16.8.14

The Spy Who Loved Me (1977)

Είδος: Περιπέτεια

The Spy Who Loved Me
ΤΖΕΙΜΣ ΜΠΟΝΤ, ΠΡΑΚΤΩΡ 007:
Η ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ
ΜΕΑΓΑΠΗΣΕ
Σκηνοθεσία:Lewis Gilbert
Σενάριο:Christopher Wood,
Richard Maibaum
Παίζουν: Roger Moore,
Barbara Bach,Curd Jürgens 
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ρωσικά και Βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια εξαφανίζονται και ο Μποντ πρέπει να συνεργαστεί με μια Ρωσίδα κατάσκοπο για ρίξουν φως στην υπόθεση. Όλα οδηγούν στον Μεγιστάνα Καρλ Στρομπεργκ, όνειρο του οποίου είναι να δημιουργήσει μια υποθαλάσσια πολιτεία.


ΑΠΟΨΗ: 16/8/2014 η μέρα που γράφεται αυτό το κείμενο. 37 χρόνια από τον θάνατο του Έλβις Πρίσλεϊ, αν το πιστέψουμε, γιατί σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο Έλβις ζει! "Τι σχέση έχει αυτό με την ταινία μας;" θα μου πεις. Κοιτώντας σε ειρωνικά και υψώνοντας το ένα μου φρύδι, σαν γνήσιος φαν του Ρότζερ του Μουρ, θα σου δώσω την απάντηση. Η Κατάσκοπος Που Με Αγάπησε ήταν το τελευταίο φιλμ που είδε ο Έλβις και λίγες εβδομάδες μετά μας άφησε! Οι κακεντρεχείς θα σπεύσουν να κάνουν σχόλια τώρα, για την ποιότητα του φιλμ και διάφορα τέτοια. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι το φιλμ κανένα ρόλο δεν έπαιξε στον θάνατο του Έλβις, εκτός και ο ίδιος ήταν σκληροπυρηνικός φαν του Μποντ και θεώρησε ότι μετά από αυτό δεν θα έβλεπε καλύτερο Μποντ στη ζωή του. Αυτό θα μπορούσε να έχει δόσεις αλήθειας και όχι φυσικά για τον Έλβις αλλά για το αν Η Κατάσκοπος Που Με Αγάπησε είναι η τελευταία πραγματικά μεγάλη ταινία του Μποντ, για τα επόμενα δέκα πέντε, είκοσι χρόνια.
  Η διαφορά του Η Κατάσκοπος Που Με Αγάπησε από τα προηγούμενα επιτυχημένα φιλμ του Μποντ και κυρίως με το Χρυσοδάκτυλο και το Ζεις Μονάχα Δυο Φόρες, βρίσκεται μόνο στην αλλαγή του Μποντ. Σον Κόνερι τότε, Ρότζερ Μουρ τώρα. Και μάλιστα Ρότζερ Μουρ στα καλύτερά του, με τις σωστές αναλογίες χιούμορ και στιβαρότητας. Το μοτίβο όμως του φιλμ είναι πανομοιότυπο με τα προηγούμενα, και ιδιαίτερα με το Ζεις Μονάχα Δυο Φορές προφανώς λόγω του ίδιου σκηνοθέτη, αλλά η φόρμουλα του Μποντ λειτουργεί κι εδώ άψογα. Όλα μα όλα τα έχουμε ξαναδεί, όμως δεν πλήττουμε ούτε λεπτό. Ζωντάνια σε κάθε σκηνή του φιλμ, νεύρο αρκετό και θεαματικά σταντς, με κορυφαία την εναρκτήρια σεκάνς, αλλά και το κυνηγητό με τη Lotus. Δε νομίζω να μη θυμάστε τη Lotus; Το αυτοκίνητο που μετατρέπεται και σε υποβρύχιο όχημα. Από τα πιο γνωστά της σειράς.
  Αυτός που σηκώνει όλο το φιλμ πάνω του αυτή τη φορά, είναι ο Ρότζερ Μουρ. Ο Μποντ του Μουρ εδώ είναι ολοκληρωμένος. Είναι σκληρός και δολοφονεί εν ψυχρώ όταν χρειαστεί, αρκεί να πάρει αυτό που χρειάζεται, χρησιμοποιεί τις γροθιές του συνεχώς, αλλά παραμένει χιουμορίστας, κυνικός, φλεγματικός και πάντα όμως κομψός. Προσωπικά, αυτή την ενσάρκωση του Μποντ τη βρίσκω πάντα απολαυστική γιατί ο Μουρ χρησιμοποιεί όλα τα στοιχεία υπέρ του, δίνοντας έναν άλλο αέρα στον Μποντ. Υπερβολική αυτοπεποίθηση, κοσμοπολίτης και ατσαλάκωτος, όταν όμως η κατάσταση σοβαρεύει, ο Μουρ πείθει ως αδίστακτος, ψυχρός τύπος, κάτι που δεν έβγαζε ιδιαίτερα στα δύο προηγούμενα φιλμ.
  Θετικά είναι τα πράγματα και στον κακό που ερμηνεύει ο Κερτ Γιούργκενς. Δεν υπερβάλει, παρά τη μεγαλομανία του χαρακτήρα που ερμηνεύει, καταφέρνοντας να είναι ένας αρκετά ρεαλιστικός αντίπαλος για τον Μποντ. Αυτός που όλοι θυμούνται όμως απο το συγκεκριμένο φιλμ, δεν είναι άλλος από τον Σαγόνια. Ο θηριώδης Ρίτσαρντ Κίελ παίζει έναν από τους πιο εμβληματικούς αντιπάλους του Μποντ. Υπερφυσική δύναμη, ύψος περίπου 2,15 μέτρα και ατσαλένια οδοντοστοιχία που μασάει λουκέτα για πλάκα! Ο Σαγόνιας παραμένει μέχρι σήμερα χαρακτηριστική φιγούρα των ταινιών του Μποντ.
  Το Bond Girl της ταινίας είναι ουσιαστικά η Μπάρμπαρα Μπαχ, στο ρόλο της Άνια Αμάσοβα, καθώς η Καρολίν Μουνρό, που υποδύεται τη Ναόμι, δεν έχει μεγάλη συμμετοχή. Ο ρόλος της Αμάσοβα είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικός με του Μποντ στο φιλμ, με αρκετά ενδιαφέρον το παιχνίδι της με τον Μποντ και τον τρόπο που πρέπει να συνεργαστούν στην πορεία. Η Μπαχ είναι ένα μια από τις θηλυκές παρουσίες των ταινιών του Μποντ, που μένουν στο μυαλό του θεατή.
  Μια ακόμα επιτυχία του Η Κατάσκοπος Που Με Αγάπησε είναι ότι ξεπερνάει πολύ εύκολα το ζήτημα των δύο ωρών, της διάρκειας που πρέπει να έχουν όλα τα φιλμ του Μποντ. Δεν κάνει κοιλιά ποτέ ενώ προσθέτει και στοιχεία θρίλερ, με έντονο σασπένς σε μερικές σκηνές, όπως η τοποθέτηση της βόμβας από τον Μποντ αλλά και η σκηνή του κυνηγητού ανάμεσα στις πυραμίδες. Γενικά το Η Κατάσκοπος Που Με Αγάπησε, είναι ένα άκρως διασκεδαστικό και συνάμα ψυχαγωγικό φιλμ του Μποντ, που κατάφερε να συνδυάσει τα στοιχεία του Από Τη Ρωσία Με Αγάπη, με αυτά του Χρυσοδάκτυλου με απόλυτη επιτυχία. Κορυφαία στιγμή για τον Ρότζερ Μουρ, μια από τις καλύτερες του Μποντ, μέχρι σήμερα.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
The Spy Who Loved Me (1977) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου