20.10.20

A Babysitter's Guide to Monster Hunting (2020) Review


ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗΣ ΤΕΡΑΤΩΝ
ΓΙΑ ΜΠΕΪΜΠΙ ΣΙΤΕΡ

Φαντασίας,Κωμωδία


Σκηνοθεσία:Rachel Talalay

Σενάριο:Joe Ballarini
Πρωταγωνιστούν:Tamara Smart,Oona Laurence,Tom Felton,
Troy Leigh-Anne Johnson,Ian Ho


Διάρκεια: 98'


Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

Ο Οδηγός Καταδίωξης Τεράτων Για Μπέιμπι Σίτερ έρχεται στο Νέτφλιξ λίγο πριν το Χάλοουιν, συμπληρώνοντας τη λίστα της πλατφόρμας με ταινίες που προσφέρονται για οικογενειακές προβολές. Κωμωδίες τρόμου για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες; Τσεκ! Ταινίες τρόμου για ενήλικους; Τσεκ! Ταινίες για το Χάλοουιν με τον Άνταμ Σάντλερ; Τσεκ! Ταινίες τρόμου και φαντασίας για οικογενειακή προβολή; Τσεκ κι αυτό, με τον Οδηγό Καταδίωξης!

 Σε αυτή την ελαφρώς σκοτεινή  παιδική ταινία βλέπουμε ένα νεαρό κορίτσι, την Κέλι, να αναλαμβάνει χρέη μπέιμπι σίτερ του μικρού Τζέικομπ, τη νύχτα του Χάλοουιν. Ο Τζέικομπ φοβάται πάρα πολύ να αποκοιμηθεί γιατί υποστηρίζει ότι τέρατα τον επισκέπτονται κάθε φορά που κλείνει τα μάτια του. Η Κέλι τον καθησυχάζει, λέγοντας του ότι κι αυτή είχε το ίδιο πρόβλημα με εφιάλτες όταν ήταν στην ηλικία του και κάπως έτσι ο μικρός Τζέικομπ αποφασίζει να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Έλα όμως που ο μικρός λέει αλήθεια και μετά από λίγο εμφανίζονται τα τερατάκια που έχει στείλει ο ίδιος ο Μπαμπούλας να τον απαγάγουν. Η Κέλι προσπαθεί να τον σώσει αλλά δεν τα καταφέρνει. Απευθύνεται στην αστυνομία αλλά προφανώς δεν μπορούν να απαντήσουν σε μια κλήση για απαγωγή παιδιού από τέρατα. Η βοήθεια έρχεται από τη Λιζ, ένα κορίτσι που εμφανίζεται απρόσμενα και τις αποκαλύπτει έναν κόσμο που που κανείς δεν ήξερε την ύπαρξή του. Ο Μπαμπούλας υπάρχει και εδώ και χρόνια το Τάγμα των Μπέιμπι Σίτερ είναι αυτό που προστατεύει τον κόσμο από την εισβολή των εφιαλτών στην πραγματικότητα. Η Κέλι, νεότερο μέλος πια αυτού του τάγματος, θα βοηθήσει τη Λιζ να πάρουν πίσω το μικρό Τζέικομπ από τα χέρια του Μπαμπούλα.

Η ταινία που μου ήρθε αμέσως στο μυαλό παρακολουθώντας το Οδηγός Καταδίωξης Τεράτων Για Μπέιμπι Σίτερ είναι ο Λαβύρινθος, του Τζιμ Χένσον. Οι διαφορές βέβαια είναι αρκετές και ιδιαίτερα στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Ο Λαβύρινθος ήταν μια "παιδική" ταινία με εξαιρετικά φροντισμένη παραγωγή που δεν φοβόταν όμως να είναι σκοτεινή. Εδώ έχουμε μια καλή παραγωγή μεν, που κινείται όμως σε ασφαλή όρια. Δεν γίνεται ποτέ όσο σκοτεινή θα ήθελε να γίνει. Τουλάχιστον αυτό εξέλαβα από τον τρόπο που χειρίζεται το φιλμ η σκηνοθέτης, Ρέιτσελ Ταλαλέι, και ο διευθυντής φωτογραφίας της, Γκρέγκορι Μίντλετον.

 Το σενάριο υπογράφει ο Τζόι Μπαλαρίνι, ο οποίος είναι συγγραφέας της αντίστοιχης σειράς βιβλίων παιδικής φαντασίας, γιατί προφανώς μετά το Χάρι Πότερ όλοι ψάχνουν μια σειρά βιβλίων για παιδιά που να μπορεί να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Ωστόσο το πιο αδύναμο κομμάτι της ταινίας φαίνεται να είναι το σενάριο και το γράψιμο του Μπαλαρίνι. Βέβαια, δεν γνωρίζω απόλυτα τις κόκκινες γραμμές που μπαίνουν στους δημιουργούς σε αυτές τις παραγωγές, πράγμα που εγκλωβίζει σαφώς ένα "δημιουργό" αλλά δυστυχώς πρέπει να μιλήσουμε για αυτό που βλέπουμε και όχι για αυτό που θα θέλαμε να δούμε ή αυτό που οι συντελεστές μπορεί να ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν να δώσουν.

Στη λογική της παιδικής ταινίας λοιπόν, ο Οδηγός Καταδίωξης Τεράτων Για Μπέιμπι Σίτερ δεν μπορώ να πω ότι είναι κακός. Έχει μια σχετικά ενδιαφέρουσα φωτογραφία, έχει αξιοπρεπείς ερμηνείες από τα πιτσιρίκια αλλά και τον Τομ Φέλτον να το διασκεδάζει ως Μπαμπούλας, έχει κι αυτά τα "αστεία" τερατάκια που θα γελάσουν τα παιδιά μαζί τους. Δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τη ροή του και ως προς την αναπαράσταση του φανταστικού κόσμου που υπάρχει κάτω από τον δικό μας. Για τα παιδιά είναι εντάξει λοιπόν και θα το παρακολουθήσουν εύκολα καθώς υπάρχει και μεταγλωττισμένο. Για εσάς του μεγαλύτερους τώρα τι να πω; Βάλτε λίγο κρασάκι και κάτι να τσιμπήσετε και θα περάσει η ώρα.



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων

Filmy

Popcorn

IMDB




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου