18.11.13

Detective Dee And The Mystery Of The Phantom Flame (2010)

Είδος: Μυστηρίου

Σκηνοθεσία:Tsui Hark
Σενάριο:Chia-lu Chang,Kuo-fu Chen, 
                        Lin Qianyu
Παίζουν:Tony Leung Ka Fai,
Chao Deng,Carina Lau
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ : Ένας εξόριστος ντετέκτιβ καλείται να λύσει μια σειρά μυστηριώδων θανάτων, που απειλούν να καθυστερήσουν την στέψη της αυτοκράτειρας Wu. (Cine.gr)

ΑΠΟΨΗ : Ο Dee ήταν υπαρκτό πρόσωπο, αξιωματούχος στις Δυναστείες Tang και Wu Zetian Zu. Παρουσιάζεται σαν ένας ιδιαίτερα λαοφιλής και ευφυής χαρακτήρας, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί αρκετές ιστορίες γύρω από το όνομά του και ο ίδιος να παρουσιάζεται σαν ένας Κινέζος Σέρλοκ Χολμς. Θρύλοι αλλά και διηγήματα, τηλεοπτικές σειρές και το 2010 έρχεται και η κινηματογραφική ταινία, δια χειρός Tsui Hark.
  Δυναμική επιστροφή του Tsui Hark, ικανότατου σκηνοθέτη, με κλασικές ταινίες πολεμικών τεχνών στις δεκαετίες '80 και '90. Η Αμερική και η συνεργασία του με τον Βαν Νταμ (Knock Off, Double Team) παραλίγο να τον καταστρέψει αλλά η επιστροφή στη χώρα του τον βοήθησε να ξαναβρεί σιγά-σιγά τον εαυτό του και εν έτει 2010 να μας παρουσιάσει τον εξαιρετικό Ντετέκτιβ Ντι.
  Όμορφο μείγμα φαντασίας, αστυνομικού μυστηρίου και πολεμικών τεχνών. Ένα παραμύθι για μεγάλους, που έχει τη βάση του σε ιστορικά γεγονότα. Οπτικά χορταστικό, με σκηνικά που θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής πολλές φορές, με μόνη παραφωνία σε λίγες στιγμές τα σκηνικά του background, που δημιουργήθηκαν με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και "χτυπάνε" λίγο άσχημα, παρότι προσεγμένα.
  Ο Hark παίζει άψογα με τα πλάνα του και οι κινήσεις της κάμερας είναι συνήθως θεαματικές ενώ η χορογραφία των σκηνών με μάχες σώμα με σώμα είναι εξαιρετική. Αυτό που καταφέρνει ο Hark είναι να δημιουργήσει ένα παραμύθι, μπολιασμένο με λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία, με θρύλους της πατρίδας του, με αστυνομικό μυστήριο και με γερές δόσεις πολεμικών τεχνών. Όλα αυτά χώρεσαν με αρκετή προσοχή στο μοντέρνο σενάριο των Kuo-fu Chen και Chia-lu Chang.
  Σίγουρα μια απ' τις καλύτερες ταινίες του 2010 και σίγουρα μια ταινία, την οποία δεν έχουν ακουστά οι περισσότεροι καθώς ο Ασιατικός κινηματογράφος (ο μη ντουμπλαρισμένος ειδικά) έχει φανατικό κοινό αλλά η μεγαλύτερη μερίδα κόσμου δυσκολεύεται να τον παρακολουθήσει ακόμα και σε ταινίες εύκολες σαν τη συγκεκριμένη. Νομίζω ότι το Detective Dee And The Mystery Of The Phantom Flame αξίζει την προσοχή σας.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Di Renjie: Tong tian di guo (2010) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου