5.9.13

Chaplin (1992)


Είδος: Βιογραφία

Chaplin 1992
Σκηνοθεσία:Richard Attenborough
Σενάριο:William Boyd,  
Bryan Forbes, William Goldman
Παίζουν:Robert Downey Jr., 
Geraldine Chaplin, Paul Rhys
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος 
ΥΠΟΘΕΣΗ : Η ταινία ξεκινάει από τα παιδικά χρόνια του Τσάπλιν στις φτωχογειτονιές του Λονδίνου και τα πρώτα του βήματα στα Λονδρέζικα βαριετέ και μας δείχνει όλη του την πορεία προς την επιτυχία, την δόξα το Χόλιγουντ εκείνης της εποχής αλλά και το πάθος του για τις ανήλικες γυναίκες, την άδικη εξορία του από την Αμερική και την συγκινητική επιστροφή του είκοσι χρόνια αργότερα. (Cine.gr)

ΑΠΟΨΗ : Ο Σαρλό είναι ίσως η πιο εμβληματική φιγούρα στην ιστορία του κινηματογράφου. Η κωμική-κινηματογραφική ιδιοφυία, που ακούει στο όνομα Τσάρλι Τσάπλιν, συνέλαβε την ιδέα και έδωσε στον αγαπημένο αλήτη σάρκα και οστά. Μιλιά δεν του έδωσε ποτέ, παρότι θα μπορούσε αλλά ο ίδιος ο Τσάπλιν πίστευε πως, όταν ο αλήτης μιλήσει, αυτομάτως θα πεθάνει και θα χαθεί όλη η μαγεία.
  Αυτό μαζί με άλλα σημαντικά γεγονότα της ζωής του Τσάπλιν μπορούμε να παρακολουθήσουμε στην ταινία του Attenborough. Θα δούμε και θα μάθουμε σχεδόν τα πάντα για τη ζωή του, την καριέρα του και τα πάθη του. Θα παρακολουθήσουμε τον αποχωρισμό από τη μάνα και τον αδερφό του, τη ζωή του στο ίδρυμα και τις φτωχογειτονιές του Λονδίνου, το ξεκίνημα τις καριέρας του στα καμπαρέ και θα φτάσουμε μέχρι το απόγειο της δόξας του στην Αμερική, με τις ταινίες του Σαρλό. Θα μάθουμε για τις γυναίκες της ζωής του και την τάση του να επιθυμεί νεαρά (μα πολύ νεαρά) κορίτσια και θα δούμε το σημαντικό κομμάτι της φιλίας του με τον Douglas Fairbanks.
  Όλα αυτά μέσα από την πάρα πολύ καλή ερμηνεία του Robert Downey Jr , ο οποίος καταφέρνει να γίνει η μετενσάρκωση του Τσάπλιν. Η κινήσεις και το μπρίο που διαθέτει και ο ίδιος σαν ηθοποιός, τον κάνουν τον κατάλληλο άνθρωπο, στην κατάλληλη θέση. Όταν δε, έρχεται η στιγμή της μεταμόρφωσης στο alter ego του Chaplin, ο Downey κερδίζει αμέτρητους πόντους.
  Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ συμβαίνουν όσα θετικά περιγράφω παραπάνω, το φιλμ δε σε ικανοποιεί απόλυτα και ειδικά στο τελευταίο 40λεπτο νιώθεις να κουράζεσαι. Ο Attenborough επέλεξε αρχικά να παρουσιάσει τη ζωή του Τσάπλιν ενσωματώνοντας πολλά κωμικά στοιχεία του βωβού κινηματογράφου στην αφήγησή του και αφιερώνοντας χρόνο στις ιδέες του Τσάρλι για τον κινηματογράφο και τη θέση, που οφείλει να παίρνει στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Προς το τέλος όμως, ίσως, μας φορτώνει λίγο παραπάνω με τα προσωπικά του Τσάπλιν και εμένα τουλάχιστον άρχισε να με χάνει μετά τα 75 λεπτά της ταινίας.
  Το Chaplin είναι μια αξιοπρεπής μεταφορά της ζωής ενός θρύλου του κινηματογράφου στον κινηματογράφο αλλά δε θα την τοποθετούσα ανάμεσα στις καλύτερες βιογραφίες που έχουν γυριστεί, παρά την εξαιρετική ερμηνεία του Robert Downey Jr.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων:
Chaplin (1992) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου