28.3.22

Black Crab [Svart Krabba] (2022) Review

 

ΜΑΥΡΟ ΚΑΒΟΥΡΙ

Black Crab
Δράσης,Θρίλερ, Δραματική

Σκηνοθεσία:Adam Berg
Σενάριο:
Adam Berg,Pelle Rådström
Πρωταγωνιστούν:Noomi Rapace,Aliette Opheim,Jakob Oftebro,David Dencik


Διάρκεια: 114'

 

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

 Η Νούμι Ραπάς αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο καλή ηθοποιός είναι σε ένα περίπου μετα-αποκαλυπτικό φιλμ δράσης που φροντίζει να τικάρει κάποια κουτάκια, στάνταρ για το είδος, χωρίς ωστόσο να μπορείς να κατηγορήσεις τους συντελεστές για τεμπελιά. Υπάρχει ένα σαφές πλάνο και ακολουθείται αξιοπρεπώς.

 Δεν γνωρίζουμε πολλά για το μέρος και τον χρόνο, γνωρίζουμε όμως ότι έχει ξεσπάσει πόλεμος, μάλλον παγκόσμιος. Παρακολουθούμε τα γεγονότα από την πλευρά της Κάρολιν Εντ, η οποία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος βρίσκεται με την κόρη της στο αυτοκίνητο. Ξαφνικά πολίτες τρέχουν να ξεφύγουν από πυροβολισμούς, η Κάρολιν προσπαθεί να προστατευτεί με την κόρη της και κάπου εκεί μεταφερόμαστε χρονικά παρακάτω, όπου η πρωταγωνίστρια είναι πια μάχιμη στρατιωτικός ενώ η κόρη της φαίνεται ότι έχει χαθεί. Οι ανώτεροι της Κάρολιν την ενσωματώνουν σε μια ομάδα, η οποία πρέπει να εκτελέσει μια αποστολή θανάτου στην ουσία. Πάνω από ένα παγωμένο πέλαγο πρέπει να περάσουν και να μεταφέρουν σε μια στρατιωτική βάση δύο πακέτα, το περιεχόμενο των οποίων μπορεί να φέρει το τέλος του πολέμου. Ο τρόπος που θα περάσουν την παγωμένη περιοχή είναι με παγοπέδιλα και πολύ προσεχτικές κινήσεις καθώς το στρώμα πάγου είναι πολύ λεπτό, ενώ φυλάκια του εχθρού υπάρχουν σε διάφορα σημεία της διαδρομής. Ένα κίνητρο παραπάνω για την Εντ ώστε να δεχτεί την αποστολή είναι η πληροφορία πως η κόρη της βρίσκεται σε προσφυγικό καταφύγιο στην περιοχή της βάσης.

 Το γοητευτικό αλλά και συνάμα δύσκολα αποδεκτό από πολλούς θεατές είναι η άγνωστη χρονική αλλά και γεωγραφική τοποθέτηση της ταινίας. Δεν ξέρεις που ακριβώς εκτυλίσσονται τα γεγονότα (υποθέτεις σε κάποιο μέρος της Σουηδίας), δεν ξέρεις σε ποια χρονολογική περίοδο, δεν ξέρεις ποιος πολεμά με ποιον και γιατί. Με τον τρόπο αυτό λοιπόν αφήνεις στην άκρη οποιαδήποτε προκατάληψη μπορεί να έχεις και ασχολείσαι μόνο με την περιπέτεια των ηρώων και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν στην πορεία και αυτό θεωρώ βοηθάει την εξέλιξη της ταινίας.

 Ο χρόνος κυλάει σχετικά εύκολα καθώς υπάρχει αρκετή δράση που εκτυλίσσεται είτε πάνω στον πάγο, είτε σε χιονισμένα τοπία είτε σε κλειστούς χώρους, όπως ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο στη μέση του πουθενά. Δεν έχει υπερβολές χολιγουντιανού τύπου η δράση που σκηνοθετεί ο Άνταμ Μπεργκ, ο οποίος γενικά φροντίζει να μην ξεφεύγει η ταινία.

 Το κομμάτι που υστερεί το έργο μας είναι σίγουρα αυτό του σεναρίου, το οποίο δεν είναι κακό μεν αλλά ξεγλιστράει αρκετές φορές σε ευκολίες. Δεν χαλάει όμως ιδιαίτερα το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο σίγουρα κερδίζει πόντους από την πρωταγωνίστρια, Νούμι Ραπάς, και την εξαιρετική της ερμηνεία.

 Έχουμε κι εδώ λοιπόν μια ταινία την οποία μπορείς να προτείνεις για παρακολούθηση μέσω streaming. Προσεγμένη παραγωγή, καλή σκηνοθεσία και αξιοπρεπείς ερμηνείες.

 


Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου