9.7.14

Star Trek The Motion Picture (1979)

Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας

Star Trek The Motion Picture
ΣΤΑΡ ΤΡΕΚ : Η ΤΑΙΝΙΑ
Σκηνοθεσία:Robert Wise
Σενάριο:Harold Livingston,
Alan Dean Foster
Παίζουν:William Shatner,
Leonard Nimoy,DeForest Kelley

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Μια περίεργη, καταστροφική εξωγήινη οντότητα, πλησιάζει επικίνδυνα τη Γη. Το Εντερπράιζ είναι το μόνο σκάφος του στόλου, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Ο Ναύαρχος Κερκ, επιστρατεύεται μετά από απουσία ετών, για να οδηγήσει το Εντερπράιζ και το πλήρωμά του στην οντότητα, με την ελπίδα ότι μπορούν να την σταματήσουν πριν φτάσει στη Γη. 


ΑΠΟΨΗ: Δέκα χρόνια μετά το τέλος της τηλεοπτικής σειράς, το Σταρ Τρεκ εξακολουθεί να είναι δημοφιλές και οι πρωταγωνιστές του αναγνωρίσιμοι παγκοσμίως. Η Paramount, λοιπόν, αποφασίζει να ζωντανέψει το δημιούργημα του Τζην Ρόντενμπερυ στον κινηματογράφο, επαναφέροντας όλους τους γνωστούς πρωταγωνιστές της σειράς στους ρόλους που τους έκαναν διάσημους. Το "τιμόνι" του αναλαμβάνει να κρατήσει ο έμπειρος Robert Wise.
  Το σύμπαν του Σταρ Τρεκ ζωντανεύει ατόφιο στο κινηματογραφικό πανί, με μια ιστορία πιστή στο πνεύμα της σειράς. Ψήγματα φιλοσοφίας, αντιρατσιστικά μηνύματα, ουμανισμός, εσωτερικές αναζητήσεις αλλά και χιούμορ, συνθέτουν κι αυτό το ταξίδι του Εντερπράιζ, κάνοντάς το φίλιο έδαφος για τους φανατικούς φίλους του και κερδίζοντας μερικούς νέους συνοδοιπόρους στο διαστημικό πέλαγο του Σταρ Τρεκ.
  Η ερμηνείες των πρωταγωνιστών αποτυπώνονται εύκολα στην οθόνη, λες και δεν πέρασε μια μέρα από το (απρόσμενο) φινάλε της σειράς, με το βάρος να πέφτει, όπως και τότε, στην τριάδα Κερκ-Σποκ-ΜακΚόη και τους Σκότι, Οχούρα, Σούλου και Τσέκοβ να είναι σε δεύτερο πλάνο.
  Ωστόσο, ο κινηματογραφικός απόπλους του Εντερπράιζ είναι λίγο κατώτερος των προσδοκιών, κάτι το οποίο βλέπουμε και στις κριτικές της εποχής. Η γνωστή έκφραση "Ναι μεν, αλλά.." ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή μας. Ναι μεν, έχουμε όλα τα θετικά στοιχεία της σειράς Σταρ Τρεκ, με σημαντικότερο την απόλυτη χημεία των ηθοποιών και έξτρα μπόνους το έξυπνο εύρημα της αποκάλυψης του τι ακριβώς είναι ο V'ger αλλά ο Wise επιθυμεί να κάνει τη δικιά του Οδύσσεια Του Διαστήματος και αποτυγχάνει. Λείπει ενέργεια σε πολλά σημεία της ταινίας κι αν μιλάγαμε για μια ταινία επιστημονικής φαντασίας εκτός του σύμπαντος του Σταρ Τρεκ, νομίζω ότι σήμερα θα την είχαμε ήδη ξεχάσει. Είμαι σίγουρος για τις καλές προθέσεις του Wise, όμως, δε βγήκαν σε μεγάλο ποσοστό στο πανί, δημιουργώντας ένα τελικό αποτέλεσμα πάνω του μετρίου μεν, κατώτερο δε απ' ότι θα μπορούσε ίσως να είναι, αν η διάρκεια του φιλμ ήταν μικρότερη. Δε μπορώ βέβαια να μην αναγνωρίσω ότι πολλές φορές το αργό τέμπο του Wise κάνει πιο ατμοσφαιρικά μερικά κομμάτια του φιλμ, όμως, θεωρώ ότι περισσότερο κακό έκανε στη συνολική εικόνα του.
  Όπως και να 'χει, έτσι ξεκίνησε το κινηματογραφικό έπος του Star Trek. Με ένα ενδιαφέρον ταξίδι στην επιστημονική φαντασία, όπως μας την είχε μάθει το πλήρωμα του Εντερπράιζ. Ταξίδι που έμελλε να γίνει ακόμα καλύτερο στα επόμενα επεισόδια του τεράστιου αυτού φαινομένου της ποπ κουλτούρας, το οποίο κοντεύει τα εξήντα χρόνια ζωής και συνεχίζει απτόητο την πορεία του μέχρι σήμερα.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Star Trek: The Motion Picture (1979) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου