11.11.13

The Last Days on Mars (2013)

Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Θρίλερ, Τρόμου

the last days on mars 2013
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ
ΣΤΟΝ ΑΡΗ
Σκηνοθεσία:Ruairi Robinson
Σενάριο:Sydney J. Bounds(short story), 
                      Clive Dawson
Παίζουν:Liev Schreiber,Elias Koteas, 
                      Romola Garai
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ : Στην τελευταία ημέρα της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, ένα μέλος της βάσης Τάνταλος πιστεύει ότι έκανε μια απίστευτη ανακάλυψη: ίχνη βακτηριδιακής ζωής. Μη θέλοντας να μοιραστεί τη δόξα με το υπόλοιπο πλήρωμα, παρακούει τις διαταγές και βγαίνει σε εξερεύνηση για να περισυλλέξει περισσότερα στοιχεία. Αυτό, όμως, οδηγεί σε καταστροφή, όταν το πορώδες έδαφος υποχωρεί κι αυτός πέφτει σε μια βαθιά χαράδρα. Οι συνάδελφοι του προσπαθούν να τον βρουν, αλλά τότε είναι που εξαφανίζεται κι άλλος. Η μόνη υποψία τους είναι πως πράγματι υπάρχει κάποιο είδος ζωής στον έρημο πλανήτη.(Cine.gr)

ΑΠΟΨΗ : Εδώ νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με μια από τις πιο αδικημένες ταινίες της χρονιάς. Τα αρνητικά σχόλια αφθονούν στο διαδίκτυο, με τις κριτικές να είναι στο σύνολό τους αποτρεπτικές στην ιδέα παρακολούθησης του φιλμ. Με όλο αυτό το "θάψιμο" του Last Days On Mars, στήθηκα μπροστά στην οθόνη επιφυλακτικά και περίμενα τη στιγμή που θα γίνει η μεγάλη πατάτα, η οποία θα αναγκάσει κι εμένα να προσθέσω μία ακόμα αρνητική άποψη για το συγκεκριμένο φιλμ. Αυτή η στιγμή, δεν ήρθε ποτέ.


 Το Last Days On Mars είναι ένα από τα καλύτερα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, που έχω παρακολουθήσει το τελευταίο διάστημα. Το ξεκίνημά του είναι υποτονικό και αργό (όχι όμως βαρετό) και αποπροσανατολιστικό για τη συνέχεια, γιατί μετά το πρώτο ημίωρο υπάρχει άφθονη δράση και αγωνία. Όλα όσα διαδραματίζονται είναι λίγο έως πολύ προβλέψιμα (ακόμα και το τέλος του είναι εύκολο να το μαντέψεις από μία και μόνο σκηνή στο πρώτο εικοσάλεπτο) αλλά αυτό που πετυχαίνει η ταινία είναι, παρ' όλη την προβλεψιμότητά της, να σε κρατάει σε εγρήγορση.
  Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν: α) το σενάριο, β) η εξαιρετική σκηνοθετική άποψη του πρωτάρη, σε μεγάλου μήκους ταινία, Robinson, ο οποίος δημιουργεί με τα πλάνα και τις κινήσεις της κάμερας αρκετή ένταση και γ) οι ερμηνείες. Όλο το πρωταγωνιστικό cast είναι συγκρατημένο ερμηνευτικά, δίνοντας μόνο τις λιγοστές εξάρσεις που χρειάζονται, πράγμα λειτουργικό στις ταινίες τρόμου και επ/κης φαντασίας. Ο Schreiber είναι γενικά καλός ηθοποιός, από αυτούς που μπορούν να σηκώσουν ταινίες στις πλάτες και ας μην του δίνονται αρκετές ευκαιρίες να το αποδείξει, ενώ δίπλα του στέκεται καλά και η Romola Garai. Επίσης, χαρακτηριστικός ο ρόλος του βετεράνου ελληνοκαναδού Elias Koteas σαν αρχηγός της αποστολής.
  Τα σημεία που θα σας ενοχλήσουν ίσως στην ταινία, θεωρώ πως είναι δύο. Η "ζόμπι" εμφάνιση των χαρακτήρων μετά τη μόλυνση από το βακτήριο, η οποία δεν είναι κακή αλλά έχει χιλιοχρησιμοποιηθεί  τα τελευταία χρόνια και το φινάλε, το οποίο θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο. Ακόμα κι έτσι όμως, νομίζω ότι τα καλά στοιχεία του φιλμ θα σας καλύψουν.

Με λίγα λόγια : Προβλέψιμο αλλά δυνατό και καλογυρισμένο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, το οποίο αξίζει την προσοχή των φίλων του είδους και όχι μόνο.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
The Last Days on Mars (2013) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου