22.5.20

Scoob! (2020) Review

...Μια νοσταλγική Ματιά στον Κόσμο των Hanna - Barbera

Είδος: Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Φαντασίας

"Χιούμορ υπάρχει αρκετό όπως είπαμε, ρυθμός αρκετά καλός για να κυλήσει το υλικό, απλώς κάπου μοιάζει να γίνονται τα πράγματα λίγο βιαστικά, με τη λογική του να συστήσουμε όσους μπορούμε εδώ για να κάνουμε τα επόμενα." 

Σκηνοθεσία:Tony Cervone
Σενάριο:Matt Lieberman,
Adam Sztykiel,Jack Donaldson,
Derek Elliott
Παίζουν:Will Forte,
Mark Wahlberg,Jason Isaacs 
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
 Αν θα μπορούσα να φανταστώ ότι σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων θα έβλεπα αναπαράσταση της σύγχρονης Αθήνας και της Ακρόπολης, σίγουρα αυτή η ταινία δεν θα είχε πρωταγωνιστή τον περίφημο Σκούμπι Ντου. Κι όμως, το ελληνικό στοιχείο υπάρχει έντονα στο Scoob, που ξεκινά με κλοπή γύρου στην Καλιφόρνια, για να καταλήξει σε μια μάχη στη σκιά της Ακρόπολης! Η ελληνική μυθολογία και ο Μέγας Αλέξανδρος μπλέκονται στο σύμπαν των Χάνα- Μπαρμπέρα, που απ' ότι φαίνεται η Warner θέλει να το μετατρέψει σε κινηματογραφικό σύμπαν. Τώρα αν το "Χάνα- Μπαρμπέρα" δεν σου λέει τίποτα, προφανώς είσαι κάτω των τριάντα ετών και θα πρέπει να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει εδώ.
 Οι Γουίλιαμ Χάνα και Τζόζεφ Μπαρμπέρα ήταν πρωτοπόροι στον τομέα των κινουμένων σχεδίων. Σχεδόν τόσο πρωτοπόροι όσο ο Ντίσνεϊ, για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης. Πολλοί μάλιστα τους θεωρούσαν τους μοναδικούς αντιπάλους του Ντίσνεϊ σε αυτόν τον τομέα, την εποχή που τα κινούμενα σχέδια προβάλλονταν αποκλειστικά στους κινηματογράφους. Εκείνη την εποχή, στα τέλη της δεκαετίας του 1930, ο Γουίλιαμ και ο Τζόζεφ εργάζονται ως καρτουνίστες στην MGM και τα γραφεία τους βρίσκονται απέναντι το ένα απ' το άλλο. Εκεί ξεκινά μια φιλία και συνεργασία σχεδόν τριάντα χρόνων, η οποία εδραιώνεται το 1937 με το μικρού μήκους φιλμ κινουμένων σχεδίων, Puss Gets The Boot, όπου βρίσκουμε πρωταγωνιστές μια γάτα κι ένα ποντίκι. Λίγο αργότερα αυτοί οι δύο γίνονται γνωστοί με τα ονόματα Τομ και Τζέρι και νομίζω ότι δε χρειάζεστε περαιτέρω εξηγήσεις.
 Δέκα πέντε χρόνια δούλεψαν στην MGM οι δύο φίλοι και κάπου στα μέσα του 1950 και αφού η εταιρεία αποφασίζει να σταματήσει την παραγωγή μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων, οι Χάνα - Μπαρμπέρα δεν αργούν να στραφούν στην τηλεόραση και να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία. Από το 1957 ξεκινά λοιπόν η επί σειρά ετών αυτοκρατορία της νέας εταιρείας που έμελλε να γεμίσει τον τηλεοπτικό ορίζοντα με δεκάδες χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων μέχρι και τα τέλη του 1990, με την περίοδο ανάμεσα στο 1960 με 1980 να είναι η πιο παραγωγική και η Χάνα - Μπαρμπέρα να φτάνει σε σημείο να παράγει περίπου το 80% των σειρών κινουμένων σχεδίων! Μερικοί από τους πιο διάσημους χαρακτήρες τους είναι οι Φλίνστοουνς, ο Γιόγκι Μπέαρ, οι Τζέτσονς, ο Τοπ Κατ, ο Τζόνι Κουέστ, τα Στρουμφς (παραγωγή των Χάνα- Μπαρμπέρα αλλά δημιούργημα του Βέλγου, Πεγιό) και φυσικά ο Σκούμπι Ντου, που ήρθε το 1969 και δεν έφυγε ποτέ!
 Για κάποιον στην ηλικία μου (38) και κάποια χρόνια μεγαλύτερο, είναι απίστευτη η οικειότητα με τους χαρακτήρες των Χάνα - Μπαρμπέρα. Όχι μόνο με τους πρωτοκλασάτους αλλά και με αυτούς που σήμερα είναι ξεχασμένοι, όπως το Ατομικό Μυρμήγκι (Atom Ant), ο Κάπτεν Κέιβμαν, ο Space Ghost, οι Hillbilly Bears αλλά και οι οδηγοί των Wacky Races, που ξεχωρίζουν φυσικά ο Ντάσταρντλι με το σκύλο με το χαρακτηριστικό γέλιο, Μάτλεϊ. Είμαι σίγουρος ότι μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας ξυπνήσει μνήμες από όλους αυτούς τους χαρακτήρες, που είχαν κατακλύσει την τηλεόραση τις δεκαετίες του 1980 και '90 στη χώρα μας. 
 Η παντοδυναμία των Χάνα - Μπαρμπέρα σβήνει σιγά τη δεκαετία του '80, καθώς η μεγάλη επιτυχία τους είναι πλέον μόνο τα Στρουμφς, για να περάσουμε στη δεκαετία του '90, που ουσιαστικά τελειώνει για πάντα αυτή η μεγάλη περίοδος που οι δύο φίλοι και συνεργάτες έγιναν βασιλιάδες των τηλεοπτικών καρτούν.
 Οι χαρακτήρες όμως δεν ξεχάστηκαν! Οι επαναλήψεις σε δίκτυα όπως το Cartoon Network κράτησαν ζωντανούς τους περισσότερους από αυτούς και ενίσχυσαν την δημοτικότητα των ήδη αγαπημένων, Φλίντστοουνς και Σκούμπι Ντου. Οι Φλίντστοουνς περνάνε στη μεγάλη οθόνη το 1994, όχι με μορφή κινουμένων σχεδίων αλλά με αυτό που λέμε στα ελληνικά "live action" εκδοχή! Τα έσοδα τεράστια, η κριτική αποδοχή όχι, και όπως ήταν φυσικό υπήρξε και μια συνέχεια το 2000, η οποία όμως έπιασε πάτο γενικά. Το 2002 έρχεται η σειρά του Σκούμπι Ντου να αποκτήσει τη δική του ταινία με αρκετά καλά αποτελέσματα στα ταμεία, όχι όμως και στις κριτικές. Παρόλαυτα έρχεται και μια συνέχεια το 2004, που δεν τα πάει καλά στα ταμεία κι εκεί σταματά η κινηματογραφική πορεία της Εταιρείας Μυστήριων.
 Οι δύο ταινίες ήταν σαχλά, ακίνδυνα παιδικά φιλμς, που προσπάθησαν να ζωντανέψουν τον τρελό κόσμο αυτού του περίεργου καρτούν. Μια αταίριαστη παρέα, μαζί με έναν σκύλο που μιλάει, εξιχνιάζουν μεταφυσικά μυστήρια. Ιδιαίτερο χιούμορ και ατάκες, με χρήση μυστηρίου για παιδικά μυαλά, έντονα χρώματα, ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά που έκαναν νούμερο ένα τη σειρά. Από τις δύο ταινίες, αυτή που αφέθηκε λίγο παραπάνω και προσπάθησε να πλησιάσει τον κόσμο του καρτούν, ήταν η δεύτερη. Συμπαθητικό σενάριο και πιο σωστή προσέγγιση στο εγχείρημα από όλες τις πλευρές αλλά και πάλι δεν μιλάμε για κάτι αξιομνημόνευτο. Έτσι, ο Σκούμπι Ντου άφησε την κινηματογραφική καριέρα του αλλά συνέχισε να υπάρχει είτε με τη μορφή καρτούν είτε με μερικές ακόμα live action ταινίες, για την τηλεόραση ή την αγορά του DVD.
 Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα και την ταινία, Scoob! Μπορεί η ταινία να έχει πρωταγωνιστή τον αγαπημένο σκύλο και την παρέα του αλλά αυτό που ουσιαστικά γίνεται εδώ είναι η προσπάθεια  της Warner να φτιάξει ένα κινηματογραφικό σύμπαν κινουμένων σχεδίων, βασισμένο σε όλους τους χαρακτήρες των Χάνα - Μπαρμπέρα. Πέρα από τον Σκούμπι Ντου, τον Σάγκι, τον Φρεντ, τη Βίλμα και τη Δάφνη, συναντάμε και άλλες γνωστές μορφές. Ο κακός της υπόθεσης δεν είναι άλλος από τον Ντικ Ντάσταρντλι, των Wacky Races, ενώ ο Σκουμπ και ο Σάγκι συμμαχούν με τον Μπλε Γεράκι, έναν τύποις υπερήρωα που είχε κι αυτός τη δική του σειρά κάπου στη δεκαετία του 1970. Αν και για να είμαστε πιο ακριβής, πρωταγωνιστής της σειράς ήταν πάλι ένας σκύλος με υπερδυνάμεις, ο Ντάινοματ, και το Μπλε Γεράκι ήταν "απλώς" το αφεντικό του.
 Στο Scoob λοιπόν βλέπουμε πως έγινε το σμίξιμο της ομάδας, από την εποχή που όλοι ήταν πιτσιρικάδες και ο Σκούμπι κουτάβι. Μετά από μια μικρή εισαγωγή που μας δείχνει πως δημιουργήθηκε η ομάδα, περνάμε στο σήμερα και βλέπουμε την ομάδα να χωρίζεται, όταν αναζητώντας τρόπο να βρουν νέα μυστήρια που θα κρατήσουν ζωντανή την Εταιρεία τους, απευθύνονται στον γνωστό μάνατζερ, Σάιμον Κάουελ, ο οποίος για να χρηματοδοτήσει την εταιρεία ζητά να βρεθεί τρόπος να συμμετέχουν ενεργά ο Σκούμπι και ο Σάγκι. Οι δυο τους προσβάλλονται από αυτό κι αποφασίζουν να αποχωρήσουν. Μια μεγάλη απειλή όμως θα τους ενώσει ξανά στην πορεία. Ο Ντικ Ντάσταρντλι θέλει να απαγάγει τον Σκούμπι καθώς φαίνεται να είναι απόγονος του σκύλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο μόνος που μπορεί να ανοίξει τις πύλες του Άδη, που σφράγισε ο Αλέξανδρος με το σκύλο του. Την προστασία τους αναλαμβάνει το Μπλε Γεράκι με το πιστό λαγωνικό του, Ντάινοματ, που έχουν ανακαλύψει εδώ και καιρό το σχέδιο του Ντάσταρντλι και προσπαθούν να το αποτρέψουν.
 Ο Σκούμπι Ντου απόγονος του σκύλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Τρελό αλλά μιλάμε για καρτούν και μάλιστα για ένα καρτούν που διακρίνεται για την τρέλα του, οπότε δεν κολλάμε εδώ. Το βασικό είναι αν λειτουργεί αυτό που προσπαθούν να κάνουν εδώ. Σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί. Το σχέδιο είναι καλό, το χιούμορ κι αυτό επίσης έχει καλές στιγμές που απευθύνονται και σε μικρούς και σε μεγάλους. Γενικότερα είναι διασκεδαστικό το φιλμ αλλά μέχρι εκεί. Καλύτερο από τις δύο live action εκδοχές σίγουρα αλλά σε μια εποχή που το animation έχει περάσει σε άλλα επίπεδα, το Scoob μένει λίγο πιο πίσω, όχι λόγω τεχνικών ατελειών. Αυτό που δίνει μια τηλεοπτική υφή στην ταινία είναι ίσως η βιασύνη να ενταχθούν χαρακτήρες σε αυτή την προσπάθεια δημιουργίας ενός ακόμα κινηματογραφικού σύμπαντος. Αν μάλιστα δεχτούμε τις φήμες που θέλουν τη Warner να επέβαλλε το Μπλε Γεράκι στην ταινία, γιατί το κοινό σήμερα θέλει να βλέπει υπερήρωες, τότε εξηγούνται κάποια από τα θέματα που εντοπίζουμε.
 Ωστόσο, κακό δεν μπορώ να το πω το τελικό αποτέλεσμα. Οι ηθοποιοί (στην ξενόγλωσση εκδοχή) μια χαρά ερμηνείες δίνουν με βάση το υλικό. Εύκολα ξεχωρίζουν οι Γουίλ Φόρτε (Σάγκι), Φραν Γουέλκερ (Σκούμπι), Τζέισον Άιζακς (Ντάσταρντλι), Μαρκ Γουόλμπεργκ (Μπλε Γεράκι), Κεν Τζιονγκ (Ντάινοματ) και Τρέσι Μόργκαν (Κάπτεν Κέιβμαν). Επίσης, η τελική αναμέτρηση συμβαίνει στην Αθήνα, στην Ακρόπολη, κι έχει ενδιαφέρον η σύντομη αναπαράσταση της σημερινής μορφής του σημείου! Χιούμορ υπάρχει αρκετό όπως είπαμε, ρυθμός αρκετά καλός για να κυλήσει το υλικό, απλώς κάπου μοιάζει να γίνονται τα πράγματα λίγο βιαστικά, με τη λογική του να συστήσουμε όσους μπορούμε εδώ για να κάνουμε τα επόμενα.  Αν κυκλοφορήσει πάντως μεταγλωτισμένη εκδοχή λίγο αργότερα, σε λίγο πιο λογική τιμή από αυτή που βρίσκεται τώρα διαδικτυακά, δεν χάνετε να του ρίξετε μια ματιά με τα πιτσιρίκια σας. Αν είστε και φαν των Χάνα- Μπαρμπέρα θα σας βγάλει μια νοσταλγία.



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr
PopCorn
IMDb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου