6.12.17

Rendel (2017)

Είδος: Φαντασίας, Δράσης, Κόμικ

"Το πρόβλημα με το Rendel είναι ότι δεν έχει καμία "προσωπικότητα" σαν φιλμ. Θέλει να είναι κάτι ανάμεσα στον Μπάτμαν του Νόλαν, τον Τιμωρό και το Κοράκι αλλά στην καλύτερη περίπτωση καταφέρνει να θυμίσει στιγμές από το τηλεοπτικό τοπίο του CW"

Σκηνοθεσία:Jesse Haaja
Σενάριο:Pekka Lehtosaari,
Miika J. Norvanto,Timo Puustinen
Παίζουν:Bianca Bradey,
Alina Tomnikov,Sheila Shah
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
  Ρέντελ! Κόμικ υπερήρωας από τη Φινλανδία! Σαν να λέμε φέτα από την Ιαπωνία, ένα πράμα! Το 'χε άχτι ο Τζέσι Χάαγια, ο Φινλανδός σχεδιαστής, διαφημιστής και στην πορεία σκηνοθέτης, να μεταφέρει τον ήρωα που δημιούργησε πίσω στα σχολικά του χρόνια, στη μεγάλη οθόνη και τα κατάφερε. Και καλά έκανε ο άνθρωπος, εδώ που τα λέμε, γιατί ποιός είναι αυτός που δε θέλει να δει ένα όνειρό του να πραγματοποιείται. Μαζί του σε αυτό. Από εκεί και πέρα, από πλευράς αξίας του δημιουργήματός του, τότε, αυτή η όποια αξία, θα είναι μάλλον μόνο κινηματογραφικής ιστορίας, ως το πρώτο υπερηρωικό φιλμ από τη Φινλανδία.
  Το πρόβλημα με το Rendel είναι ότι δεν έχει καμία "προσωπικότητα" σαν φιλμ. Θέλει να είναι κάτι ανάμεσα στον Μπάτμαν του Νόλαν, τον Τιμωρό και το Κοράκι αλλά στην καλύτερη περίπτωση καταφέρνει να θυμίσει στιγμές από το τηλεοπτικό τοπίο του CW, στο οποίο φιλοξενούνται οι σειρές Arrow, Flash, Supergirl και Legends of Tomorrow. Συγκεκριμένα, ο τρόπος χορογράφησης των σκηνών μάχης, οι γωνίες και η κίνηση της κάμερας μοιάζει να είναι κακή αντιγραφή αυτών των τηλεοπτικών σειρών.
  Ούτε και με το σενάριο και τους χαρακτήρες τους μοιάζει να ασχολήθηκαν ιδιαίτερα οι τρεις σεναριογράφοι, που είχε στη διάθεσή του ο Χάαγια. Είναι λες και πραγματικά την ιστορία διηγήθηκε ο Χάαγια της σχολικής εποχής, τότε που σκέφτηκε τον υπερήρωα. Στην ουσία η πλοκή μας μιλά για έναν τύπο που ενώ ζει ευτυχισμένος με τη γυναίκα και την κόρη του, κάποια στιγμή χάνει τη δουλειά του και όλα έρχονται ανάποδα. Χείρα βοηθείας του απλώνει κάποιος γνωστός που δουλεύει σε φαρμακευτική εταιρεία, ζητώντας του να ταξινομήσει έγγραφα από πειράματα της εταιρείας. Εκεί ο τύπος βρίσκει κάτι που δε θα έπρεπε, τον επισκέπτονται τα τσιράκια του ιδιοκτήτη της φαρμακευτικής και αρχιμαφιόζου, σκοτώνουν γυναίκα και κόρη, αλλά αφήνουν αυτόν σε άσχημη κατάσταση, θεωρώντας τον όμως νεκρό. Φοράει ένα δερμάτινο μπουφάν με επένδυση, δώρο των αγαπημένων του, φτιάχνει μια μάσκα από ένα άφθαρτο υλικό, που βρήκε στα εργαστήρια της εταιρείας και κάπως έτσι γίνεται μασκοφόρος εκδικητής. Τώρα, πως ο τύπος αυτός που σχέση δεν είχε με πολεμικές τέχνες και ούτε με κάποιο τρόπο απέκτησε υπερδυνάμεις, μέσα σε λίγες ώρες γίνεται φόβος και τρόμος των κακοποιών, δεν το κατάλαβα ποτέ. Δεν δίνεται και καμία εξήγηση βέβαια, οπότε τα πράγματα είναι απλά. Δεν χρειάζεται να υπάρχει λογική.
  Ούτε καλή σκηνοθεσία, ούτε καλό σενάριο, ούτε καλές ερμηνείες, παρά μόνο μια υποτυπώδης ατμόσφαιρα ανά διαστήματα. Ο μόνος λόγος που παρακολούθησα το φιλμ ως το τέλος ήταν για να δω αν θα μας δοθεί εξήγηση για το πως έγινε ο ήρωας, ο Ρέντελ, και για να μάθω τι ρόλο παίζει μια περίεργη γυναικεία μορφή, που εμφανίζεται συχνά και φαίνεται να δίνει οδηγίες στον μασκοφόρο. Δυστυχώς, η απογοήτευση ήταν μεγαλύτερη όταν εξηγήθηκαν και αυτά τα δύο στοιχεία.
  Κακή πρώτη προσπάθεια για τους Φινλανδούς στον είδος των υπερηρωικών ταινιών. Καθόλου καλή αφήγηση, αδιάφοροι χαρακτήρες και λίγες στιγμές αξιόλογης δράσης. Μπορεί ο Ρέντελ να είναι ο πρώτος Φινλανδός υπερήρωας, σίγουρα όμως δε θα είναι περήφανοι γι αυτόν οι Φινλανδοί. 



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων

IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου