30.5.21

The Father (2020) Mini Review

 

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ

 

The Father
Δράμα

Σκηνοθεσία:Florian Zeller
Σενάριο:Christopher Hampton,
Florian Zeller
Πρωταγωνιστούν:Anthony Hopkins,Olivia Colman,Mark Gatiss,Rufus Sewell

Διάρκεια: 97'


Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

 Ο ηλικιωμένος Άντονι αρνείται τη βοήθεια που η κόρη του θέλει να του προσφέρει. Υποστηρίζει ότι μια χαρά τα καταφέρνει μόνος του στο διαμέρισμά του κι ότι δεν έχει ανάγκη καμίας βοήθειας. Άσε που η τελευταία κοπέλα που είχε προσληφθεί για οικιακή βοήθεια, φαίνεται να δυσκόλευε τη ζωή του, αλλάζοντας θέση στα αντικείμενα και κλέβοντας προσωπικά αντικείμενα του Άντονι. Ή μήπως όχι; Μήπως ο Άντονι κάτι δεν θυμάται καλά; Και η κόρη του; Γιατί έχει διαφορετικό πρόσωπο κάθε φορά; Γιατί το ίδιο συμβαίνει και με το σύζυγό της; Παίζει κάποιος περίεργα παιχνίδια στον ηλικιωμένο ή όλα συμβαίνουν μέσα στο μυαλό του;

 Ο εκπληκτικός Άντονι Χόπκινς είναι η ψυχή της ευρηματικής ταινίας του Φλόριαν Ζέλερ. Ο Χόπκινς μας ταξιδεύει στο μπερδεμένο μυαλό του ήρωα με υποδειγματική ερμηνεία. Όσο το φιλμ προχωρά, τόσο και ο ίδιος εξελίσσει τον τρόπο που ο συνονόματός του, Άντονι, βλέπει τον κόσμο γύρω του. Όχι μόνο τα πρόσωπα αλλά και τα αντικείμενα μέσα στο διαμέρισμα. Πεισματάρης, αστείος, συγκινητικός, θυμωμένος, φοβισμένος και τόσο χαμένος μέσα στα παιχνίδια του μυαλού, ο Άντονι μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι που φαίνεται να καταλήγει εκεί όπου το ταξίδι όλων μας ξεκινά.

 Δεν είναι αμελητέα η δουλειά του Ζέλερ, ο οποίος φτιάχνει μια ταινία που δεν θυμίζει καμία άλλη εν τέλει, παρότι η περιγραφή της μπορεί να παραπέμπει σε αρκετές άλλες δουλειές. Ο Ζέλερ παίζει με τον χώρο και τη θέση των αντικειμένων μέσα σε αυτών και προσπαθεί να μπερδέψει αρκετά και το θεατή, τόσο με την παραπάνω τακτική, όσο και με την εναλλαγή ηθοποιών στον ίδιο θεωρητικά ρόλο. Το πετυχαίνει, όμως, οριακά μπορεί να κουράσει καθώς από ένα σημείο κι έπειτα κατανοείς τι κάνει και ελπίζεις ότι θα σταματήσει λίγο πιο νωρίς αυτές τις επανεκκινήσεις.

 Υπάρχει όμως ο Χόπκινς που λάμπει εδώ και από μόνος του αποτελεί έναν καλό λόγο να δεις την ταινία, καρτερώντας υπομονετικά να έρθει ένα "καλό" τέλος για τον ήρωά του. Τώρα το αν αυτό έρχεται μικρή σημασία έχει τελικά καθώς όλες οι απαντήσεις που δίνονται, ξεπερνιούνται και καλύπτονται από την λάμψη του πρωταγωνιστή.


 

 

Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr
PopCorn

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου