1.7.22

Rise (2022) Review


ΑΝΟΔΟΣ:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Βιογραφική, Δραματική, Αθλητική

Διάρκεια: 113'

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

  Η ιστορία των Αντετοκούνμπο δεν αφήνει ασυγκίνητη την Ντίσνεϊ και η πορεία του Γιάννη, του Θανάση και των υπόλοιπων αδερφών, μεταφέρεται στην οθόνη του Disney+. Αληθινή ιστορία που επιβεβαιώνει το Αμερικανικό όνειρο, οπότε εδώ είμαστε!

 Μετανάστες από τη Νιγηρία, ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο, αφήνουν το νεογέννητο παιδί τους πίσω στη χώρα τους και ψάχνουν να βρουν καλύτερη τύχη. Οι δύσκολες ώρες που περνούν στην Τουρκία τους κάνουν να αναζητήσουν καταφύγιο τελικά στην Ελλάδα και καταφέρνουν να στήσουν το σπιτικό τους στα Σεπόλια. Εκεί γεννιούνται τέσσερα ακόμα παιδιά, που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί το μέλλον τους. Από πλανόδιοι πωλητές, τα πιτσιρίκια θα βρεθούν στο ψηλότερο βάθρο του Αμερικανικού μπάσκετ λίγα χρόνια μετά.

 Η ταινία Rise σκηνοθετήθηκε από τον βραβευμένο Νιγηριανό σκηνοθέτη, Ακίν Ομοτόσο, και ξεκινά με αρκετά καλά στοιχεία, που σε προετοιμάζουν για μια λίγο πιο προσεγμένη, κινηματογραφικών προδιαγραφών βιογραφική ταινία. Αυτό δεν διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της ταινίας αλλά σε γενικές γραμμές αυτό που παραδίδει ο Ομοτόσο είναι αξιοπρεπές. Όσο περνά η ώρα μπορεί να νιώθεις ότι αυτό που παρακολουθείς είναι περισσότερο τηλεοπτική παραγωγή αλλά τουλάχιστον καλής ποιότητας. Η φωτογραφία βοηθάει αρκετά σε όλη αυτή την καλή αίσθηση.

 Ενδιαφέρον έχει το επιτελείο των ηθοποιών καθώς επιλέγονται Νιγηριανοί ηθοποιοί για να υποστηρίξουν τους ρόλους. Την παράσταση κλέβει το ζεύγος Αντετοκούνμπο και ο μικρός που υποδύεται τον Θανάση. Οι ερμηνείες τους είναι πολύ πιο μεστές από τους υπόλοιπους και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον ρόλο του Τσαρλς, του πατέρα της οικογένειας, υπάρχει και περισσότερο ψωμί στον χαρακτήρα.

 Το σενάριο έχει ενδιαφέρουσες στιγμές και υπάρχουν μερικοί καλοί διάλογοι αλλά όπως με τις περισσότερες αληθινές ιστορίες που μεταφέρονται στη μικρή ή μεγάλη οθόνη, συνήθως μας συγκινεί η ιστορία και όχι τόσο το πως παρουσιάζεται.

 Αξίζει φυσικά την προσοχή σας η ταινία. Σέβεται τους ήρωές της και προσεγγίζει όμορφα ακόμα και τις δύσκολες στιγμές της οικογένειας. Δεν αποφεύγει να μιλήσει για το ρατσισμό και για τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπισε μια οικογένεια Νιγηριανών, που πήρε Ελληνική υπηκοότητα, αλλά ποτέ δεν γίνεται κάτι βαρύ. Παραμένει μια ιστορία που σου αφήνει καλή αίσθηση στο τέλος και που προφανώς έχουμε έναν παραπάνω λόγο να την παρακολουθήσουμε, μιας και ο Γιάννης και τα αδέρφια Αντετοκούνμπο είναι γεννημένα και μεγαλωμένα στην Ελλάδα, την οποία φανερά υπεραγαπάνε.


 

 

Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου