12.8.14

A Haunted House 2 (2014)

A Haunted House 2
Σκηνοθεσία:Michael Tiddes
Σενάριο:Marlon Wayans,Rick Alvarez
Παίζουν:Marlon Wayans,
Jaime Pressly,Cedric the Entertainer
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Μάλκολμ μετακομίζει με τη νέα σύζυγό του και τα δύο της παιδιά στο σπίτι των ονείρων τους. Ενώ όλα μοιάζουν ιδανικά, θα αρχίσουν να συμβαίνουν παράξενα γεγονότα και ο Μάλκολμ θα συνειδητοποιήσει πως το σπίτι είναι στοιχειωμένο.


ΑΠΟΨΗ: Το κείμενο που θα διαβάσετε παρακάτω θα προσπαθήσει να σας αποτρέψει από το να δείτε το A Haunted House 2. Αν ωστόσο διαφωνείτε με αυτή τη λογική, γιατί σκοπός της κριτικής που γίνεται σε μια ταινία είναι να αναλύει την υπόθεση, να αξιολογεί τις ερμηνείες, να βρίσκει τα θετικά και τα αρνητικά σημεία του φιλμ και να προσφέρει στον αναγνώστη μια όσο γίνεται πιο σφαιρική άποψη για το τι είναι αυτό που θα παρακολουθήσει, τότε σταματήστε εδώ και θαρραλέα, χωρίς να σας έχει προκαταβάλει κανείς, δείτε το φιλμ.


  Νόμιζα πως η αμερικανική κωμωδία έπιασε πάτο με το Scary Movie 5 αλλά πόσο λάθος έκανα. Ο σεναριογράφος, συν-δημιουργός και πρωταγωνιστής του πρώτου Scary Movie, Μάρλον Γουέιανς, με διέψευσε πανηγυρικά! Το νέο του πόνημα είναι ένα σίκουελ στο περσινό A Haunted House, που στην ουσία δεν κάνει κάτι διαφορετικό από τη σειρά ταινιών Scary Movie, άλλα για κάποιο λόγο ο Γουέιανς δημιούργησε άλλο ένα franchise παρωδιών των πρόσφατων επιτυχημένων ταινιών τρόμου. Ένας προφανής λόγος είναι το ότι το franchise του Scary Movie έχει κουράσει πια πραγματικά το κοινό, οπότε αλλάζουμε τον τίτλο και συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα, μέχρι να μας καταλάβουν και να μας βαρεθούν ξανά. Προβλέπω πάντως ότι Haunted House 3 δε θα υπάρξει.
  Η απορία μου βλέποντας το A Haunted House 2 δεν είχε να κάνει με τον Γουέιανς προσωπικά καθώς δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να τον θεωρεί καλό κωμικό, με κάποια ελάχιστη ένδειξη ταλέντου. Η πορεία του όλα αυτά τα χρόνια σε κωμωδίες όπως το Ξανθές Γκόμενοι και ...Μικρός Στο Μάτι, δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Η απορία μου επικεντρώνεται σε δύο άλλους παράγοντες. Στις εταιρείες παραγωγής και στο Αμερικανικό κοινό και την άποψή του για το χιούμορ. Ποιός παραγωγός είναι αυτός που δίνει τα λεφτά του στον άνθρωπο αυτό, βλέποντας τις δημιουργίες του τα τελευταία χρόνια; Ποιός είναι αυτός που συντελεί στην καταστροφή της αμερικανικής κωμωδίας δίνοντας έστω κι ένα δολάριο, για τη δημιουργία τέτοιων ταινιών; Και το κοινό; Ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι που δίνουν τα λεφτά τους σε ταινίες σαν το Haunted House, δίνοντας πάτημα στον Γουέιανς να δημιουργήσει και σίκουελ; Ακόμα και πιτσιρικάς να είσαι, πως μπορείς να γελάς με τα τερτίπια του Γουέιανς; Τόσο πολύ έχει ξεπέσει πια η έννοια του χιούμορ για τους Αμερικάνους;
  Ταινίες σαν αυτή κάνουν το Grown Ups να μοιάζει ευφυέστατο δημιούργημα και το πρώτο Scary Movie να περνάει στη σφαίρα των all time clasics κωμωδιών του Χόλιγουντ. Ρατσιστικά αστεία, σεξ με κούκλες, στριγκλιές από τον Γουέιανς και ηλίθιες γκριμάτσες, προσπάθεια παρωδίας σε φιλμ όπως τα Sinister, The Conjuring και Paranormal Activity, τα οποία όμως προκαλούν εκνευρισμό, γιατί εκτός του ότι τα έχουμε ξαναδεί, εκτός του φτάνουν τα όρια της ανωμαλίας, δεν εμφανίζουν ίχνος νοημοσύνης και έστω μιας κάποιας κωμικής ευφυίας, όπως παρόμοια αστεία του MacFarlane ή του, όχι βέβαια σε τέτοιο βαθμό ασέβειας και καφρίλας, Γουίλ Φέρελ.
  Για το τυπικό της υπόθεσης, αναφέρω απλώς ότι όλο το φιλμ βασίζεται σε σκηνές που παρωδούν γνωστές ταινίες τρόμου, μοιάζοντας σαν σκετσάκια που δεν προσπαθούν καν να έχουν μια συνοχή. Βρισιές πάνε κι έρχονται με το bi-a-tch να έχει την τιμητική του και το σενάριο να είναι λέξη άγνωστη για τον Γουέιανς, που μοιάζει να αφήνει τους συμμετέχοντες να πετάνε ότι τους έρθει στο κεφάλι, για να γεμίσει το 90λεπτο.
  Με λίγα λόγια...Σκατά! Εγώ τα έφαγα και σας προειδοποιώ. Από κει πέρα, κάντε ότι νομίζετε, μεγάλα παιδιά είστε. Ή δεν είστε; Ακόμα κι αν δεν είστε και είστε κάτω των 16, γεμίστε αλλιώς το χρόνο σας, σας ικετεύω!




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
A Haunted House 2 (2014) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου