7.6.19

Rim of The World (2019)

Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Περιπέτεια

"Κάπου χαμένη ανάμεσα σε επιστολή αγάπης για τον κινηματογράφο του 1980 και την πιο μοντέρνα, βιντεοκλιπίστικη αισθητική του σκηνοθέτη της, η ταινία καταφέρνει για το μεγαλύτερο μέρος της να εμφανίζεται τουλάχιστον τίμια, ειλικρινής απέναντι στο θεατή."


Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Σκηνοθεσία:McG
Σενάριο:Zack Stentz
Παίζουν:Jack Gore,
Miya Cech,Benjamin Flores Jr.
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Οι ταινίες που έχω αποφασίσει μέχρι σήμερα να παρακολουθήσω στο Netflix, ήταν στην πλειοψηφία τους μέτριες έως απογοητευτικές. Όλως περιέργως, μία από αυτές που βρήκα αρκετά συμπαθητικές, ήταν η νεανικού ενδιαφέροντος επιστημονικής φαντασίας ταινία, που σκηνοθέτησε ο (ξεχασμένος πια από το Χόλιγουντ) McG, Η Άκρη Του Κόσμου. Κάπου χαμένη ανάμεσα σε επιστολή αγάπης για τον κινηματογράφο του 1980 και την πιο μοντέρνα, βιντεοκλιπίστικη αισθητική του σκηνοθέτη της, η ταινία καταφέρνει για το μεγαλύτερο μέρος της να εμφανίζεται τουλάχιστον τίμια, ειλικρινής απέναντι στο θεατή.
  Ο Άλεξ είναι ένας πιτσιρικάς που ασχολείται με την τεχνολογία από το πρωί μέχρι το βράδυ, με αποτέλεσμα να μην έχει πολλούς φίλους. Όταν έρχεται η ώρα να πάει στην κατασκήνωση που λέγεται "η άκρη του κόσμου" αναγκάζεται να συναναστραφεί με μια ομάδα παιδιών με παρόμοια με αυτών θέματα κοινωνικοποίησης και μαζί θα οδηγηθούν σε μια απίστευτη περιπέτεια. Τα πιτσιρίκια έχουν στο χέρι τους το κλειδί για τη σωτηρία του κόσμου, καθώς πραγματοποιείται εξωγήινη εισβολή και κοντά στην κατασκήνωση προσγειώνεται η άκατος μιας αστροναύτη που τους δίνει ένα στικάκι με πληροφορίες για τους εξωγήινους που μπορούν να τους καταστρέψουν. Τα πιτσιρίκια ξεκινούν ένα ταξίδι για τη σωτηρία της ανθρωπότητας προσπαθώντας να δώσουν το στικάκι στα κατάλληλα χέρια, αποφεύγοντας τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουν, ενώ παράλληλα ένας εξωγήινος κυνηγός βρίσκεται στο κατόπι τους.
  Τα πιτσιρίκια, η κατασκήνωση, η εξωγήινη εισβολή, τα BMX! Τι άλλο θέλεις για να καταλάβεις την επιθυμία της ταινίας να μιλήσει για τα '80ς και τις κινηματογραφικές νεανικές περιπέτειες της εποχής εκείνης; Δεν το κάνει φυσικά απόλυτα καλά αλλά το γενικότερο κλίμα καταφέρνει να το περάσει στο θεατή, που έχει δει ταινίες της εποχής εκείνης. Ο ρυθμός και το εμβόλιμο χιούμορ μαζί με την προσπάθεια να μην γίνουν τα πράγματα ποτέ πολύ σοβαρά σε ότι αφορά τη δράση, παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.
  Τα παιδιά δίνουν καλές ερμηνείες και ο McG τα καθοδηγεί κατάλληλα, κάνοντας τη μεταξύ τους σχέση το μεγάλο ατού της ταινίας. Τόσο στις πιο δραματικές στιγμές όσο και στις κωμικές, τα πιτσιρίκια βρίσκουν τον τρόπο να κερδίσουν τις εντυπώσεις.
  Η πρόχειρα δοσμένη τελευταία πράξη της ταινίας είναι αυτή που στερεί γενικότερα πόντους από το τελικό αποτέλεσμα. Κάπου εκεί φαίνεται σαν να παράτησαν το γράψιμο οι σεναριογράφοι, σαν να μπήκαν όλα στον αυτόματο για να οδηγηθούμε σε ένα όσο γίνεται πιο βιαστικό φινάλε. "Την κάναμε τη δουλειά μας, κρατήσαμε καλό επίπεδο για τα 2/3 της ταινίας, ας τελειώνουμε κάπου εδώ", φαίνεται να σκέφτηκαν οι συντελεστές. Ένα από τα κλασικά προβλήματα των ταινιών του Netflix, προσθέτω εγώ, με τη διαφορά ότι στις περισσότερες είναι αρκετά πιο μέτρια και τα πρώτα 2/3. Αν προσθέσεις και τις στιγμές που ο McG θέλει να κάνει λίγο πιο βίαιο και σκοτεινό το φιλμ, χωρίς να ταιριάζει όμως με το στιλ που του έχει δώσει γενικότερα, μπορείς να καταλάβεις το λόγο που τελικά δεν είναι όσο διασκεδαστικό θα θέλαμε.
  Καλά οπτικά εφέ, νοσταλγία, καλοί οι πιτσιρικάδες πρωταγωνιστές, καλός ρυθμός, αφελές αλλά ικανοποιητικό στη μεγαλύτερη διάρκεια σενάριο είναι λόγοι που κάνουν το φιλμ μια καλή επιλογή για θέαση στην τηλεόραση, έστω και ένα μεσημέρι του Σαββατοκύριακου.



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου