9.10.22

Mr Harrigan's Phone (2022) Review


ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΧΑΡΙΓΚΑΝ

Μυστηρίου, Τρόμου, Δραματική

Διάρκεια: 104'

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

   Το κινητό μας τηλέφωνο ανήκει σε εμάς ή εμείς ανήκουμε στο κινητό μας; Είναι τα αντικείμενα που έχουμε στην κατοχή μας δικά μας ή μήπως στην ουσία η ύπαρξή μας και οι αποφάσεις μας ανήκουν σε αυτά; Αυτά τα ερωτήματα φαίνεται να βασάνιζαν τον Στίβεν Κινγκ όταν έγραφε το διήγημα, Mr Harrigan's Phone, το οποίο αποφάσισε να μεταφέρει σε μεγάλου μήκους ταινία ο Τζον Λη Χάνκοκ, υπογράφοντας ο ίδιος και το σενάριο.

 Ο πλούσιος, ηλικιωμένος, κύριος Χάριγκαν ζει απομονωμένος στην έπαυλή του σε μια μικρή Αμερικανική πόλη. Στην ίδια πόλη, ζει με τον μπαμπά του ο Κρεγκ, ο οποίος έχει λίγο καιρό πριν χάσει τη μαμά του. Ο κύριος Χάριγκαν, ακούγοντας τον Κρεγκ να διαβάζει ένα κεφάλαιο από τη Βίβλο στον κυριακάτικο εκκλησιασμό, ζητά να τον επισκέπτεται ο μικρός τρεις φορές την εβδομάδα και να του διαβάζει βιβλία καθώς τα δικά του μάτια δεν τον βοηθάνε πια. Αυτό κρατά για κάποια χρόνια και ο πιτσιρικάς με τον Χάριγκαν δένονται ιδιαίτερα. Ο Κρεγκ κάνει δώρο στον ηλικιωμένο το πρώτο του κινητό τηλέφωνο και αυτός ενθουσιάζεται, ανακαλύπτοντας έναν νέο κόσμο εκεί. Ο χρόνος όμως περνά και η φυσική κατάληξη του ηλικιωμένου κυρίου Χάριγκαν έρχεται. Ο Κρεγκ όμως κάνει κάτι που θα τον στοιχειώσει στην πορεία. Τοποθετεί το κινητό τηλέφωνο του ηλικιωμένου μέσα στο φέρετρο. Σύντομα θα λάβει κάποια περίεργα μηνύματα και θα πάρει αποφάσεις οι οποίες θα επηρεάσουν όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και των ανθρώπων γύρω του.

 Το καλύτερο κομμάτι της ταινίας του Χάνκοκ είναι το αρχικό και είναι αυτό που δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια. Όσο παρακολουθούμε την ανάπτυξη της σχέσης του Χάριγκαν με τον πιτσιρικά, όσο ακούμε τις συζητήσεις τους, το ενδιαφέρον μας μεγαλώνει. Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ, που υποδύεται τον ηλικιωμένο εκατομμυριούχο, και ο Τζέιντεν Μάρτελ, που παίζει τον Κρεγκ, προσφέρουν τα μέγιστα εδώ, ενώ σαφώς και ο Χάνκοκ σκηνοθετεί αυτές τις στιγμές με ευκολία, τόσο γιατί και ο ίδιος "το έχει" περισσότερο το δραματικό κομμάτι, όσο και γιατί έχει δυο ηθοποιούς που έχουν εξαιρετική χημεία.

 Το θέμα με την ταινία ξεκινά μετά το θάνατο του Χάριγκαν, παρότι δεν αποκλειστικά σφάλμα της ταινίας αυτό. Ο τρόπος που διαφημίστηκε η ταινία δημιουργεί στο θεατή την εντύπωση ότι θα παρακολουθήσει μια τρομακτική ταινία, βασισμένη σε ένα έργο του Στίβεν Κινγκ. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Προφανώς είναι ταινία βασισμένη σε έργο του Κινγκ αλλά δεν είναι μια ταινία τρόμου. Δεν έχει τουλάχιστον αυτό που περιμένεις από μια ταινία τρόμου της εποχής. Χρησιμοποιεί την κεντρική ιδέα για να ανησυχήσει τον θεατή και να τον προβληματίσει αλλά όχι για να τον τρομάξει. Μέχρι εδώ, για κάποιους από εσάς, η ταινία θεωρώ ότι θα λειτουργήσει. Εκεί που φοβάμαι ότι θα χαθεί το ενδιαφέρον είναι όσο πλησιάζουμε προς το τέλος. Ναι μεν ο Κρεγκ έχει μια έντονη συναισθηματική φόρτιση η οποία οδηγεί σε μια σχετική κορύφωση πριν το φινάλε, όμως αυτό καθεαυτό το φινάλε απογοητεύει.

 Το Mr Harrigan's Phone είναι μια ταινία του Netflix αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι επεισόδιο μιας σειράς ανθολογίας ιστοριών του Κινγκ, που θα είχε αναλάβει την παραγωγή τους η περίφημη πλατφόρμα. Η ιστορία του Κινγκ έχει ενδιαφέρουσες ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις και το θετικό είναι ότι ο Χάνκοκ ξέρει και θέλει να τις αγγίξει, μεταφέρει ατμόσφαιρα ιστορίας του Κινγκ αλλά φαίνεται να μην μπορεί να χειριστεί απόλυτα το δεύτερο και τρίτο κομμάτι της ταινίας, που πρέπει να μπει και το μεταφυσικό στοιχείο μέσα. Έχω την εντύπωση ότι αν τον άφηνες, θα σκηνοθετούσε ακόμα τον Σάδερλαντ και τον Μάρτελ να συνομιλούν, κι εδώ που τα λέμε, μπορεί να ήταν και πολύ καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα.


Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου