά υποσχόμενο σκηνοθέτη, ο Κλαρκ δεν είχε ανάλογη συνέχεια με τα επόμενα δύο φιλμ.
  Κάπως έτσι, ερχόμαστε στο Άγνωστη Ταυτότητα και την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Κλαρκ στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Το Άγνωστη Ταυτότητα ίσως θυμίσει σε πολλούς τα πρόσφατα Source Code και Edge Of Tomorrow (ενώ και το Bourne Identity μοιάζει να τριγυρνάει κάπου εκεί) από πλευράς νοοτροπίας και κινηματογράφησης, δεν ασχολείται όμως με την χρονική επανάληψη αλλά τοποθετεί τον ήρωα του μέρες ή και μήνες μπροστά και σε διαφορετικές τοποθεσίες κάθε φορά που ξυπνά.
  Ωραία η ιδέα, ενδιαφέρουσα και η αρχική προσέγγιση του Κλαρκ, ο οποίος δίνει λίγα στοιχεία κάθε φορά στο θεατή, αφήνοντάς μας να προσπαθήσουμε να ενώσουμε κι εμείς τα κομμάτια του παζλ. Αυτό που θεωρώ ότι δεν λειτουργεί καλά είναι η στιγμή που δίνεται η εξήγηση για αυτό που συμβαίνει στον ήρωα. Δε θα περιγράψω τη λύση στο πρόβλημα για να μη χαλάσω τη θέαση, γιατί είναι το κομμάτι που ενδιαφέρει περισσότερο όποιον παρακολουθήσει το φιλμ. Από το μισό της διάρκειας του φιλμ, όμως, και μετά η ταινία εξελίσσεται σε ταινία δράσης με επαναλαμβανόμενες, υπερβολικά χορογραφημένες μονομαχίες σώμα με σώμα, οι οποίες δεν προσφέρουν κάτι αλλά βρίσκονται εκεί χάριν εντυπωσιασμού. Ούτε αυτό το καταφέρνουν όμως. Έχουμε πλέον δει εξαιρετικά χορογραφημένες μονομαχίες σε ταινίες δράσης τα τελευταία χρόνια και το Άγνωστη Ταυτότητα τις κοπιάρει ανεπιτυχώς και γεμίζει την ώρα του, αυξομειώνοντας ταχύτητα στα πλάνα του.
  Το The Anomaly θα μπορούσε κάλλιστα να εξελιχθεί σε ένα ενδιαφέρον θρίλερ επιστημονικής φαντασίας αλλά το σενάριο του μοιάζει ελλιπές τη στιγμή που πρέπει να στηρίξει την κεντρική του ιδέα και να πείσει το θεατή για όσα συμβαίνουν. Δυστυχώς, όμως, στην πορεία παρατάει τον αρχικό του χαρακτήρα και προχωράει συμβατικά, εμφανίζοντας μας έναν αμερικανοποιημένο, χολιγουντιανού τύπου action hero στο πρόσωπο του Βρετανού Κλαρκ, ο οποίος κακός δεν είναι αλλά ούτε στηρίζει και 100% το κομμάτι αυτό. Προσωπικά, λοιπόν, το φιλμ δε με ικανοποίησε, δεν είναι ωστόσο ταινία προς αποφυγή. Μια μέτρια ταινία επιστημονικής φαντασίας, που είχε δυνατότητες να γίνει κάτι καλύτερο.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Άγνωστη ταυτότητα (2014) on IMDb



1 σχόλιο: