21.11.13

You Don't Know Jack (2010)

Είδος: Βιογραφική

You Don't Know Jack
ΔΟΚΤΩΡ ΘΑΝΑΤΟΣ
Σκηνοθεσία:Barry Levinson 
Σενάριο:Adam Mazer
Παίζουν: Al Pacino, Brenda Vaccaro, 
                     John Goodman
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ : Ένα φιλμ που μας συστήνει τον Jack Kevorkian, γνωστό και ως Δρ. Θάνατο, ο οποίος βοήθησε να πραγματοποιηθούν πάνω από 130 αυτοκτονίες. Ο Kervokian καταδικάστηκε σε φόνο δεύτερου βαθμού και πέρασε 8 χρόνια στη φυλακή όταν έστειλε σε ένα κανάλι μια βιντεοκασέτα που τον έδειχνε να κάνει ευθανασία σε έναν πολύ άρρωστο άνθρωπο. (Cine.gr)

ΑΠΟΨΗ : Δυστυχώς, η καλύτερη ερμηνεία του Al Pacino τα τελευταία χρόνια, έγινε στο You Don't Know Jack. Λέω δυστυχώς, γιατί πρόκειται για τηλεοπτική παραγωγή και όχι κινηματογραφική, που θα μπορούσε να αποφέρει ένα ακόμα χρυσό αγαλματάκι στον Pacino. Εννοείται, βέβαια, ότι ο Πατσίνο κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και ΕΜΜΥ το 2010, για την ερμηνεία του ως Τζακ Κεβορκιάν αλλά είναι πολύ κρίμα, που η ταινία αυτή περιορίστηκε στην τηλεόραση.
  Ο Λέβινσον, πάντοτε άνισος σαν σκηνοθέτης, παραδίδει μια εξαιρετική δραματική βιογραφία και καταπιάνεται με ένα θέμα πολύ δύσκολο.Έχει δικαίωμα ο ασθενής που ταλαιπωρείται σωματικά και ψυχικά από ανίατη ασθένεια, να βάλει τέλος στη ζωή του; Έχει δικαίωμα ένας γιατρός να βοηθήσει σε αυτό; Αυτό που καταφέρνει ο Λέβινσον είναι να μην πάρει ξεκάθαρα θέση αλλά να μας δείξει και τις δύο όψεις, παρότι γνωρίζουμε τη θέση του πρωταγωνιστή του και θα ήταν πολύ εύκολο να μας παρασύρει υπέρ του. Η ερμηνεία του Πατσίνο βοηθάει σε αυτό, δείχνοντας μας τη βασανισμένη ψυχή του Κεβορκιάν αλλά και τα όρια, που μοιάζει πολλές φορές έτοιμος να ξεπεράσει χωρίς προφανή λόγο. Εκεί έρχεται το συμπρωταγωνιστικό καστ να βάλει κι αυτό το χεράκι του, με την πολύ καλή Brenda Vaccaro στο ρόλο της αδερφής του Κεβορκιάν και με τον πάντα καλό John Goodman στο ρόλο του καλύτερου φίλου του. Πάρα πολύ καλός και ο Danny Huston αν και στα όρια της καρικατούρας κάποιες στιγμές (η περούκα δε χρειαζότανε) ενώ η Susan Sarandon μοιάζει ελαφρώς αδιάφορη. Αυτοί οι τέσσερις χαρακτήρες (λιγότερο η Sarandon) χρησιμοποιούνται άψογα για να εκφραστούν οι διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα της ευθανασίας, παρότι όλοι τους συμπορεύονται με τον Κεβορκιάν.
  Μοναδικό μειονέκτημα του You Don't Know Jack, είναι η μεγάλη διάρκειά του, η οποία μάλλον αιτιολογείται στο τηλεοπτικό της παραγωγής. Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η μικρή κοιλιά που κάνει λίγο πριν το τέλος, αν ήταν 20 λεπτά μικρότερο.

Με λίγα λόγια : Εξαιρετικός Αλ Πατσίνο και προσεχτική σκηνοθεσία από τον Μπάρυ Λέβινσον σε ένα πολύ λεπτό θέμα. Δείτε το ανεπιφύλακτα.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
You Don't Know Jack (TV Movie 2010) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου