30.1.18

Batman: Gotham by Gaslight (2018)

Είδος: Κινούμενα Σχέδια, Περιπέτεια, Μυστηρίου


Σκηνοθεσία:Sam Liu
Σενάριο:James Krieg
Παίζουν:Bruce Greenwood,
Jennifer Carpenter,Chris Cox
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
 Το Batman: Gotham by Gaslight μας μεταφέρει σε Βικτωριανής εποχής Γκόθαμ και βάζει τον Μπάτμαν απέναντι σε ένα δολοφόνο που ακολουθεί τις μεθόδους του Τζακ του Αντεροβγάλτη.  Μια εποχή που η γυναίκα δεν έχει ακόμα ίση αντιμετώπιση, η εποχή της "σουφραζέτας", ένας δολοφόνος που δεν έχει σε εκτίμηση τις γυναίκες, η φτώχεια και η παρακμή στο Γκόθαμ, ο πλούτος και η διαφορετική αντίληψη του Μπρους Γουέιν. Μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν μια από τις καλύτερες και πιο ιδιαίτερες ταινίες του σύμπαντος κινουμένων σχεδίων της DC.
  Βασισμένο στην ομότιτλη κόμικ νουβέλα που δημιούργησαν οι Μπράιαν Ογκάστιν και Μάικ Μινόλα, το Gotham by Gaslight, του οποίου το σενάριο υπογράφει ο Τζέιμς Κριγκ, δίνει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας που σκαρφίστηκαν οι Ογκάστιν και Μινόλα. Όλη η ιστορία είναι ένα μυστήριο γύρω από το πραγματικό πρόσωπο του δολοφόνου που γυρνά στους δρόμους του Γκόθαμ και σκοτώνει αρχικά πόρνες αλλά αργότερα επεκτείνει τη δουλειά του και σε άλλες γυναίκες. Εδώ υπάρχει μια ενδιαφέρουσα και απρόσμενη τροπή στην ιστορία που μάλλον οι περισσότεροι δεν θα περιμένετε και ομολογουμένως ο σεναριογράφος κάνει μια αρκετά τολμηρή κίνηση, για την οποία προφανώς και δε θα μιλήσουμε!
  Το κινούμενο σχέδιο είναι το κλασικό της DC αλλά με διακριτικές αλλαγές στο σωματότυπο των ηρώων, τιμώντας έτσι το σχέδιο του Μινόλα. Δεν υπάρχει κάποια πρωτοτυπία στο σχεδιασμό αλλά ίσως αυτό είναι που εξακολουθεί να κάνει αυτές τις ταινίες της DC αγαπητές. Η διατήρηση κάποιων γραμμών που παραπέμπουν ακόμα στην εποχή του Batman: The Animated Series και του Justice League, σειρές που αγαπήθηκαν από τεράστια μερίδα του κοινού, εντός και εκτός Αμερικής.
  Η επί χρόνια υπεύθυνη για τη διανομή και τη σκηνοθεσία των "φωνών" των ηθοποιών, Άντρεα Ρομάνο, δεν εργάζεται πλέον για τη DC. Η Ρομάνο ήταν σημαντικός παράγοντας σε όλη αυτή την επιτυχία των ταινιών κινουμένων σχεδίων της DC, αλλά και των σειρών της, κατορθώνοντας να βρει τις κατάλληλες φωνές και να τους αποσπάσει αξιοσημείωτες ερμηνείες. Παρά την απουσία της Ρομάνο, οι ερμηνείες παραμένουν κι εδώ σε καλό επίπεδο, με τον Μπρους Γκρίνγουντ να επιστρέφει ως Μπρους Γουέιν/ Μπάτμαν, ενώ η Τζένιφερ Κάρπεντερ δανείζει τη φωνή της στη Σελίνα Κάιλ και ο Σκοτ Πάτερσον αναλαμβάνει για πρώτη φορά τον επιθεωρητή Γκόρντον.
  Αξιόλογη προσθήκη στο επίσης αξιόλογο σύμπαν που έχει φτιάξει η DC με το τμήμα animation της Warner Bros. Υπάρχει ατμόσφαιρα, υπάρχει δράση, υπάρχουν καλογραμμένοι διάλογοι, ενώ το μυστήριο και η ανατροπή δίνουν τους παραπάνω πόντους στην ταινία. Υπάρχει επίσης αρκετή βία και αίμα, οπότε αυτόματα, σε συνδυασμό με το θέμα του, το φιλμ τοποθετείται σε αυτά της DC που απευθύνονται σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες. Πάντως, σίγουρα ένα από τα καλύτερα αυτού του κόσμου που δημιούργησε η DC.



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
PopCorn
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου