21.2.24

When Evil Lurks [Cuando acecha la maldad] (2023) Review

 

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ

When Evil Lurks (2023) Review CinEnoxos
Τρόμου
Διάρκεια: 99'

 

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

   Μια μεταφυσική αλληγορία ή μια σκληρή ταινία τρόμου που δεν φοβάται να παραβεί τους κανόνες; Όπως κι αν  "διαβάσεις" το Εκεί Που το Κακό Παραμονεύει, το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να σε αφήσει ατάραχο στο κάθισμά σου.

 Δυο αδέρφια στην επαρχία της Αργεντινής ανακαλύπτουν στο δάσος κοντά στο σπίτι τους ένα σώμα κομμένο στα δύο κι ένα περίεργο τεχνούργημα δίπλα του. Προσπαθώντας να βρουν τι έχει συμβεί οδηγούνται σε ένα γειτονικό σπίτι κι εκεί ανακαλύπτουν ότι η οικογένεια που μένει εκεί, κρύβει έναν δαιμονισμένο, ο οποίος ετοιμάζεται να δώσει γέννηση στο απόλυτο κακό. Εδώ ο δαιμονισμένος δεν εμφανίζεται με τη μορφή που έχουμε συνηθίσει στον κινηματογράφο αλλά σαν ένας μολυσμένος από κάποιον πολύ ισχυρό ιό. Τα δύο αδέρφια μαζί με τον πλούσιο ιδιοκτήτη της γης αποφασίζουν να μεταφέρουν το σώμα του μολυσμένου μακριά από το έδαφός τους, ελπίζοντας ότι έτσι θα σταματήσουν την εξάπλωση της μόλυνσης όμως θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο και σύντομα θα επικρατήσει χάος στην περιοχή ενώ και το προσωπικό κόστος για τον καθένα τους θα είναι μεγάλο.

 Σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας είναι ο Αργεντίνος, Ντέμια Ρούνια, ο οποίος, αν ρίξεις μια ματιά στη φιλμογραφία του, φαίνεται ότι αγαπάει τον κινηματογράφο τρόμου. Εδώ ο Ρούνια δεν φοβάται να γίνει αρκετά ωμός και να δείξει στην οθόνη σκληρά πράγματα και θανάτους που δεν τους περιμένεις καταφέρνοντας να αιφνιδιάσει ακόμα και τον υποψιασμένο θεατή, γιατί όπως είπαμε παραπάνω "δεν φοβάται να παραβεί τους κανόνες" που έχει θεσπίσει το Χόλιγουντ. Δεν έχει όμως η ταινία του Ρούνια τα χαρακτηριστικά του "διασκεδαστικού" για τους εφήβους slasher. Δεν σκοτώνονται άνθρωποι στην οθόνη για χαβαλέ αλλά μέσα από μια προσπάθεια να ειπωθεί κάτι πιο βαθύ. Υπάρχει κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα εδώ, όπως υπήρχε και στις ταινίες με ζόμπι του Ρομέρο, είδος του οποίου κι εδώ βρίσκουμε στοιχεία. Δεν έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια απλή ταινία τρόμου αλλά με μια βαθιά αλληγορία για τη σύγχρονη κοινωνία, την εξέλιξη, την τοξικότητα, τη θρησκεία. Ο Ρούνια "παίζει" πολύ με τα παιδιά και το πόσο εύκολα επηρρεάζονται από το κακό και είτε χειραγωγούνται από αυτό είτε από φόβο αναγκάζονται να το υπηρετήσουν. Υπάρχουν σκηνές που ο σκηνοθέτης κάνει σαφής αναφορές στην παιδική κακοποίηση, με αρκετό ρίσκο βέβαια να παρεξηγηθούν τα κίνητρά του.

 Ο Εζεκίελ Ροντρίγκεζ είναι ευκολά ο ηθοποιός που τραβάει τα βλέμματα πάνω του. Υποδύεται τον μεγαλύτερο από τα δύο αδέρφια και καταφέρνει να μας βγάλει συναισθήματα αντικρουόμενα πολλές φορές. Άλλες φορές συμπάσχεις και άλλες θέλεις να τον τραβήξεις από το μανίκι και να του ζητήσεις να συνέλθει, γιατί ξεφεύγει. Τι καλύτερο για έναν ηθοποιό να έχει πετύχει κάτι τέτοιο και να καταφέρνει να δώσει μια τόσο προσγειωμένη και ανθρώπινη ερμηνεία σε ένα είδος που δύσκολα περιμένεις κάτι τέτοιο.

 Το Εκεί Που το Κακό Παραμονεύει δεν αργεί να σε παρασύρει στον κόσμο του. Η απόκοσμη μουσική υπόκρουση που ακολουθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας τους ήρωες, σε κάνει να νιώθεις ότι πραγματικά κάτι παραμονεύει εκεί γύρω. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα, τα βίαια ξεσπάσματα που δεν περιμένεις, το ερμηνευτικό ταξίδι που ακολουθείς τον Εζεκίελ Ροντρίγκεζ και το αλληγορικά γραμμένο σενάριο του Ρούνια θέτουν ψηλά τον πήχη για την επόμενη ταινία τρόμου που θα παρακολουθήσεις αυτή τη χρονιά. Μια ταινία που σε ακολουθεί αρκετές ώρες μετά την προβολή της και που όσο τη σκέφτεσαι ανακαλύπτεις κι άλλα πράγματα που ήθελε ο δημιουργός της να πει.


Εξωτερικοί Σύνδεσμοι
Filmy.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου