5.6.21

The Unholy (2021) Review

 

The Unholy
Τρόμου, Θρίλερ, Δράμα

Σκηνοθεσία-
Σενάριο:Evan Spiliotopoulos
Πρωταγωνιστούν: Jeffrey Dean Morgan,Cricket Brown,William Sadler Katie Aselton,Cary Elwes

Διάρκεια: 99'


 

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

Ο Τζέρι Φεν είναι ένας δημοσιογράφος/ φωτορεπόρτερ που δεν τον λες και υπόδειγμα. Στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για παραποίηση γεγονότων, διαστρέβλωση της αλήθειας, κάτι που προφανώς δεν συνάδει με τον ακριβή προσδιορισμό του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Πασχίζει να φτιάξει το όνομά του αρκετά χρόνια και η ευκαιρία έρχεται κατά την επίσκεψή του σε μια επαρχιακή πόλη της Αμερικής. Ένας κτηνοτρόφος τηλεφωνεί για περίεργα σημάδια στις αγελάδες του και ο Τζέρι σπεύδει να ελέγξει. Η είδηση αποδεικνύεται μούφα και αθώα φάρσα του έφηβου γιου του αγρότη, όμως ο Τζέρι δε βάζει μυαλό και προσπαθεί να φτιάξει μια ιστορία. Ένα επιβλητικό δέντρο τραβάει την προσοχή του, το πλησιάζει και στην κουφάλα του ανακαλύπτει μια παλιά κούκλα με μια επιγραφή που χρονολογείται από το 1845. Ανέμελος την κομματιάζει και φωτογραφίζει τον κτηνοτρόφο δίπλα στα κομμάτια, εφευρίσκοντας μια τρομακτική ιστορία ή οποία όμως δεν απείχε πολύ από την πραγματική τρομακτική ιστορία πίσω από την κούκλα και το δέντρο. Μια νεαρή γυναίκα είχε κατηγορηθεί για μαγεία και οι ντόπιοι μαζί με τον ιερέα της περιοχής, την έκαψαν ζωντανή, σφραγίζοντας το πνεύμα της στην πορσελάνινη κούκλα. Το πνεύμα λοιπόν απελευθερώθηκε και το ίδιο βράδυ εμφανίζεται σε ένα κωφάλαλο κορίτσι με τη μορφή της Παναγίας. Το κορίτσι ως εκ θαύματος μιλά και καλεί άπαντες να πιστέψουν στη μορφή που της φανερώθηκε ως Μαρία, η πόλη γίνεται επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ο Τζέρι τρίβει τα χέρια του.

 Ακόμα μια περίπτωση ταινίας που η περιγραφή είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα σε σχέση με αυτό που τελικά βλέπεις. Υπάρχει ένα πολύ καλό στάνταρ παραγωγής, υπάρχει ο Τζέφρι Ντιν Μόργκαν (που συνήθως είναι αξιοπρεπής), υπάρχει ο Γουίλιαμ Σάντλερ σε ρόλο ιερέα και υπάρχει και η συμπαθητική μικρή που κάνει ότι μπορεί στο σημαντικότερο ρόλο της ταινίας. Δεν υπάρχει όμως καλό σενάριο, καλό μοντάζ, καλές ερμηνείες από το υπόλοιπους ηθοποιούς, και γενικότερα υπάρχει μια αίσθηση έλλειψης προσανατολισμού ως προς το τι ακριβώς θέλει να είναι η ταινία. Θέλει να είναι περισσότερο ένα θρησκευτικό φιλμ τρόμου με δραματικές προεκτάσεις και εμβάθυνση σε φιλοσοφικές αναζητήσεις περί καλού - κακού, Θεού και σατανά ή θέλει να είναι μια απλή ταινία τρόμου με κλασικά jump scares και ψευτοθρησκευτικά διλήμματα; Δυστυχώς η ταινία που σκηνοθέτησε ο Ελληνικής καταγωγής σεναριογράφος μέχρι πρότινος, Έβαν Σπηλιωτόπουλος, είναι ένα εμφανώς μπερδεμένο δημιούργημα που θέλει να κάνει το πρώτο αλλά καταλήγει στο δεύτερο και ούτε σε αυτό τα καταφέρνει τελικά καλά.

 Η ιστορία της ταινίας είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα Shrine, ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του συγγραφέα, Τζέιμς Χέρμπερτ. Ο Χέρμπερτ θεωρείται ένας αρκετά επιτυχημένος συγγραφέας τρόμου με παραγωγική περίοδο τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Εκείνη την περίοδο έγραψε και το Shrine, ενώ έργα του έχουν μεταφερθεί κι άλλες φορές στον κινηματογράφο, όχι με επιτυχία, εξαιρώντας το Haunted του 1995, το οποίο έτυχε καλής αποδοχής από πλευράς κριτικών. Στο The Unholy δυστυχώς δεν λειτουργούν πολύ καλά τα υλικά, αφήνοντας στο τέλος μερικές καλές οπτικά στιγμές και την ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία όμως δεν αξιοποιείται ιδανικά.


 


Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr
PopCorn



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου