13.7.14

Beneath The Planet Of The Apes (1970)

Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ
Σκηνοθεσία:Ted Post
Σενάριο:Paul Dehn,Mort Abrahams
Παίζουν:James Franciscus,
Kim Hunter,Maurice Evans
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Μια νέα αποστολή της ΝΑΣΑ προσγειώνεται στον πλανήτη των πιθήκων, αναζητώντας τους επιζώντες της προηγούμενης αποστολής. Λόγω ανώμαλης προσγείωσης, ο αστροναύτης Μπρεντ είναι ο μόνος που μένει ζωντανός και θα αρχίσει να ψάχνει τα μέλη της προηγούμενης αποστολής, ανακαλύπτοντας κι αυτός με τη σειρά του, ότι ο πλανήτης κατοικείται από πρωτόγονους ανθρώπους και εξαιρετικά υψηλής νοημοσύνης πιθήκους. Ο Μπρεντ όμως θα ανακαλύψει και μια φυλή τηλεπαθητικών ανθρώπων, που κατοικούν σε υπόγειες στοές.

ΑΠΟΨΗ: Οι υπεύθυνοι της 20th Century, δεν είχαν φανταστεί ποτέ την επιτυχία του Πλανήτη των Πιθήκων και ως εκ τούτου δεν είχαν σχεδιάσει ένα σίκουελ της ταινίας. Η απήχηση του φιλμ όμως ήταν τεράστια κι έτσι δύο χρόνια μετά, οι πίθηκοι επανέρχονται στο σινεμά, για ένα δεύτερο μέρος (και τελευταίο, σύμφωνα με τα τότε πλάνα της παραγωγού εταιρείας, που όμως πάλι έπεσε έξω).


  Το μπάτζετ του δεύτερου φιλμ ήταν το μισό από αυτό του πρώτου, κάτι όμως που είναι διακριτό μόνο στις μάσκες που φορούν οι περισσότεροι κομπάρσοι πίθηκοι πλέον, αντί του makeup, το οποίο χρησιμοποιήθηκε παραπάνω στην πρώτη ταινία και κόστισε πανάκριβα στους παραγωγούς. Η επιστράτευση του Ted Post στη σκηνοθεσία έγινε γι αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ο Post λόγω της δουλειάς του στην τηλεόραση, ήξερε να χειρίζεται με μεγαλύτερη επιτυχία τα χαμηλά μπάτζετ κι εδώ το αποδεικνύει. 
  Γενικά, δεν μπορείς να χρεώσεις μειονεκτήματα του φιλμ σε δύο ανθρώπους. Ο ένας είναι ο Post, που όσο μπορεί διατηρεί ένα αξιόλογο ρυθμό, ενώ ο δεύτερος είναι ο James Franciscus, ο πρωταγωνιστής. Από τον Franciscus ζητήθηκε να γίνει Ίστον στη θέση του Ίστον αλλά δεν ήταν εύκολο. Το εκτόπισμα του Ίστον ήταν τότε τεράστιο αλλά παρ' όλ' αυτά ο Franciscus στέκεται αξιοπρεπέστατα. 
  Το μεγάλο μειονέκτημα του φιλμ είναι το σενάριό του. Θέλει να περάσει κάποια αντιμιλιταριστικά και αντιπολεμικά μηνύματα (βλέπε Βιετνάμ) αλλά γίνονται όλα με λίγο σαχλό τρόπο. Οι τηλεπαθητικοί μοιάζουν πιο αστείοι από τους πιθήκους και αυτή η ιδέα της θεοποίησης της ατομικής βόμβας, δεν υποστηρίζεται κατάλληλα. Αποτέλεσμα είναι το σίκουελ του Πλανήτη των Πιθήκων να θυμίζει έντονα b-movie, κάτι που η πρώτη ταινία κατάφερε να αποφύγει. Και σε αυτό το φιλμ πάντως, ποντάρουν στο φινάλε οι δημιουργοί του, όχι κρατώντας κάποια φοβερή αποκάλυψη αλλά προσπαθώντας να δώσουν κι εδώ έναν απαισιόδοξο τόνο για το μέλλον της ανθρωπότητας, (SPOILER) βάζοντας ξανά ανθρώπινο χέρι να καταστρέψει τον πλανήτη(τέλος SPOILER).
  Μέτριο, όχι μόνο λόγω του αριστουργηματικού πρώτου φιλμ, αλλά και λόγω σοβαρών ατελειών, το δεύτερο φιλμ του Πλανήτη των Πιθήκων, έχει τη μοίρα των περισσότερων σίκουελ. Κατώτερα του πρωτότυπου.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
Beneath the Planet of the Apes (1970) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου