8.10.17

For The Love of Spock (2016)

Είδος: Ντοκιμαντέρ

"Δεκάδες οι ενδιαφέροντες χαρακτήρες που έζησαν στο Star Trek όλες αυτές τις δεκαετίες, κανείς όμως δεν άφησε το στίγμα του όπως ο Σποκ στο είδος της επιστημονικής φαντασίας."

Σκηνοθεσία:Adam Nimoy
Παίζουν:Leonard Nimoy,Adam Nimoy,
William Shatner
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
 Μπορεί το 1966 να προτάθηκε στον Γουίλιαμ Σάτνερ ο πρωταγωνιστικός ρόλος σε μια νέα σειρά επιστημονικής φαντασίας, με τον τίτλο Star Trek, μπορεί ο Σάτνερ να κάθισε στην καρέκλα του κυβερνήτη του αστρόπλοιου Εντερπράιζ για κάτι παραπάνω από δύο δεκαετίες, ωστόσο η μορφή που συνδέθηκε όσο καμιά άλλη με το Star Trek και που πέρασε στην ιστορία της ποπ κουλτούρας δεν είναι άλλη από αυτή του κυρίου Σποκ, όπως τον ενσάρκωσε ο Λέοναρντ Νίμοϋ. Πενήντα χρόνια μετά, ο γιος του Λέοναρντ, Άνταμ Νίμοϋ, ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον πατέρα του και καταφέρνει να μας δώσει ενδιαφέρον υλικό, κυρίως γύρω από το Star Trek, αλλά και γενικότερα για την πορεία του Λέοναρντ, προσωπική και καλλιτεχνική, μέσα στις δεκαετίες που ακολούθησαν την επιτυχία της σειράς.
  Δύσκολο να ξεφύγεις από την τόσο χαρακτηριστική περσόνα του Σποκ. Ακόμα και αυτοί που δεν έχουν ασχοληθεί με το Star Trek γνωρίζουν ποιος είναι ο τύπος με το περίεργο κούρεμα, τα μυτερά αυτιά και φρύδια. Ωστόσο, ο Νίμοϋ δε φαίνεται να κουράστηκε ποτέ ιδιαίτερα, ούτε να προσπάθησε έντονα να απαγκιστρωθεί από τον ήρωα που επισκίασε οποιαδήποτε άλλη δουλειά έκανε ο ίδιος μετά το 1966. Κι εδώ θα ακούσεις τις κλασικές ιστορίες γκρίνιας και απογοήτευσης από ηθοποιούς που έχουν συνδεθεί απόλυτα με ένα ρόλο και δε μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την εικόνα αλλά ο Λέοναρντ δε φτάνει σε τραγικά σημεία ή τουλάχιστον δεν περνάει σε εμάς αυτό μέσα από το ντοκιμαντέρ. Ίσως και ο ίδιος κατανόησε στην πορεία πόσο δυνατή ήταν η μορφή του ήρωα που υποδύθηκε. Δεκάδες οι ενδιαφέροντες χαρακτήρες που έζησαν στο Star Trek όλες αυτές τις δεκαετίες, κανείς όμως δεν άφησε το στίγμα του όπως ο Σποκ στο είδος της επιστημονικής φαντασίας.
  Στο For The Love of Spock βλέπουμε τα παιδιά του Λέοναρντ Νίμοϋ να μιλούν για τον πατέρα τους, τις καλές και τις κακές οικογενειακές στιγμές, τις καλές και τις κακές στιγμές στην επαγγελματική του σταδιοδρομία και το πως αυτές επηρέαζαν τον ίδιο και κατ' επέκταση την οικογένεια. Ακούμε τις ιστορίες για την εποχή που ξεκίνησε το Star Trek και μαθαίνουμε για την αφοσίωση του ηθοποιού στο ρόλο και τη συμβολή του σε κομβικά σημεία, όπως ο περίφημος Βουλκάνιος χαιρετισμός.
  Πέρα από τα μέλη της οικογένειας, βλέπουμε το υπόλοιπο πλήρωμα του κλασικού, αρχικού Εντερπράιζ, να μιλά με αγάπη για τον Λέοναρντ, όπως το ίδιο συμβαίνει και από μεταγενέστερους ηθοποιούς, είτε σε άμεση σχέση με το Star Trek (όπως ο Κρις Πάιν και ο Ζάκαρι Κουίντο, ο Σποκ της γενιάς μας) είτε ως απλοί, φανατικοί φίλοι της θρυλικής σειράς.
  Το βιογραφικό αυτό ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Άνταμ Νίμοϋ αποτελεί σίγουρη πρόταση για τους φίλους του Star Trek. Αυτοί θα το απολαύσουν περισσότερο από τον καθένα. Όλες οι πτυχές της προσωπικότητας του πιο γήινου εξωγήινου παρουσιάζονται με ενδιαφέρον. Οι ρόλοι, η ενασχόληση με τη μουσική και η σύνθεση τραγουδιών, η σκηνοθεσία! Και πάνω από όλα αυτά, η επιβλητική μορφή του Σποκ, η επίδραση στην επιστημονική φαντασία και στη φαντασία ανθρώπων που στην πορεία ασχολήθηκαν με την επιστήμη και το διάστημα. Αξιόλογο και ευχάριστο, ζεστό, μελαγχολικό αποτέλεσμα.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου