24.8.14

For Your Eyes Only (1981)

Είδος: Περιπέτεια

ΤΖΕΙΜΣ ΜΠΟΝΤ, ΠΡΑΚΤΩΡ 007:
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΜΟΝΟ
Σκηνοθεσία:John Glen
Σενάριο:Richard Maibaum,
Michael G. Wilson
Παίζουν: Roger Moore,
Carole Bouquet, Topol
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Κοντά στις ακτές της Αλβανίας βυθίζεται ένα Βρετανικό κατασκοπευτικό πλοίο, που κουβαλάει το σύστημα αποκρυπτογράφησης ATAC. Αποστολή του Μποντ είναι να βρει το ATAC πριν από τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει το ψάξιμο. Ο Μποντ θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, στο νησί της Κέρκυρας, στην Ιταλία και πίσω στην Ελλάδα στον βράχο των Μετεώρων, έχοντας τη βοήθεια της Μαρίνας Χάβοκ αλλά και του λαθρέμπορου Μίλος Κολόμπο.


ΑΠΟΨΗ: Ο Μποντ πατά το πόδι του στην Ελλάδα και το περίφημο παραδοσιακό χορευτικό τραγούδι της Κέρκυρας, ο "Κερκυραϊκός" ή "Η Ρούγα", γίνεται ίσως το πρώτο ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι που ακούγεται σε φιλμ του εξωτερικού(διορθώστε με αν κάνω λάθος), ενώ μερικές από τις ομορφιές της χώρας μας στήνουν το σκηνικό του Για τα Μάτια Σου Μόνο. Το ευχάριστο είναι ότι η διαφήμιση για τη χώρα μας γίνεται μέσω ενός από τα καλύτερα φιλμ της σειράς!
  Το Για Τα Μάτια Σου Μόνο κατέχει ιδιαίτερα θέση στη φιλμογραφία του Μποντ για εμάς τους Έλληνες και ειδικά για τους Κερκυραίους. Επειδή ο γράφων έχει μεγαλώσει στην Κέρκυρα, δεν μπορεί να μην το δει με άλλα μάτια, ενθουσιασμένος, αναγνωρίζοντας τοποθεσίες αλλά και φυσιογνωμίες ντόπιων, που επιλέχθηκαν σε ρόλους κομπάρσων! Από το χωριό Πάγοι στο βόρειο μέρος της Κέρκυρας (παρουσιάζεται σαν Ισπανικό χωριό στο φιλμ αλλά η διαδρομή που γίνεται το κυνηγητό με το Deus Chevaux και τα στενάκια του χωριού είναι χαρακτηριστικά) μέχρι το Αχίλλειο και το Παλιό Φρούριο, είναι όλα μέρη γνώριμα για εμένα αλλά και για τους περισσότερους Κερκυραίους, που τυχαίνει να έχουν παρακολουθήσει το φιλμ.
  Ευτυχώς, το Για Τα Μάτια Σου Μόνο, μετά τον διαστημικό Μποντ του Μουνρέικερ, επιχειρεί να προσεγγίσει με έναν περισσότερο αληθοφανές και γήινο τρόπο τον Μποντ και τον τρόπο δράσης του, χωρίς βέβαια να παύει να είναι θεαματικό και "τραβηγμένο" στις σκηνές δράσης. Ο Μποντ απαλλάσσεται από τα διάφορα γκάτζετς και βασίζεται περισσότερο στο μυαλό του και τις ικανότητές του ενώ για άλλη μια φορά, μετά το Η Κατάσκοπος Που Μ' Αγάπησε, ο Μουρ παίζει έναν λίγο πιο σκληρό Μποντ, με χαρακτηριστική τη σκηνή που γκρεμίζει ένα αυτοκίνητο με τον επιβάτη του, από την κορυφή του Παλιού Φρουρίου. Το φλέγμα και το ειρωνικό ύφος του Μουρ δεν εξαφανίζονται αλλά εδώ είναι πιο συγκρατημένα.
  Το bond girl της ταινίας είναι η πανέμορφη Κάρολ Μπουκέ, η οποία δεν ξεχωρίζει μόνο ως μια από τις πιο γοητευτικές παρουσίες στη σειρά αλλά και ως συμπρωταγωνίστρια του Μουρ, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής και δεν περιορίζεται στο ρόλο του σεξουαλικού αντικειμένου του Μποντ. 
  Ακόμα και ο κακός του φιλμ, ο Τζούλιαν Γκλόβερ (ο Grand Maester Pycelle του Game Of Thrones) στο ρόλο του Κριστάτου, είναι μακρυά από το στιλ των κακών που συναντάμε στις ταινίες του Μποντ. Χωρίς ερμηνευτικές υπερβολές και απαλλαγμένος από τη μεγαλομανία που επιδεικνύουν οι αντίπαλοι του Μποντ, δεν έχει σχέδια κατάκτησης του κόσμου και μεγάλων καταστροφών. Είναι ένας "επαγγελματίας" απατεώνας που θέλει να βγάλει λεφτά. Τίποτα παραπάνω.
  Οι μόνες υπερβολές που συναντάμε στο φιλμ βρίσκονται στις σκηνές δράσης του. Είναι όμως απολαυστικές όπως πάντα, με χαρακτηριστικότερες το κυνηγητό με το Deus Chevaux και τη σκηνή που μηχανόβιοι και σκιέρ κυνηγούν τον Μποντ σε χιονοδρομικό κέντρο στην Ιταλία.
  Το Για Τα Μάτια Σου Μόνο είναι μια από τις καλύτερες και πιο προσγειωμένες ταινίες του franchise του Μποντ. Ο Μουρ παρότι 54 ετών δίνει άλλη μια πειστική ενσάρκωση του 007 και οι συντελεστές του φιλμ δίνουν το σήμα για έναν λίγο πιο σκοτεινό Μποντ στη δεκαετία του '80, ο οποίος όμως θα χαθεί ξανά στις επόμενες δύο ταινίες (ειδικά στο Octopussy), τις τελευταίες του Μουρ, και θα επανέλθει λίγα χρονιά μετά, με την αντικατάστασή του από τον Τίμοθυ Ντάλτον.  




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
For Your Eyes Only (1981) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου