5.9.13

Duel (1971)

Είδος: Θρίλερ

Duel
ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ
Σκηνοθεσία:Steven Spielberg 
Σενάριο:Richard Matheson
Παίζουν:Dennis Weaver, 
Jacqueline Scott, Eddie Firestone
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ : Ένας επιχειρηματίας από την Καλιφόρνια, ο Ντέιβιντ Μαν, οδηγεί μέσα στην έρημο. Προσπερνάει μία αργοκίνητη νταλίκα και γρήγορα γίνεται στόχος του παρανοϊκού οδηγού της.(Cine.gr)

ΑΠΟΨΗ : Από το 1971 μέχρι το 1973 ο Steven Spielberg σκηνοθέτησε τρείς τηλεταινίες για λογαριασμό της Universal. Η πρώτη από αυτές είχε τον τίτλο Duel και ήταν βασισμένη σε μια μικρή ιστορία του Richard Matheson, που είχε δημοσιευτεί στο Playboy! Η επιτυχία της τηλεταινίας ήταν τόσο μεγάλη, που προστέθηκαν 15 λεπτά υλικού, για να φτάσει τα 90 και να γίνει έτσι η διανομή της σε κινηματογραφικές αίθουσες.
  Η ταινία είναι ένα χιτσκοκικού τύπου θρίλερ με άψογη κινηματογράφηση και με τον πολύ καλό Richard Weaver στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην ουσία πρωταγωνιστεί ο Weaver και δύο αυτοκίνητα, η Πλίμουθ την οποία οδηγεί ο ίδιος και το βυτιοφόρο, του οποίου ο οδηγός δεν αποκαλύπτεται ποτέ. Αυτό είναι και το πιο ευρηματικό τρικ της ταινίας, για να δημιουργηθεί μεγαλύτερο σασπένς στο θεατή αλλά και για να δοθεί μια πιο μεταφυσική διάσταση. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθεις ότι το φορτηγό είναι ζωντανό. Η εν κινήσει κινηματογράφηση του Spielberg και ο τρόπος που παρουσιάζει το φορτηγό, μαζί με την επιλογή του να μην υπάρχει μουσική στην ταινία μέχρι και το 23ο λεπτό, αφήνοντας να φτάσουν στα αυτιά μας μόνο οι ήχοι των δύο αυτοκινήτων και του δρόμου, βοηθούν στο να δούμε το τεράστιο βυτιοφόρο σαν μια απειλή έξω από αυτόν τον κόσμο.
  Το Duel ήταν στην ουσία η ταινία που άνοιξε το δρόμο του Spielberg προς τον κινηματογράφο (η πρώτη του προσπάθεια ήταν το 1964 με μια ανεξάρτητη παραγωγή επ/κης φαντασίας με τον τίτλο Firelight) και την αναγνώριση της αξίας του. Οι μετέπειτα ταινίες με αυτοκίνητα, φορτηγά και κυνηγητά δέχτηκαν φανερά την επιρροή τους από το Duel και τον τρόπο κινηματογράφησης του Spielberg.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων:
Duel (TV Movie 1971) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου