21.7.17

Phase IV (1974)

Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Θρίλερ

"Το Phase VI δεν είναι για όλους αλλά απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που δεν συνδέουν την επιστημονική φαντασία με τη δράση (όπου δράση, βάλε διαστημόπλοια, φωτόσπαθα και τέιζερς) αλλά αναζητούν κάτι πιο βαθύ. Αναζητούν τη σύγκρουση των ειδών, των ιδεών και τους αρέσει η αντιστροφή ρόλου δυνατού και αδυνάτου. Εδώ υπάρχει τροφή για εσάς. Πάνω απ' όλα αυτά όμως, το Phase IV είναι μια οπτική απόδραση από την πραγματικότητα, ένα -ανά διαστήματα- περίεργο ψυχεδελικό ταξίδι. "

Σκηνοθεσία:Saul Bass
Σενάριο:Mayo Simon
Παίζουν:Nigel Davenport,
Michael Murphy,Lynne Frederick
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
 Το Phase IV είναι μια ξεχασμένη και ιδιαίτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό αλλά σε όσους από εσάς ψάχνουν πάντα κάτι διαφορετικό. Αυτό το κάτι διαφορετικό, το δίνει στο φιλμ ο σκηνοθέτης του, ο εκπληκτικός καλλιτέχνης που ακούει στο όνομα, Saul Bass!
  Η ιστορία που έγραψε ο Μέιο Σάιμον ακολουθεί τη λογική που θέλει ένα κατώτερο είδος ζωής από αυτά που κατοικούν στον πλανήτη, να ξεσηκώνεται εναντίον των ανθρώπων. Αυτό συνέβη όταν κάτι σαν μετεωρίτης πέρασε κοντά από τη Γη. Τα πλάσματα που φαίνεται να επηρεάστηκαν και να ενεργούν διαφορετικά είναι τα μυρμήγκια της ερήμου. Επικοινωνούν με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο πια και φαίνεται να παρουσιάζουν υψηλότερη ευφυΐα μέρα με τη μέρα. Αρχικά αφανίζουν άλλα έντομα και στην πορεία χτίζουν περίεργες κατασκευές, οι οποίες τραβάνε το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Δύο επιστήμονες και ένα μικρό κορίτσι είναι αυτοί που μέσα από μια μικρή βάση στη μέση της ερήμου, θα προσπαθήσουν να σταματήσουν την εξάπλωση των μυρμηγκιών.
  Η ουσία όμως της ταινίας δεν βρίσκεται τόσο στο σενάριό της αλλά στην ιστορία που λέει ο Bass μέσα από τα πλάνα του. Σχεδιαστής γραφικών επί σειρά ετών, ο Bass είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από μερικούς από τους πιο ιδιαίτερους τίτλους έναρξης κλασικών ταινιών, όπως το Ψυχώ και το Στη Σκιά Των Τεσσάρων Γιγάντων. Εδώ ο Bass μας δίνει μερικά πολύ προσεγμένα πλάνα, παίζει με τους φωτισμούς και σχεδιάζει μερικές περίεργες κατασκευές, που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκαν από τα μυρμήγκια. Άπειρος όμως ως σκηνοθέτης ο Bass δεν καταφέρνει να κρατήσει πολύ καλό ρυθμό στην ταινία του κι εκεί είναι που χάνει πόντους. Υπάρχει η δεύτερη πράξη που εμφανίζεται μια μικρή κοιλιά αλλά και πάλι δεν μειώνεται ιδιαίτερα η αξία αυτής της παράξενης δημιουργίας.

Καλύτερες στιγμές της ταινίας είναι τρεις: 1. Τα πρώτα λεπτά και η κοντινή μας ενασχόληση με τα μυρμήγκια.2. Τα εξωγήινης αρχιτεκτονικής κτίσματα των μυρμηγκιών που βλέπουμε λίγο πριν το μέσο του φιλμ 3. Οι τελευταίες σκηνές και ο τρόπος που παίζει ο Bass με τα σώματα των πρωταγωνιστών, τον ήλιο και τα χρώματα.
  Το Phase VI δεν είναι για όλους αλλά απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που δεν συνδέουν την επιστημονική φαντασία με τη δράση (όπου δράση, βάλε διαστημόπλοια, φωτόσπαθα και τέιζερς) αλλά αναζητούν κάτι πιο βαθύ. Αναζητούν τη σύγκρουση των ειδών, των ιδεών και τους αρέσει η αντιστροφή ρόλου δυνατού και αδυνάτου. Εδώ υπάρχει τροφή για εσάς. Πάνω απ' όλα αυτά όμως, το Phase IV είναι μια οπτική απόδραση από την πραγματικότητα, ένα -ανά διαστήματα- περίεργο ψυχεδελικό ταξίδι. Ψάξτε λοιπόν και ρίξτε μια ματιά σε ετούτο το σπάνιο και ξεχασμένο φιλμ του 1974.


Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων

IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου