23.9.13

Prophecy (1979)

Είδος: Τρόμου

Prophecy 1979
ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ
Σκηνοθεσία:John Frankenheimer 
Σενάριο:David Seltzer
Παίζουν:Talia Shire, 
Robert Foxworth, 
Armand Assante
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ  : Ένας περιβαλλοντολόγος φθάνει στην επαρχία του Μέιν μαζί με την έγκυο σύζυγό του, για να εξετάσει την περίπτωση μόλυνσης των υδάτων. Κατά τη διάρκεια των ερευνών του θα ανακαλύψει ότι το τοπικό εργοστάσιο ξυλείας μολύνει με υδράργυρο τα νερά της λίμνης τα τελευταία 20 χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά είδη να έχουν υποστεί μεταλλάξεις.

ΑΠΟΨΗ : Ο Frankenheimer είναι ένας συμπαθής σκηνοθέτης. Έχοντας ταινίες στο ενεργητικό όπως τα The Manchurian Candidate, The Train, Seconds αλλά και μεταγενέστερες όπως το The Holcroft Covenant και το Ronin, μπορείς να του αναγνωρίσεις ενεργητικότητα και ενδιαφέρον να ψαχτεί σε διαφορετικά είδη και να πειραματιστεί, ακόμα και προς το τέλος της καριέρας.
  Το Prophecy (Το Τέρας Της Αποκαλύψεως ο Ελληνικός τίτλος ! Απ' τους πιο άσχετους τίτλους που έχουν δοθεί ποτέ!) ήταν η προσπάθεια του Frankenheimer να δημιουργήσει μια ταινία τρόμου, η οποία να απευθύνεται μεν σε μεγάλη μερίδα κοινού αλλά να έχει και πολιτικό, κοινωνικό και οικολογικό υπόβαθρο. Έτσι ξεκινώντας από τα δάση του Μέιν και αφήνοντάς μας να καταλάβουμε, ότι κάτι κρύβεται μέσα τους, μας μεταφέρει για πολύ λίγο στα γκέτο της Νέας Υόρκης και το ρατσισμό, που βιώνουν οι έγχρωμοι που ζουν εκεί, ενώ αμέσως μετά επιστρέφουμε στο Μέιν για να διακρίνουμε την υποτίμηση και απαξίωση των Ινδιάνων και του τρόπου ζωής τους από τους ντόπιους.
  Το κύριο θέμα της ταινίας είναι η ρύπανση, που προκαλείται από τον άνθρωπο και τα δημιουργήματά του και τα αποτελέσματα που έχει όταν πλέον είναι ανεξέλεγκτη. Τα νερά της λίμνης μολύνονται επί 20 χρόνια και οι αυτόχθονες Ινδιάνοι προειδοποιούν αλλά κανείς δε δίνει σημασία. Ο κόσμος προχωράει και δεν υπάρχει χώρος για παραδόσεις, έθιμα και τις δεισιδαιμονίες των Ινδιάνων και της κάθε φυλής που επιλέγει να ζει κοντά στη φύση, δείχνοντας τον απαραίτητο σεβασμό σε αυτήν και σε όλα τα πλάσματα που κατοικούν εκεί. Ο μοντέρνος άνθρωπος έχει ανάγκες και πρέπει να ικανοποιηθούν, όπως και να έχει. Όσα δέντρα κι αν κοπούν, όσα απόβλητα κι αν πέσουν στα ποτάμια, τις λίμνες, τη θάλασσα, όσο καυσαέριο κι αν γεμίσει η ατμόσφαιρα, ο μοντέρνος άνθρωπος έχει ανάγκες και απαιτήσεις και πρέπει να ικανοποιηθούν με οποιοδήποτε κόστος.
  Ο Frankenheimer προσπαθεί να δώσει βάση στο οικολογικό κομμάτι και θεωρώ πως καταφέρνει να μας κερδίσει σε ότι έχει να κάνει με αυτό, ενώ αρκετούς πόντους παίρνει η ταινία και από τις ερμηνείες. Έχοντας στο cast την Talia Shire, 3 χρόνια μετά την υποψηφιότητα για Όσκαρ με το Rocky και 5 μετά την υποψηφιότητα με το δεύτερο μέρος του Νονού, το Robert Foxworth και το νεαρό τότε Armand Assante, το ερμηνευτικό κομμάτι του φιλμ είναι σε πολύ καλό επίπεδο.
  Αν κάπου χάνει το Prophecy, αυτό είναι στο κομμάτι των εφέ και στη δημιουργία τρόμου. Το κομμάτι των οπτικών εφέ ίσως δικαιολογείται λόγω εποχής, καθώς βρισκόμαστε στα 1979. Ωστόσο δε νομίζω ότι υπήρχε λόγος το τέρας να εμφανίζεται ολόκληρο, θυμίζοντας έτσι έντονα b movie των '50s λόγω της στολής, που κάποιος καημένος αναγκάστηκε να φορέσει. Όπως καταλαβαίνετε, με τέτοιους τρόπους, δεν ξέρω για το 1979 αλλά το κοινό του 2013 δύσκολα το τρομάζεις. Βέβαια ο Frankenheimer θα δώσει και μια πιο σκληρή σκηνή με ένα κομμένο κεφάλι και θα δείξει λίγο περισσότερο αίμα, απ' όσο συνηθίζονταν τότε, αλλά ο τρόμος είναι και πάλι συγκρατημένος. Έπρεπε να μας τρομάξει πιο πολύ με την ιδέα της κρυφής απειλής, όπως συνηθίζεται όταν το μπάτζετ είναι χαμηλό ή όταν το αποτέλεσμα των οπτικών εφέ κρίνεται ανεπαρκές. Δυστυχώ όμως η διαφήμιση του φιλμ βασίστηκε στο τέρας (αν δείτε το trailer θα καταλάβετε) και έπρεπε να εμφανιστεί αρκετά. Τουλάχιστον ας το φρόντιζαν λίγο παραπάνω...
  Το Prophecy δεν είναι η ταινία τρόμου που θα μνημονεύεις τα επόμενα χρόνια. Αξίζει μιας θέασης σε περίπτωση που δεν την έχεις δει ποτέ και είσαι περίεργος. Δε θα σε απογοητεύσει και δε νομίζω να βαρεθείς, αν είσαι μεγαλωμένος στη δεκαετία του '80, αλλά αν ανήκεις στη νεότερη γενιά, επιφυλάσσομαι.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Prophecy (1979) on IMDb




Δείτε το φιλμ με Ελληνικούς υπότιτλους στο YouTube.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου