6.3.14

Gladiator (2000)

Είδος: Ιστορική, Περιπέτεια, Δραματική

O ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ
Σκηνοθεσία:Ridley Scott
Σενάριο:David Franzoni
Παίζουν:Russell Crowe,
Joaquin Phoenix,Connie Nielsen
Γράφει ο Αλέξανδρος Ανδρεανίδης
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Maximus Decimus Meridias ειναι ο καλυτερος και παραλληλα πιο λαοφιλης απο τους στρατηγους του αυτοκρατορα Μαρκου Αυρηλιου, ο οποιος οταν πεθαινει τον αφηνει ως διαδοχο του θρονου, υποσκελιζοντας τον ιδιο το γιο του, τον Κομμωδο, με την ελπιδα πως ο Maximus θα μπορεσει να λειτουργησει ως γεφυρα για τη μεταβαση απο τη μοναρχια προς τη δημοκρατια. Ωστοσο ο δολοπλοκος Κομμωδος θα κατορθωσει να τον βγαλει απο το προσκηνιο, καθαιρωντας τον και καταδικαζοντας τον σε θανατο. Παρολο που ο Maximus θα γλιτωσει την εκτελεση, δεν θα μπορεσει να κανει το ιδιο και για την οικογενεια του κι ετσι, ως μονομαχος πλεον, περιμενει την καταλληλη ευκαιρια για να δρασει και να εκδικηθει. Η ευκαιρια δεν θα αργησει να παρουσιαστει, με την ευκαιρια διοργανωσης μονομαχιων προς τιμην του νεου αυτοκρατορα στη Ρωμη, οπου καλειται να συμμετασχει και η ομαδα του Maximus.(cine.gr)

ΑΠΟΨΗ: Καθηλωτική περιπέτεια του Ridley Scott για την ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Πέντε Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και α’ ανδρικού ρόλου (αγαπημένος R. Crowe), μέσα από δώδεκα υποψηφιότητες ,τοποθετούν την ταινία ανάμεσα στις καλύτερες του είδους.


Μολονότι μιλάμε για μια απλή ιστορία εκδίκησης, το σενάριο είναι καλοδουλεμένο, παρουσιάζοντας την  εφιαλτική διαδρομή του στρατηλάτη  Maximus Decimus Meridias(Russell Crowe) που έδωσε μέχρι και τη ζωή του για τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Φαντασμαγορικές σκηνές δράσης μέσα και έξω από το Κολοσσαίο, άψογα γυρισμένες και με έντονο το στοιχείο της ωμής βίας(το επιτάσσει η ρωμαϊκή αυτοκρατορία άλλωστε).
Επίσης είναι άξιο αναφοράς ότι η μεταφορά του ιστορικού Κολοσσαίου στις κινηματογραφικές αίθουσες ,θεωρείται από τις ακριβέστερες που έχουν υπάρξει ποτέ.
Για το τέλος άφησα ένα κομμάτι της ταινίας που ,πραγματικά δεν ασχολούμαι σχεδόν ποτέ μαζί του, εκτός και αν είναι θρίλερ,τη μουσική.Πραγματικά έμεινα έκπληκτος.Δεν περίμενα να με συνεπάρει τόσο πολύ σε μία ταινία που κύριος στόχος είναι η βία. Άξιος συγχαρητηρίων ο κύριος Ηans Zimmer για τη μουσική επένδυση λοιπόν και θα περιμένω να ξαναδώ ή μάλλον να ξανακούσω αντίστοιχες δημιουργίες του.

Με λίγα λόγια: Ταινία τεραστίων διαστάσεων με τον αγαπημένο Rassell Crowe σε μία ακόμη συγκλονιστική ερμηνεία. Από τις καλύτερες του είδους και δεν πρέπει να λείπει από την ταινιοθήκη κανενός.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Gladiator (2000) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου