5.9.13

The Great Gatsby (2013)

Είδος: Δράμα

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΓΚΑΤΣΜΠΙ
Σκηνοθεσία:Baz Luhrmann 
Σενάριο:Craig Pearce
Παίζουν:Leonardo DiCaprio, 
Carey Mulligan, Joel Edgerton
Γράφει ο Γιάννης Τζώρτζης
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο επίδοξος συγγραφέας Νικ Κάραγουεϊ φεύγει από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ για να πάει στη Νέα Υόρκη της Άνοιξης του 1922, μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από τα χαλαρά ήθη, την πομπώδη τζαζ, την κυριαρχία του λαθρεμπορίου και της ακμής του χρηματιστηρίου. Κυνηγώντας το δικό του Αμερικανικό Όνειρο, ο Νικ θα βρεθεί δίπλα στον μυστηριώδη και κοσμικό εκατομμυριούχο Τζέι Γκάτσμπυ και κοντά στην ξαδέρφη του Ντέζι και τον ερωτύλο γαλαζοαίματο σύζυγό της, Τομ Μπιουκάναν. Κάπως έτσι, ο Νικ θα χαθεί στον ελκυστικό κόσμο των κροίσων, της ψευδαίσθησης, του έρωτα και της απάτης τους. Καθώς ο Νικ βιώνει τα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τον κόσμο στον οποίο πλέον ζει, καταγράφει την ιστορία του ατελέσφορου έρωτα, των αδιάφθορων ονείρων που αποτελούν σημεία αναφοράς για τη σύγχρονη εποχή. (cine.gr)

ΑΠΟΨΗ: Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία; Μπορούν να ξορκίσουν τη μοναξιά; Μπορούν να κερδίσουν την αγάπη;
   Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Francis Scott Fitzgerald (1896-1940) το "The Great Gatsby" διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη του 1922, μέσα σε μια μαγική ατμόσφαιρα, γεμάτη από χρώματα και συνοδευόμενη από ήχους της Jazz. Η καταπληκτική σκηνοθεσία του Baz Luhrmann δίνει έμφαση στα στοιχεία αυτά και θέτει σωστές βάσεις για την εξέλιξη της ιστορίας.
   Η πολύ καλή ερμηνεία του Leonardo Di Caprio ως Gatsby μεταφέρει στην οθόνη με τον καλύτερο τρόπο τον χαρακτήρα του βιβλίου του Fitzgerald. Αντίθετα η ερμηνεία του Tobey Maguire είναι, ίσως επιτηδευμένα, ανέκφραστη, ουδέτερη και αδιάφορη. Εξάλλου ο ρόλος του είναι σχεδόν αφηγηματικός.
   Σε γενικές γραμμές η ταινία καταφέρνει να σε μεταφέρει νοητά στην εποχή της δεκαετίας του 1920 στην Αμερική. Μια εποχή νεοπλουτισμού και οικονομικής ακμής, αλλά παράλληλα και μια εποχή χαλάρωσης και παρακμής των ηθών.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων:
O yperohos Gatsby (2013) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου