20.12.13

Santa's Slay (2005)

Είδος : Κωμωδία, Τρόμου

Σκηνοθεσία : David Steiman
Σενάριο : David Steiman
Πρωταγωνιστούν:Bill Goldberg,
Douglas Smith,Emilie de Ravin
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ : Ο Santa Clause είναι στην πραγματικότητα ένας δαίμονας, γιος του Σατανά, που έχασε ένα στοίχημα από έναν Άγγελο και καταδικάστηκε να μοιράζει δώρα στα παιδιά για χίλια χρόνια. Τα χίλια χρόνια πέρασαν και ο Santa επιστρέφει, για να εκδικηθεί.


ΑΠΟΨΗ : Έχεις βαρεθεί όλες αυτές τις Αμερικανικές, μελιστάλαχτες, Χριστουγεννιάτικες ταινίες, με τα φτωχά κορίτσια που ερωτεύονται πλούσιο γόη, τα σκυλάκια που σώζουν τα Χριστούγεννα, τον Άη Βασίλη που χαρούμενος τρέχει να μοιράσει δώρα, τις οικογένειες που ενώνονται και λύνουν όλα τους τα προβλήματα και βρίσκουν το νόημα των Χριστουγέννων και το απαραίτητο happy end που ακολουθεί όλα αυτά τα θέματα; Ε, τότε το Santa's Slay είναι η ταινία σου!
  
Εναλλακτικά Χριστούγεννα : Μέρος 4ον!
Ο Άγιος Βασίλης (ο Νικόλαος αν θέλουμε να 'μαστε ακριβής καθώς το Santa Clause, προέρχεται από το Saint Nickolas), αυτός ο στρουμπουλός κοκκινοφορεμένος τύπος, εδώ δεν είναι αυτό που περιμένεις. Είναι θηριώδης (τον υποδύεται ο παλαιστής της WWE, Bill Goldberg), είναι κακός όσο δεν παίρνει και είναι... γιος του Σατανά! Αν είσαι λίγο θρήσκος, είμαι σίγουρος ότι κάπου εδώ φεύγεις. Σε καταλαβαίνω. Εγώ συνεχίζω ωστόσο. Συνεχίζω, γράφοντας γι αυτή τη βλάσφημη ταινιούλα της μιας ώρας και δέκα λεπτών, η οποία έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους, άθρησκους αλλά και θρήσκους και που αποκτά όλο και περισσότερους, καθώς πολλοί δεν αντέχουν το βομβαρδισμό δεκάδων Χριστουγεννιάτικων μπουρδολογιών που γυρίζουν κάθε χρόνο οι Αμερικάνοι, για να τιμήσουν το Πνεύμα των Χριστουγέννων, που δεν είναι άλλο από το γνωστό σε όλους δολάριο, ευρώ, λίρα κτλ.
 Ο Άγιος Βασίλης ,λοιπόν, είναι κακός και χάνοντας ένα στοίχημα που έβαλε με έναν Άγγελο, καταδικάστηκε για χίλια χρόνια να μοιράζει δώρα και χαρά στα παιδιά όλου του κόσμου. Τα χίλια χρόνια όμως πέρασαν και ο κακός Άγιος επιστρέφει ζητώντας εκδίκηση και είναι αποφασισμένος να μην χαριστεί σε κανένα. Όποιος βρεθεί στο διάβα του, μαύρο φίδι που τον έφαγε.
  Απ' την πρώτη σκηνή του, το Santa's Slay, κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του. Το χιούμορ του είναι μαύρο, το τραβάει στα άκρα και παίζει με αυτά συνεχώς. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ένα είδος βέβηλου σλάπστικ τρόμου καθώς ακόμα και οι φόνοι που διαπράττει ο Άγιος, γίνονται με τέτοιο τρόπο που προκαλούν γέλιο. Έχει και μερικές αβανταδόρικες ατάκες, όπως το "Boy, Christmas can sure scare the Dickens out of people", που ξεστομίζει ο Άγιος όταν διαβάζει ένα αντίτυπο της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του Ντίκενς.
  Το Santa's Slay θέλει να είναι βλάσφημο και προκλητικό και η αλήθεια είναι πως τα καταφέρνει. Θέλει επίσης να βγάλει τη γλώσσα σε όλες αυτές τις Χριστουγεννιάτικες, κενές, ηθικοπλαστικές αηδίες, που γυρίζονται κάθε χρόνο ( που ζήτημα είναι αν οι περισσότερες είναι λιγότερο βλάσφημες απ' ότι το Santa's Slay), και εδώ τα καταφέρνει επίσης. Στο κομμάτι του χιούμορ τώρα και το κατά πόσο είναι αστείο στο σύνολό του αυτό που βλέπουμε, τα πράγματα είναι υποκειμενικά. Προσωπικά γέλασα αρκετές στιγμές παρά το ακραίο χιούμορ, ωστόσο πολλοί μπορεί να ενοχληθούν, αν όχι από την κεντρική ιδέα, ίσως από κάποιες "τραβηγμένες" σκηνές.
  Το Santa's Slay αποτελεί πάντως μια εναλλακτική πρόταση για τις μέρες των Χριστουγέννων, την οποία θα εκτιμήσουν οι φίλοι του τρόμου και σίγουρα όλοι αυτοί που δεν αντέχουν να βλέπουν κάθε Χριστούγεννα τα ίδια γλυκανάλατα οικογενειακά δράματα ( προς Θεού, δεν εννοώ κλασικές ταινίες, όπως το It's a Wonderful Life αλλά ρίξτε μια ματιά στις παραγωγές των τελευταίων ετών, με θέμα αναζήτησης "Christmas" και θα καταλάβετε).

Με λίγα λόγια : Μαύρη, βλάσφημη, κωμωδία τρόμου, με έναν κακό Άγιο Βασίλη, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του. Έχει τις στιγμές του χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο.




Βαθμολογίες άλλων ιστοσελίδων
  
Santa's Slay (2005) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου